Újra itt a Meyercitrom-szezon

Addig örüljünk, amíg a kereskedők nem tudják, milyen kincs is van a birtokukban, mert ez a citrom tényleg világbajnok lehetne!

Nem a születésnapok számában vagy az ősz hajszálak előfordulásának arányában mérem én az idő múlását – egyfajta gasztronómiai időhatározó lépett be az életembe. Az én időmérőm a zöldségek és gyümölcsök szezonjának váltakozása, vagy éppen újraeljövetele. Erre legutóbb akkor eszméltem rá, amikor a közértben a zöldségespultnál állva felfigyeltem a Meyer-citromokra, és realizáltam, hogy basszus, megint eltelt egy év.

Mert bizony, ilyenkor nagyjából egy, jó esetben másfél hónapunk van, hogy kiélvezzük ennek a különleges citrusfélének az adottságait, aztán várhatunk újra jövő januárig. Persze aztán jön más, amiért legalább ugyanennyire lelkesedhetünk, meg elég nagy a valószínűsége, hogy ez a népszerűségének is jót tesz – nem lenne ekkora kuriózum, ha nem váratna magára mindig tizenkét hónapot.

Föntről lefelé: citrom, Meyer citrom, narancs

Tavaly egy gyümölcskenyeret és lemon curd-öt csináltam belőle, és elég részletesen leírtam, hogy mit érdemes erről a citromról tudni, és miért is érdemes megvenni. Ellenben az ismétlés a tudás anyja alapon akkor még egyszer:

  • Narancsosabb a színe, mint a hagyományos citromnak,
  • Formáját tekintve gömbölyűbb, felülete pedig simább.
  • Az illata igen fűszeres, markánsan citrusos.
  • Ami pedig a legfontosabb, hogy lédús, nem annyira savanykás, inkább édeskés ízű.

Ami tavaly elmaradt, az a szemléltető ábra, hogy még könnyebb legyen felismerni, mert bizony bárhol felbukkan, így gyakran összekeveredik egy gyümölcsöskosárban a hagyományos citrommal. Most is így volt, ki kellett válogatnom a többi közül, a fotó miatt pedig egy darabot vettem a hagyományosból is. A pénztárnál a hölgy meg is kérdezte, hogy ez mind citrom-e, mert neki is feltűnt, hogy itt valami nem stimmel, mert látványosan különböznek.

Citromos soufflé recept

Mondjuk addig jó, amíg nem jönnek rá a kereskedők, hogy ez mennyivel finomabb és mennyivel jobban használható bármilyen ételhez, mert eddig ahol tudták, hogy mivel van dolguk, és kifejezetten Meyer-citromot árultak, na ott drágább is volt, mint a hagyományos citrom.

Idén Martha Stewart citromos soufflé-ját csináltam meg az első szállítmány Meyer-citromból. Nagyságrendileg egy éve készültem erre az akcióra, és nem a citromra vártam, hanem bátorságot gyűjtöttem. Nem akartam elhinni, hogy citromban ilyen gyönyörűen lehet soufflé-t sütni. Azt gondoltam, hogy tuti nem jön fel szépen, és nem értettem, hogy lehet, hogy nem ég meg a citrom maga... Martha-ban eddig még nem csalódtam, minden működött, amit tőle próbáltam, nem volt ez másképp most sem. Sütőből kivéve még szebbek voltak a kis citromos kapszlik, de nem egy jól fotózható desszert ez, mert mire beállítottam a tökéletes képet, addigra elkezdtek összeesni. A tanulás tehát, hogy ne fotózgassuk, együk!

Citromos-ricottás ravioli recept

A másik recept pedig egy citromos-ricottás ravioli, aminek szintén kétkedve álltam neki, mert erről meg azt hittem, hogy nem lehet kézzel elég vékonyra nyújtani a tésztát, csakis géppel. Nem igaz. Simán el lehet érni nyújtófával is a tökéletes vastagságot, de persze jóval melósabb feladat. Ennek ellenére én azt mondom, hogy álljunk neki, mert a friss tésztánál kevés jobb dolog van a világon.

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...