Semmi más, csak hús és só? - A mediterrán nyers sonka készítésének trükkjei

Nevezik prosciuttonak, jamón serranonak vagy jamón ibériconak is, de a lényeg ugyanaz: jó minőségű sertéshús, só és érlelés. Hogyan készül a mediterrán nyers sonka?    

Olasz- és Spanyolország kedvence a sózott, szárított nyers sonka, de Horvátországban is nagyon népszerű. Az olaszok prosciuttonak, a spanyolok jamón serranonak vagy jamón ibericonak nevezik, míg a horvátoknálpršut a neve. Nyaralásaink alkalmával mi sem tudjuk kihagyni, hogy megtömjük a bendőnket ezzel a finomsággal, amelynek idehaza - sajnos - nincsen megfelelője. A magyar füstölt sonkával ellentétben a mediterráneumban a disznóhúst csak sózással tartósítják, majd szárazon érlelik. Természetesen túlságosan nagyvonalú dolog egy kalap alá venni az összes mediterrán nyers sonkát, mert mindegyiknek megvan a saját karaktere, de az alapvető eljárások hasonlóak mindegyik esetében. Lássuk ezeket!

  • Alapvető a jó minőségű disznóhús kiválasztása. Az állat súlya, fajtája és életkora is fontos tényező: meghatározza a kész sonka jellegét. A jamón ibérico például tradicionálisan csakmakkoltatott vagy kiváló minőségű tápon nevelt ibériai feketelábú sertésből készülhet.
  • A sertés sonkáját nulla fokra hűtik, levágják róla a felesleges zsírt, és kissé gömb alakúra formázzák a combot. Nagy részéról így a bőrt is eltávolítják.
  • Következik a sózás. A sonkát sóba "temetik", majd egy hűtött helyen kb. egy hétig tárolják. A só megóvja a húst attól, hogy megromoljon. Ezután megtisztítják a sonkát, majd újra besózzák, és két hétig ismét hűtött helyen tárolják.
  • A sonkát ezután egy olyanhűtött helyen tárolják legalább 80 napig, ahol a levegő páratartalmát is szabályozzák.
  • Ezt követően asonkát vízzel lemossák, akár áztatják is, majd egy jó szeles helyre akasztják száradni legalább hat hónapig.A folyamat során a bőrrel nem fedett húst disznózsírral burkolják be, nehogy túlságosan kiszáradjon.
  • A száraz sonkát ezután speciális pincékben érlelik. A sonka fajtájától függ, milyen pincében és mennyi ideig teszik ezt.

Egy kutatás szerint a fenti eljárással készült sonkákban komoly kémiai átalakulás megy végbe. Közel 122 vegyületet azonosítottak olasz sonkák vizsgálata során. Többek között szénhidrogének, aldehidek és alkoholok is keletkeznek a sonka fehérjéinek, zsírjainak bonyolult bomlása során. Az aromás húskészítmény egyszerű, finom kenyérrel kísérve az igazi.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Mosogatógép, amiben főzni is lehet, és elfér a konyhapulton? Ez nem álom, ez a valóság!

Címlapról ajánljuk

7 imádnivaló teraszos hely Budapesten, ahol jót is ehetünk

Egyre inkább kikívánkozunk a négy fal közül. Ha szeretnétek a szabad ég – vagy épp egy napernyő – alatt lazulni, annyi sok jó lehetőség van a fővárosban! Ajánlunk helyet a pesti flaszteren, a budai és a pesti Duna-parton is, hiszen a terasz is sokféle lehet a csupazöld kerthelyiségtől a belvárosi kiülős helyekig. Teraszra fel!

Nosalty

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!