7 díjnyertes gasztrocucc magyar tervezőktől, amikkel első látásra szerelembe estünk

A Magyar Formatervezési Díj helyezettjei között évről évre egyre több a gasztronómiai tematikájú designtermék. Kiválasztottuk kedvenceinket.

A Magyar Formatervezési Tanács minden év tavaszán pályázatot hirdet, ahol a nemzetközi zsűri kiválasztja legötletesebb, legszebb és leginnovatívabb hazai designtermékeket. A nemzetgazdasági miniszter által meghirdetett designpályázatot elsőként 1979-ben rendezték megIpari Formatervezési Nívódíj néven. Jelenleg a nevezésekettermék, vizuális kommunikáció, terv és diákmunka kategóriában lehet beadni.

Az utóbbi három év pályamunkái között egyre több gasztronómiai tematikájú designtermék lett helyezett. Ezekből mutatunk be nektek egy válogatást.

Moiré poháralátétek // Horváth Zsuzsanna / Aalto University

2017 / KIÁLLÍTOTT MUNKA / DIÁKMUNKA-KATEGÓRIA

A moiré egy optikai jelenség, amelyet két, hosszegységenként azonos mennyiségű csíkot tartalmazó ábra tud létrehozni. Ha ezeket kissé elforgatva egymásra helyezzük, egy harmadik, párhuzamos csíkrendszer jelenik meg. Erre a furcsa, izgalmas jelenségre utalnak Horváth Zsuzsanna poháralátétei, amelyek noha magát az effektust nem produkálják, optikailag játékos megjelenésükkel felidézik azt.

Borcímke család – Dubicz Borászat és Szőlőbirtok / Graphasel Design Studio

2017 / KIÁLLÍTOTT MUNKA / VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ KATEGÓRIA

A gyöngyösi Dubicz Borászat és Szőlőbirtok címketerveihez a Graphasel stúdió a mátrai borvidék természeti jelenségeit dolgozta át absztrakt ábrarendszerré. Moha, patakok, farönkök és csipkebogyó is kiindulásul szolgált a minták megtervezéséhez. A felfele haladva egyre keskenyebbé, kisebbé váló alakzatok arra a jelenségre reflektálnak, amikor ősszel a Mátra kontúrjai beleolvadnak az alacsony rétegfelhőzetbe.

CinniBird fűszeríró toll // O. HORVÁTH Réka, OLTVAI Balázs

2015 / KIÁLLÍTOTT MUNKA / TERMÉK KATEGÓRIA

A CinniBird fűszeríró tollba bármilyen porállagú fűszert bele lehet tölteni. A kis szerkezeten csak egy gombot kell megnyomni, és a "kismadár" máris egyenletesen elkezdi kiengedni magából a fűszert. Sütik, torták díszítésére is lehet használni a fűszeríró tollat.

TRU távol-keleti edénykészlet // Lévai Levente / Nyugat-Magyarországi Egyetem

2016 / KIÁLLÍTOTT MUNKA / DIÁKMUNKA-KATEGÓRIA

Lévai Levente edényének fából készült füle a főzési stílusunknak megfelelően mozgatható abban a sínben, amibe be van illesztve. Az edénykészletet a távol-keleti építészet és tárgykultúra formakincse ihlette.

HIDE – porcelán étkészlet séfek számára // Kovács Máté / Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

2016 / KIÁLLÍTOTT MUNKA / DIÁKMUNKA-KATEGÓRIA

A finedining-élménynek a tálalás fontos eleme. Kovács Máté úgy gondolta, ehhez hozzátehet, ha olyan tányérokat dolgoz ki, amelyekben az adott fogásnak nem minden eleme látható egyidejűen. Az egymásba helyezhető edények az elrejtés és a felfedés élményével gazdagítják a vacsorát.

Black Cube Chocolate – egyedi csokoládé Malevich évfordulójára // Tóth Lilla / Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

2016 / KIÁLLÍTOTT MUNKA / DIÁKMUNKA-KATEGÓRIA

A feketére színezett fehér csokoládés, marcipánnal töltött bonbonok és csomagolásuk az orosz avantgarde nagy alakjának, Kazimir Malevichnek állít emléket. Tóth Lilla projektje a szuprematista művész Fekete négyzet című alkotását idézi meg. Az eredendően síkbeli festményt Lilla térbeli formaként értelmezte újra.

Fagyi az űrből – porcelán fagyikehely sorozat // Knetik Dóra

2015 / KIÁLLÍTOTT MUNKA / TERMÉK KATEGÓRIA

Knetik Dóra a Sugar!-nak tervezett porcelánkolekcióját saját íves aljú táljai ihlették, és először ennek a kollekciónak sem voltak lábai. Csak a fejlesztés során alakult úgy, hogy a földönkívüliek - általunk elképzelt - űrhajójának mintájára kaptak egy kis lábacskát. A

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Főzdefriss sörök és angusburger malátás buciban - A FIRST Craft Beer & BBQ-ban jártunk

Címlapról ajánljuk

További cikkek