r
Nosalty Logó

Az eredeti bajai halászlé, házi gyufatésztával

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Hering András
Az eredeti bajai halászlé, házi gyufatésztával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A halászléhez

A házi gyufatésztához

Összesen 1903 kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A halászléhez

A házi gyufatésztához

Összesen 1903 kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A halászléhez

A házi gyufatésztához

Összesen 47 kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    219.2 g

Zsír

  • Összesen
    27.2 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    810 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8223.7 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    475 mg
  • Kálcium
    319 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    371 mg
  • Foszfor
    2083 mg
  • Nátrium
    4955 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    193.3 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    2815.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    225 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    15 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    162 mg
  • D vitamin:
    1195 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    39 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    403 micro
  • Kolin:
    722 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    134 micro
  • β-karotin
    776 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    1190 micro
Összesen 1903 kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    219.2 g

Zsír

  • Összesen
    27.2 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    810 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8223.7 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    475 mg
  • Kálcium
    319 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    371 mg
  • Foszfor
    2083 mg
  • Nátrium
    4955 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    193.3 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    2815.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    225 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    15 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    162 mg
  • D vitamin:
    1195 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    39 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    403 micro
  • Kolin:
    722 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    134 micro
  • β-karotin
    776 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    1190 micro
Összesen 1903 kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    208.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    53 mg
  • Nátrium
    125 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    71.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    65 micro
  • Lut-zea
    30 micro
Összesen 47 kcal

Hozzávalók

A halászléhez

A házi gyufatésztához

Elkészítés

A halászléhez

  1. A pontyot megtisztítjuk a pikkelyétől, fejét, farkát levágjuk, a törzsét 5-6 mm-enként beirdaljuk. Ha nem egészben főzzük, a törzsét szeleteljük fel pontypatkókra. A halhúst főzés előtt minimum 2 órával sózzuk be úgy, "mintha zsíros kenyeret sóznánk".
  2. A vöröshagymákat apróra kockára vágjuk, egy tálcán kiterítve hagyjuk szikkadni 2-3 órát. Ha szeretnénk belefőzni paprikát és paradicsomot is (vannak házak, ahol tesznek bele), akkor szintén apró kockákra vágjuk vagy turmixoljuk (opcionális).
  3. Ezután jöhet a tiszta bogrács/főzőedény: a hagymát a bogrács legaljára tesszük (ha apróra darabolt paradicsom és paprika is kerül bele, azt is a hagymával együtt tegyük az aljára), majd a halszeleteket úgy helyezzük a bográcsba, hogy a fejrészeket tegyük legalulra, a többi szeletet pedig szépen elrendezve, szétterítve helyezzük bele.
  4. Felöntjük a hal kilogrammonkénti súlyának megfelelően 1,3-1,5 liter vízzel, majd nagy lángon aláfűtünk. Ha minden jól megy, 10-15 perc múlva fel is forr. Ekkor beleszórunk 3 evőkanál minőségi fűszerpaprikát, beledobjunk 2-3 fej cseresznyepaprikát, majd közepes láng fölött 25-30 percig főzzük.
  5. Főzés közben érdemes többször is megkóstolni: az első kóstolást az első 10-15 perc rotyogás után érdemes megtenni, ha ekkor hígnak vagy sótlannak érezzük, nyugodtan korrigálhatjuk, fűszerezhetjük.
  6. Ügyeljünk rá, hogy ha 25-30 percnél tovább főzzük, akkor a halhús elkezd lefőni a csontokról, emiatt pedig a halak széteshetnek. A főzés befejeztél óvatosan emeljük ki a halakat egy tálalótálcára, a levet (ha szükséges, vagy nem szeretjük sűrűn) egy finom lyukú szűrűn szűrjük le. Friss főzött, házi gyufatésztára merjünk levet, cseresznyepaprikával vagy plusz erős paprikával tálaljuk.

A házi gyufatésztához

  1. A felvert tojásokat elmorzsoljuk a liszttel, és néhány csepp vízzel összegyúrjuk. Lefedjük/letakarjuk, majd 20 percig hagyjuk pihenni a hűtőben vagy más hűvös helyen.
  2. A pihentetés után 2-3 mm vastag lapokat nyújtunk belőle, és nagyjából 3-4 cm szélesre nyújtjuk.
  3. 2-3 mm vastag, gyufaszál alakú darabokra vágjuk, bő, enyhén sós vízben 2 perc alatt kifőzzük, majd leszűrjük.
  • Receptkönyvben: 45
  • Tegnapi nézettség: 64
  • 7 napos nézettség: 356
  • Össznézettség: 18634
  • Feltöltés dátuma: 2023. november 03.

Ajánló

A bajaiak szerint két titka van a halászléjuknak, az egyik (ahogy ők mondják), hogy a halászlékocka felhasználása szentségsértés, mivel rengeteg adalékanyagot tartalmaz és iparilag előállított termék, semmi köze a hagyományőrzéshez és természetességhez. A másik pedig, hogy a passzírozást el kell felejteni: "ezt hagyjuk meg a pancsereknek, ugyanis a bajai halászlé sűrűségét nem a passzírozás, hanem az alap hozzávalók és a darált paprika művészi kombinációja adja". És persze a friss ponty, de akár többféle halfajtából is főzhetjük, például harcsából, busából, kárászból, compóból. A helyiek szerint annál finomabb lesz a halászlé, minél több hal van benne, így az ideális mennyiség 2,5-3 kg hal, amit bográcsban, fatűzön főznek tökéletesre.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi levesek

Receptjellemzők

Az eredeti bajai halászlé, házi gyufatésztával
Hering András 166 recept

Bár én mohácsi származású vagyok, apám épp így főzi nálunk is a halászlevet, ahogy ez a bajai receptúra is mutatja. Bár a halászlé esetében is érvényes a mondás, hogy "ahány ház, annyi szokás", abban a helyiek mind egyetértenek, hogy "a jó halászlé receptje egyszerű, csupán pár alapanyagot igényel, mégis igazán jó halászlevet készíteni MŰVÉSZET, és sok gyakorlásnak köszönhető".

Hozzávalók

A halászléhez

A házi gyufatésztához

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili