Füstölt tarja

A füstölt tarja a sertéstarja alacsony hőmérsékleten való füstölésével készül. A boltokban kapható termékek általában - sajnos - gyors füstölésű áruk. A füstölt tarja hazánkban húsvét táján a legkelendőbb, akkor gyakorlatilag minden bolt húsos részlegén hozzájuthatunk. A minőségre azonban fordítsunk figyelmet!

Leírás

Füstölt tarja – receptek, leírás, tippek

A jó minőségű füstölt tarja húsa rugalmas, nem puha, nem rágós, a hús könnyen szeletelhető. Húsvétkor a sonka és a tojás mellé gyakran kerül füstölt tarja is az ünnepi asztalra. Igen széles körűen felhasználható a magyar konyhában (is), ízlés szerint levesek, főzelékek, húsételek, egytálételek, bográcsételek ízesítéséhez is remek választás

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a füstölt tarja?

Füstölt tarja

A nyers, füstölt tarja közkedvelt húsféle, mely a sólet, bableves, lencsefőzelék szinte nélkülözhetetlen alapanyaga. A füstölt tarja készítésekor a csont nélküli tarja először egy úgynevezett fedőpácot kap, majd kiáztatják, ezzel beállítva a sótartalmát. Gyakran hideg bükkfán füstölik, míg enyhén pirosas-barnás színt nem kap. Érlelő hűtőben pihentetik, és csak ezt követően kerül forgalomba. Az alkalmazott hőmérséklettől függően megkülönböztetünk hideg, meleg, sőt, forró füstölést is.

A füstölt-főtt tarja abban különbözik a füstölt tarjától, hogy kicsit világosabb színűre füstölik, és azt követően főzik meg. A boltokban általában vákuumcsomagolásban találkozhatunk vele, mert így hosszabb a fogyaszthatósági ideje. Különösen az ünnepi időszakban fontos és népszerű húsféle a sima füstölt sonka és tarja mellett.

Hogyan vásároljuk?

Legyünk tudatos vásárlók, és mindig olvassuk el a csomagolást, vagy kérdezzünk rá a hentesnél, hogy milyen füstölési technológiát alkalmaztak! Vigyázat, a füstíz kialakítható füstoldatos kezeléssel és füstaromákkal is! Nem mindegy, hogy füstölt vagy „füstízű” terméket választunk! Figyeljük a címkéket!

Mire jó a füstölt tarja?

A legtöbb húsféléhez hasonlóan a füstölt tarja is egy tápláló, energiadús, fehérjében és vasban gazdag hústermék lehet, rövid távon, emiatt pedig az izomépítést és a vér oxigénszállító képességét is segítheti, így mértékkel fogyasztva táplálónak mondható. De ne vigyük túlzásba fogyasztását, mert a kelleténél nagyobb mértékű állatifehérje-bevitel nem egészséges, sőt, a füstölt tarja zsír- és sótartalma sem alacsony!

Mi készülhet a füstölt tarjából?

Készülhet füstölt tarjával többek közt klasszikus karácsonyi kocsonya, nyári fejtettbab-leves vagy főtt tojással és füstölt tarjával töltött csirkecomb is.

Még több füstölt tarjás receptért görgess lejjebb!

180
Kalória
16g
Fehérje
-
Szénhidrát
12g
Zsír
-
Víz
-
Koleszterin
-
Élelmi rost
-
Cukor

100 g Füstölt tarja

fehérjetartalom

16 g

zsírtartalom

5 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

0 g

gramm füstölt tarja?

Top ásványi anyagok

Nátrium

1500 mg

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

16 g

Zsír

telített zsírsav

5 g

ásványi anyagok

Nátrium

1500 mg

szénhidrát

vitaminok

85 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...