Zöldségállatok lépésről lépésre

Nem eszik a gyerekek a zöldségeket? Faragjunk belőlük állatfigurákat!

Múlt héten írtam arról, hogy milyen trükkökkel ösztönözhetjük a válogatós gyerekeket evésre. Az egyik legtutibb ötlet, hogyha állatokat varázsolunk a tányérra. Először zöldségekkel próbálkozunk, lépésről lépésre leírva a folyamatot.

Uborkapingvin

Amire szükségünk lesz:

  1. Az uborkadarabot vízszintes oldalára állítjuk. Végét átlósan levágjuk, majd a vágást függőlegesen lefelé folytatva kialakítjuk a pingvin pocakját.
  2. A pocak két oldalán vékonyan felvágjuk az uborka héját, ezek lesznek a szárnyak. Ha nem akar felfele kunkorodni, egy kis darab uborkával vagy répával ékeljük ki a hónalját.
  3. A répából kivágjuk a lábakat és a háromszög alakú csőrt.
  4. A lábakat tányérra helyezzük, erre rá az uborkát.
  5. Cseppnyi majonézzel tapasszuk a fejre a kukoricaszemeket és a csőrt.
  6. Az olajbogyóból két kis kört kanyarítunk, és majonézzel a kukoricákra tapasztjuk.

Elefánt

Amire szükségünk lesz:

  • 1 piros vagy sárga kaliforniai paprika
  • 2 szelet kígyóuborka
  • 12 szem főtt kukorica
  • 1 db fekete olajbogyó
  1. Alulról kivágjuk a paprika magjait, de a húsába ne nagyon metsszünk be.
  2. Talpára állítjuk a paprikát és egymáshoz közel két függőleges vágást ejtünk rajta, ez lesz az elefánt ormánya.
  3. Az orr két oldalán kivágunk egy-egy téglalapot a paprikából, majd az egésznek levágjuk az alját.
  4. Kis vágásokkal kialakítjuk a négy lábat, visszahajtjuk az ormányt.
  5. Két helyen kicsit bevágjuk a feje búbját, ide illesztjük az uborkaszeleteket.
  6. Majonézzel a lábakhoz tapasztjuk a kukorica-körmöket, a fejre pedig a két kicsi szemet, amit az olajbogyóból vágtunk.

Polip

(Tudom, hogy a polipoknak viszonylag kevés foguk van, de ez annyira jópofa így, hogy sajnáltam volna a realitás talajára szögezni.)

Amire szükségünk lesz:

  • 1 db zöld vagy piros kaliforniai paprika
  • kis szelet paprika
  • 2 db sárga vagy piros koktélparadicsom
  • pár szem főtt kukorica
  • 1 db fekete olívabogyó
  • csepp majonéz
  1. Alulról kivágjuk a paprika magjait úgy, hogy a húsát minél kevésbé érintsük.
  2. Vízszintesen bevágjuk a paprikát a polip szája helyén, belenyomkodjuk a kukoricákat.
  3. Kivágjuk a szemek helyét, beleillesztjük a paradicsomokat.
  4. Az olajbogyóból két kis karikát vágunk, majonézzel a paradicsomokra tapasztjuk.
  5. A paprikaszeletből 8 vékony csíkot vágunk, elhelyezzük egy tányéron lábakként, majd rátesszük a poliptestet is.

Az ötletek eredetije a Varázs-tányér című (Alexandra, 2010) könyvből való.

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...