Ismét szennyezett köményt talált a Nébih

Többen is ételmérgezést kaphattak a szennyezett fűszerköménytől.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) olyan, atropin okozta ételmérgezésekről értesült, amelyek vizsgálata feltárta, hogy a betegek fűszerkömény tartalmú ételt fogyasztottak. A Nébih és a területileg érintett kormányhivatalok haladéktalanul elindították az események kivizsgálását, továbbá a Nébih megkezdte a termékcsoport mintavételekkel egybekötött célellenőrzését.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy a Nébih márciusban elrendelte a csattanó maszlaggal szennyezett fűszerkömény visszahívását.

Az újabb atropin mérgezéses esetekre való tekintettel és a további megbetegedések megelőzése érdekében a hatóság az alábbiak betartására hívja fel a figyelmet:

  • Ismeretlen helyről származó, bizonytalan eredetű fűszerköményt senki ne használjon fel!
  • Az élelmiszeripari vállalkozások, vendéglátók és étkeztetők csak olyan őrölt fűszerkömény tételeket használjanak fel, amelynek atropin és szkopolamin tartalmát laboratóriumban is megvizsgáltatták! Az egész fűszerkömény felhasználása esetén is előzetesen győződjenek meg annak jól nyomon követhető származásáról, minőségtanúsítványáról, illetve gyommag-szennyeződés mentességéről!

A Nébih felhívja a vásárlók és a vendéglátók figyelmét, hogy a korábban jelzett azonosító adatokkal rendelkező termékeket, valamint az Egyiptomból származó fűszerkömény termékeket ne fogyasszák el, ne használják fel és megbetegedés esetén haladéktalanul forduljanak orvoshoz!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!