Hétvégi finomságok Évi nénitől

E heti gasztrobloggerünk, Évi néni, két hétvégi receptet hozott nekünk! Egy kovászos, sörös tönkölykenyeret és egy almával sült karajt tócsnival, amelyek biztosan sokak kedvencei lesznek!

Szeretem a kenyereket kovásszal készíteni. Kevesebb élesztő használatával szépen megkelnek. Igaz, kicsit több előkészületet igényelnek, de ha előre több adagot készít az ember, hűtőben 7-10 napig eltartható. Először Limaránál találkoztam vele évekkel ezelőtt, de azóta sokszor használom.

{ GALÉRIA = title:%C3%8Dgy%20k%C3%A9sz%C3%BCl%20a%20kov%C3%A1szos-s%C3%B6r%C3%B6s%20t%C3%B6nk%C3%B6lykeny%C3%A9r!, 0,1,2,3,4,5 }

Kovász elkészítése:

  • 1 kk. méz
  • 3g friss élesztő
  • 15 dkg kenyérliszt (lehet tönköly- vagy rozsliszt is)
  • 1 dl langyos víz
  • csipet só
  • 1 ek. olaj

Úgy készülünk neki, mint a kenyérsütésnél. A langyos vízhez keverjük a mézet, az élesztőt megfuttatjuk rajta, kenyérsütő (vagy dagasztógép) üstjébe tesszük, hozzáadjuk az olajat, lisztet, sót és dagasztóprogramot járatunk le vagy negyed órát dagasztjuk, majd letakarva egy fél napot hagyjuk érni. Ezt követően újra átdagasztjuk és hozzáadjuk a kenyér egyéb összetevőit: 0,7 dl víz, 1 ek. méz, 12 g élesztő, 2 ek. olaj, 10 dkg tönkölyliszt, 10 dkg rozsliszt, 30 dkg kenyérliszt, 1 dl sör, 1 dl joghurt, 1 tk. sikér, kenéshez: 1 tojás és 1 evőkanál tejföl keveréke.

Ugyanúgy, mint az előzőekben a mézzel elkevert langyos vízben, felfuttatjuk az élesztőt. Kenyérsütőgép üstjébe tesszük alulra a folyadékokat, felülre a szilárd összetevőket és dagasztó programon megdagasztjuk és kelesztjük a tésztát.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, öt egyenlő cipócskára osztjuk el. Ezeket kinyújtjuk kb. 50 cm-es rudakká és fonatot készítünk belőle, mint itt:

A megfont tészta végeit maga alá gyűrjük, sütőpapírral bélelt jénai tálba fektetjük, megkenjük tojás és tejföl keverékével, lefedjük a jénait és hagyjuk kelni fél órát. Közben előmelegítjük a sütőt 200 oC-ra. A megkelt kenyeret 35 percig így sütjük, aztán lecsökkentjük a hőfokot 180 oC-ra és további 15 percig így sütjük a kenyeret, végül a tetőt levéve még 5 percig hagyjuk bent. A frissen sült kenyeret rácsra téve hűtjük ki. Mivel ma is a kenyér az egyik fő táplálékunk, szinte egyidős az emberiséggel, fontos, hogy jó alapanyagokból készítsük el. Szerencsére már kiváló lisztek és gabonatermékek kaphatók, mellyel könnyebbé és sikeresebbé tehetjük az otthoni kenyérsütést.

Almás sült karaj tócsnival

Azért hétvégére ajánlom ezt az ételt, mert a mai rohanó világban a hétköznapok főétkezése inkább történik gyors éttermekben, pizzériákban, mint otthon. Ezért ezt a tartalmas ételt, melyet megelőzhet egy könnyű leves, utána esetleg egy kis desszert vagy fagylalt, kizárólag csak hétvégén van időnk elfogyasztani. Amikor a kiadós ebéd után elkávézgatunk, olvasunk egy kicsit vagy szunyókálunk, így készülve fel a dolgos hétköznapokra.

A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk és 2 ek. olajon 2-3 perc alatt, erős tűzön mindkét oldalát megpirítjuk, majd egy tálba kiszedjük. A megmaradt olajon kisütjük a felkockázott szalonnát. Mikor pirulni kezd, hozzáadjuk a hagymát, amit üvegesre dinsztelünk, sózzuk, borsozzuk és belekeverjük a fél centi vastagra felszeletelt almát. Visszatesszük a serpenyőbe a hússzeleteket, felöntjük 2 dl alaplével és fedő alatt 25-30 perc alatt puhára pároljuk. Ha több leve maradt, újra kiszedjük a húst és az almát, a vajas liszttel besűrítjük a mártást. Tálalásnál a tócsnit és a húst is evvel a mártással locsoljuk meg.

Míg a köret sül, előkészítjük a húsétel alapanyagait: 10 dkg bacon, 2 ek.olaj, 80 dkg csontos karaj, só, bors ízlés szerint, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 közepes alma, 2 dl zöldségalaplé, 1 ek. vaj összegyúrva 1 ek. liszttel.

A burgonyát megtisztítjuk, lereszeljük, összekeverjük a többi alapanyaggal: 60 dkg burgonya, 3-4 ek. liszt, 2 kis tojás (vagy 1 nagy), só, bors ízlés szerint, 2 ek. tejföl, 1 ek. aprított petrezselyemzöld, tetejére: reszelt sajt és zsemlemorzsa 1:1 arányú keveréke. Lefóliázva 180 oC-os sütőbe tesszük 20-25 percre, majd a fóliát levesszük és 15 perc alatt aranybarnára pirítjuk.

Egy olyan étel, ami nem igényel különösebben sok munkát, mégis kiadós, finom hétvégi ebéd lehet. A köret sütőben sült, ezért praktikusabb avval kezdeni.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek