Vásárolj egészségesen!

A kiegyensúlyozott táplálkozás egyik alapja a tudatosság, a tervezés. Az is szuper, ha már tudunk egészségesen főzni, de még jobb, ha már a bevásárlásnál is odafigyelünk.

A heti nagybevásárlás sokak számára nyűg: kevés az időnk, rohanunk végig a sorok között, gyorsan telerámoljuk a kocsit mindenfélével, ami épp a szemünk elé akad. Aztán otthon a kipakolásnál vagy rosszabb esetben a főzésnél realizáljuk, hogy kevés olyan élelmiszer került a konyhánkba, amiről valóban azt gondoljuk, hogy magunk és családunk egészségét szolgálja. Lássuk, hogyan tudunk már a vásárlásnál egészségtudatosak lenni!

1. Bevásárlólista nélkül soha!

A legjobb, ha előre megtervezzük a heti menüt. Elsőre talán felesleges időpocsékolásnak tűnik, de ha tudjuk előre, hogy mikor és mit szeretnénk enni, nemcsak a bevásárlólistát lesz könnyebb elkészíteni, de egy rohanós nap után már nem azon kell törnünk a fejünket, hogy mit is tegyünk a vacsoraasztalra. A listánk segítségével gyorsabban halad a bevásárlás, és kevésbé fenyeget az a veszély, hogy felesleges vagy kevésbé egészséges ételek kerülnek a kosarunkba.

2. Ne vásároljunk éhesen!

Korgó gyomorral sokkal több mindent vagyunk hajlamosak vásárolni, ráadásul farkaséhesen a többség inkább az azonnal ehető ételekből választ, így például egy tábla csokit egy fej káposzta helyett.

3. Legyen több a zöldség és a gyümölcs!

Szuper, ha a listánkon szerepelnek a zöldségek és gyümölcsök, de gyakran alábecsüljük azt a mennyiséget, ami az ajánlott napi ötszöri fogyasztáshoz szükséges lenne. Érdemes néhány alkalommal felírni a listánkra, hogy miből hány kilót, darabot akarunk venni, különben könnyen járhatunk úgy, hogy két nap múlva csak egy árva mandarin figyel a gyümölcsöstálban.

4. Ne felejtkezzünk el a mélyhűtőpultról sem!

A fagyasztott zöldségek és gyümölcsök télen nagyon jó szolgálatot tehetnek, a gyorsfagyasztási eljárásnak köszönhetően csak kis mértékben veszítenek vitamintartalmukból. A konzervek között is nézzünk körül, a nem cukrozott kukoricakonzervből pillanatok alatt összedobhatunk egy kukoricasalátát vagy tojásos kukoricalepényt. Bab- és csicseriborsó-konzervvel pedig megúszhatjuk az áztatást és a hosszadalmas főzést.

5. Válasszunk a natúr termékek közül!

A müzlik, joghurtok, mártások vagy fagyasztott zöldségek és gyümölcsök natúr, nem ízesített, nem édesített formában egészségünk számára kedvezőbbek, hiszen általában nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, sót, adalékanyagokat.

6. Nem feltétlenül kell mindenből bio!

Az üzletekben már egyre nagyobb a választék biotermékekből, de az áruk általában magasabb a nem bio társaiknál. Figyeljünk arra, hogy szezonálisan termő zöldségeket és gyümölcsöket válasszunk, már ezzel sokat tehetünk az egészségünkért. Ha szeretnénk a családunknak bioélelmiszereket adni, nézzünk utána, hogy miből érdemes biot venni.

7. Olvassuk el az élelmiszeren található címkét!

Nemcsak az allergiásoknak érdemes átbogarászni az élelmiszerek címkéjét, mindenkinek jól jöhet, ha ismeri a termék összetevőit és azok arányát. Persze a fogyaszthatóság vagy az eltarthatóság időpontjáról se felejtkezzünk el! Bár még nem kötelező, egyre több gyártó tünteti fel a termék tápértékét, ami 100 grammra és egy fogyasztási egységre is mutatja, hogy mennyi energiát, fehérjét, zsírt, cukrot és sót tartalmaz az adott élelmiszer. Ha rendszeres címkeolvasókká válunk, idővel ez is rutinná válik, nem fog emiatt elhúzódni a vásárlás.

8. Minden alkalommal próbáljunk ki valami újdonságot!

Megkóstolnánk valamit, amit addig még nem ettünk? Ne várjuk meg, míg a pénztár előtti csokis-nasis polchoz érünk, válasszunk inkább egy számunkra új zöldséget (pl. csicsóka, édesburgonya), gyümölcsöt (hurma) vagy gabonafélét (köles, amarant)!

9. Ne csak szemmagasságban válogassunk a polcokról!

A beszállítók polcpénzt fizetnek az üzletnek, hogy a lehető legszembetűnőbb helyre rakják ki a termékeiket. Ennek eredményeképpen azonban nem feltétlenül a legjobb minőségű élelmiszer néz velünk szembe, nyugodtan válogassunk a térdünk környékén és a fejünk felett is.

10. Fussuk át még egyszer!

Mielőtt beállunk a pénztárba, vessük össze a kosarunk tartalmát a listánkkal, így meggyőződhetünk róla, hogy az egészségünknek kedvező élelmiszerrel vagyunk felszerelkezve az előttünk álló hétre.

(via The Huffington Post)

Hozzászólások

witch

Amikor naponta vasaroltam a piacon, mert 5 percre laktam tole, na akkor lista nelkul mentem, hogy lassam mi az ami friss aznap. Azt viszont el sem tudom kepzelni, hogy lehet elore egy hetre csak ugy a vakvilagba beledobalni mindent a kosarba.

Törölt felhasználó

Ne is próbáld ki:-). Valószín?leg sok felesleges dolog kerülne a szatyorba.

Artemisz

Nem tehetek róla, de ett?l a szótól, hogy "egészségtudat", a falra mászom. :) Lehet, hogy azért, mert rendszerint semmiféle szakértelem nincs mögötte, csak egy hatásvadász divatszó?

vmzsuzsa

Tudod, nekem az egészséges élelmiszerr?l mindig az jut eszembe, hogy sose eszem beteg élelmiszert, ezen egyet nevetek és már nem mérgel?dök. Én a "listával menni vásárolni" kitételt?l mászom falra.

vmzsuzsa

Listára csak azt szoktam írni, ami kifogyott, és rendszeresen fogyasztjuk. Egyébként, ha elmegyek a piacra, azt a zöldséget veszem meg, amelyik friss, jó áron adják és rendszeresen fogyasztjuk. Ehhez nem kell lista. Annak függvényében állítom össze a heti menüt, hogy mit vásároltam. Müködik így fordítva is. Nem szoktam kidobni semmit. A húsokat is így vásárolom. Hiába írnám fel, hogy mit akarok, ha éppen nincs, vagy csillagászati áron adják. De éhesen menni vásárolni, kész életveszély! Azért, mert van listánk, még egyáltalán nem biztos, hogy "egészséges" termékeket vettünk. Egyébként nem tudom, hogy melyik étel lenne egészségtelen, szerintem sokkal inkább a mennyiségre kell figyelni. Ha nem visszük túlzásba, bármelyik élelmiszert nyugodtan ehetjük. A változatosság a legegészségesebb. Zsuzsa

Címlapról ajánljuk

További cikkek