Mennyei malacságok mangalicából

A mangalica – a világhírű magyar fajta története a legjobb magyar séfek receptjeivel. Ezen a címen jelent meg a minden ínyencnek kötelező legújabb szakácskönyv a Boook Kiadó gondozásában.

Illusztris társaság gyűlt össze a Pesti disznó bisztróban csütörtök reggel. Az újságírókból, séfekből és bloggerkből álló vendégsereg a Boook Kiadó legújabb szakácskönyvének bemutatójára érkezett. Na, meg természetesen pár jó falatért, hiszen a bisztró séfének, Bereznay Tamásnak a neve garancia az ínyencfogásokra. A könyvet Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke mutatta be – ki más értene jobban a göndör szőrű cocákhoz, mint az, aki húsz évvel ezelőtt megmentette őket a kihalástól? A mangalica – a ma már igazi ínyencségnek számító sertésfajta – ugyanis szomorú jövő elé nézett a rendszerváltáskor. Az országban található 200 malac épp a vágóhídra várt, mikor Tóth Péter az utolsó pillanatban felvásárolta az állományt, és elkezdett foglalkozni a fajtával. A mangalica veszte a rohanó és a koleszterintől rettegő világ lett – a malac fajtatulajdonságai közé tartozik, hogy súlyának tetemes százaléka zsírból áll, valamint hogy lassan fejlődik, és keveset fial. Ilyen körülmények között meg kinek kell?

Tóth Péternek kellett. 20 év alatt sikerült elérnie, hogy a korábban a szegények megmentőjének számító, zsíros jószág mára prémium termékké avanzsálódott. Köszönhető ez annak, hogy a fajtát az elmúlt 160 évben nem alakították át. Igaz, hogy így a tömegtermelésre alkalmatlanná vált, ennek köszönhetően azonban, ha ma valaki mangalicahússal dolgozik, biztos lehet benne, hogy olyan húst fogyaszt, mint 160 évvel ezelőtt. Ma már nemcsak a zsírja értékes, hanem márványos, ízletes húsa is az ínyencek kedvence. A neki kijáró tisztelet egyik állomása, hogy Széplaki Péter, a Boook Kiadó ügyvezetője, megkereste ötletével a mangalicák legnagyobb hozzáértőjét, hogy alkossák meg ezt a remek szakácskönyvet. És mivel prémium termékről van szó, érdemes a legnagyobb mesterektől ellesni, hogyan bánjunk vele: a könyvben 23 kiváló magyar séf mangalicakölteményeivel ismerkedhet meg az ínyenc olvasó. (x)

A Boook Kiadó szuper könyvei között itt böngészhetsz >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek