Mennyei malacságok mangalicából

A mangalica – a világhírű magyar fajta története a legjobb magyar séfek receptjeivel. Ezen a címen jelent meg a minden ínyencnek kötelező legújabb szakácskönyv a Boook Kiadó gondozásában.

Illusztris társaság gyűlt össze a Pesti disznó bisztróban csütörtök reggel. Az újságírókból, séfekből és bloggerkből álló vendégsereg a Boook Kiadó legújabb szakácskönyvének bemutatójára érkezett. Na, meg természetesen pár jó falatért, hiszen a bisztró séfének, Bereznay Tamásnak a neve garancia az ínyencfogásokra. A könyvet Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke mutatta be – ki más értene jobban a göndör szőrű cocákhoz, mint az, aki húsz évvel ezelőtt megmentette őket a kihalástól? A mangalica – a ma már igazi ínyencségnek számító sertésfajta – ugyanis szomorú jövő elé nézett a rendszerváltáskor. Az országban található 200 malac épp a vágóhídra várt, mikor Tóth Péter az utolsó pillanatban felvásárolta az állományt, és elkezdett foglalkozni a fajtával. A mangalica veszte a rohanó és a koleszterintől rettegő világ lett – a malac fajtatulajdonságai közé tartozik, hogy súlyának tetemes százaléka zsírból áll, valamint hogy lassan fejlődik, és keveset fial. Ilyen körülmények között meg kinek kell?

Tóth Péternek kellett. 20 év alatt sikerült elérnie, hogy a korábban a szegények megmentőjének számító, zsíros jószág mára prémium termékké avanzsálódott. Köszönhető ez annak, hogy a fajtát az elmúlt 160 évben nem alakították át. Igaz, hogy így a tömegtermelésre alkalmatlanná vált, ennek köszönhetően azonban, ha ma valaki mangalicahússal dolgozik, biztos lehet benne, hogy olyan húst fogyaszt, mint 160 évvel ezelőtt. Ma már nemcsak a zsírja értékes, hanem márványos, ízletes húsa is az ínyencek kedvence. A neki kijáró tisztelet egyik állomása, hogy Széplaki Péter, a Boook Kiadó ügyvezetője, megkereste ötletével a mangalicák legnagyobb hozzáértőjét, hogy alkossák meg ezt a remek szakácskönyvet. És mivel prémium termékről van szó, érdemes a legnagyobb mesterektől ellesni, hogyan bánjunk vele: a könyvben 23 kiváló magyar séf mangalicakölteményeivel ismerkedhet meg az ínyenc olvasó. (x)

A Boook Kiadó szuper könyvei között itt böngészhetsz >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„Most arra van szükségem, hogy egy egyszemélyes márkaként is kivirágozzak...

Az egyik első, releváns gasztrosikeremet épp Havas Dórának köszönhetem, az ő indiai vajascsirke-receptje ugyanis nemcsak engem vett le a lábamról, de azokat is, akik utána megkóstolták. A Lila füge szerzőjét a blog indulásakor még csak az elszánt foodie-k és gasztrorajongók ismerték, ma már viszont több mint százezren követik különféle platformokon, és készítik el a receptjeit. Ebben az interjúban többek között arról kérdeztem, hogy vajon van-e olyan egyáltalán, hogy egy gyerek rossz evő, miért van az, hogy a gasztroblogok és szakácskönyvek világában egyértelmű a nőuralom, és mi volt az első étel, amit már a barátai is vele azonosítottak.

KormosLili

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.