A magyar lakosság kétharmada kövér

Bizony, ide jutottunk.

Hazánkban az OTÁP 2014 felmérés adatai szerint 2014 őszén a felnőtt lakosság 65 százaléka túlsúlyosnak vagy elhízottnak számított, a nők 62 százalékának, a férfiak 67 százalékának, összesen mintegy 5 millió embernek (!) volt súlytöbblete.

A reprezentatív vizsgálat - amelynek keretében ezer felnőtt lakos adatait elemezték - eredményei szerint az életkorral nő a túlsúlyosak és az elhízottak aránya. A fiatal nők több mint harmada, a középkorúak kétharmada, az idősek több mint háromnegyede súlyfelesleggel küzd. A fiatal férfiak kétötöde, a középkorúak háromnegyede, az idősek több mint négyötöde túlsúlyos vagy elhízott - olvasható az OGYÉI-OÉTI közleményében.

Nézd meg, hogy te túlsúlyos vagy-e! Katt a képre!

A testsúly és a testtömegindex mellett a tápláltsági állapot további jellemzője a haskörfogat. Ha ez az érték a nőknél 88 centiméternél, a férfiaknál pedig 102 centiméternél nagyobb, akkor a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata is nagyobb.

A 2014-es felmérés szerint egy átlagos felnőtt magyar nőnek 91, egy férfinak 98 centiméter volt a haskörfogata. Míg a fiataloknál mért értékek a normál tartományba esnek, addig egy átlagos középkorú nő már hasi elhízottnak számít. Ugrásszerű a növekedés a középkorúak körében: a 35-64 éves magyar nőknek átlagosan 11 centiméterrel, a magyar férfiaknak 13 centiméterrel nagyobb a haskörfogatuk. Ehhez 65 év felett a nőknél plusz 7 centiméter, a férfiaknál 4 centiméter adódik.

Olvasd el!

Te alma vagy körte alakúra híztál?

És egyre rosszabb a helyzet

Magyarországon az 1980-as évek óta a sovány és a normál testalkatúak aránya 45 százalékról 35 százalékra csökkent. Míg 1988-ban a felnőtteknek csak 16 százaléka volt elhízott, addig 2014-re az arányuk megduplázódott.

A felmérés célja az volt, hogy megismerjék a felnőttek táplálkozási szokásait, tápanyag-ellátottságát, és újbóli mérésekkel határozzák meg a túlsúly, az alultápláltság és a hasi elhízás előfordulását, hogy nyomon kövessék ezek időbeli változását.

Az OGYÉI-OÉTI közleménye szerint a magyarok egészségi állapota rosszabb sok más európai országban élőéhez képest.

Ideje ezen változtatni. Fogyókúra rovatunkban mi is igyekszünk ebben segíteni hasznos, gyakorlatias információkkal, receptekkel.

(forrás: OGYÉI)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 tipp, hogyan használd fel a mandarin héját

A mandarin héjára nem sokan gondolunk úgy, mint újrahasznosítható alapanyag, pedig igazán sokszínű a felhasználása. Ha eddig nálad is a kukában landolt, akkor olvass tovább, és lesd meg, mi mindenre tudod használni a tél egyik kedvencének héját!