Zakuszka recept

Kalória?
Zakuszka
Zakuszka
receptkönyvben hozzászólások (34)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Erdélyi zöldségkrém, szó szerinti jelentése: evéshez való. Padlizsánoson kívül több verziója létezik: babos, gombás,stb.
Nyáron általában a padlizsánra vagyunk rákattanva, ezért választottam ezt a fajtát.Ez a recept a saját verzióm,amit több leírás átnézéséből alakítottam. Ebből a mennyiségből egy nagy vendégváró adag lett, kb.8-10 főre. Kiszedtem belőle egy kisebb tálnyit, a többit Anyukám tanácsára steril, csavaros üvegekbe tettem a következő módon: forró krém, dupla befőző fólia -2 réteg közé késhegynyi szalicil- majd a csavaros üvegtető, végül szárazdunszt. Biztosított róla, hogy télen romlatlanul elővehetem.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Grillhúshoz, pirítóssal, főtt tésztára reszelt sajttal és bárhogy, ahogy a fantáziánk engedi.

receptjellemzők

konyha: erdélyi
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

paprikás-padlizsános krém
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A padlizsánokat megszurkáljuk, egyenként alufóliába csomagoljuk, ezt tesszük a pritaminpaprikákkal is.
  2. Kb. 30-40 perc alatt megsülnek a zöldségek, közepes lángon, sütőpapíros tepsiben. Ha van lehetőség szabadtűzön süssük!
  3. A paradicsomoknak lehúzzuk a héját: 2 percre forrásban levő vízbe dobjuk, aztán jéghidegbe, így könnyebb a művelet.
  4. Elkészítjük a paradicsomos alapot, az apróra vágott  vagy ledarált hagymát olajon lassan megpirítjuk, rádobjuk a felkockázott paradicsomot és szétfőzzük.
  5. A padlizsánoknak langyosan lehúzzuk a héját, a pritaminnak nem, majd egy mély tálban botmixerrel pépesítjük a sült zöldségeket.
  6. Az egész masszát a paradicsomos alapba öntjük, majd fűszerezzük ízlés szerint sóval, őrölt borssal, apróra tört babérlevéllel, cukorral.
  7. 20 percig főzzük a krémet, amíg kissé besűrűsödik.
  8. Forrón jénaiba szedjük, hagyjuk kihűlni.
  9. Hidegen fogyasztjuk.

statisztika

beküldve:
nézettség: 92 388
elküldve: 42
receptkönyben: 845
elkészítve: 30/48
Facebookon megjelent: -

szakács

Jahin

Mióta szakács: 2010.02.07.
189 recept

Hozzászólások (34)

Belian
Belian szo, 2013-01-05 17:54

Tegnap jottem haza ivovolgybol, udvarhely mellol, isteni zakuszkat ettem.
elkertem a receptet, itt, es egyebkent mashol sem olvasom, hogy a padlizsan egyaltalan nem erintkezhet femmel, mert megbarnul:-)

Blendy
Blendy cs, 2013-09-05 18:03

Kedves Belian!
Mi sok padlizsánkrémet és zakuszkát szoktunk készíteni. (Most is rotyog a zakuszka.)
Erdélyi ismerősünktől én is így hallottam, hogy nem érintkezhet fémmel. Mi ezt az előírást nem tartottuk ill. tartjuk be de nem is okoz semmi problémát. Szerintem ez a régi időkből maradt meg, mikor az evőeszközök, kések kanalak még vasból voltak.

kisoka
Kittyke / kisoka h, 2012-10-22 08:46

Tetszik a recept, csak egy kérdésem van. Télire, hogyan tudom elrakni, tartósítószer (meg egyebek) hozzáadása nélkül, akár üvegben akár fagyasztóba?

kulcsarpisti
kulcsarpisti / kulcsarpisti p, 2013-08-09 16:15

ha keversz hozzá olajat az rövidesen feljön a tetejére és elzárja a levegőtől amit felhasználás előtt leöntesz róla. Így már nem tartalmaz tartósítószert.

Sancho
Sancho v, 2012-09-16 13:20

Majdnem talált! De ez is, mint bármilyen étel, egyedi, vagyis házanként változik.

Sziszochan
Sziszochan v, 2012-09-09 07:49

Én úgy vagyok vele, hogy eredeti mindenkinek az amit a nagymamája, anyukája-apukája csinált.. Nekem is van egy receptem, kicsit más, de a lényeg ugyanaz: ISTENI.

Szilviaa
Szilviaa v, 2012-08-19 08:37

Nagyon finom lett, épp, mint a bioboltokban kapható.:)) Tökéletes! Az adagot dupláztam, és télire eltettem. Köszönöm!

seri52
seri52 p, 2012-08-17 07:35

Megcsináltam, isteni finom lett. Koszonet a receptért. Még soha nem ettem, a recepted alapján gyártottam, család imádja. Azt hiszem ezentul mindig kell a kamrában lennie.

besi
besi k, 2012-08-14 13:45

Köszi!! Mentve!:)
nagyon jól hangzik.
Azt hiszem a "kdandras" féle tovább fejlesztett, babos variációt is kipróbálom.

kdandras
kdandras v, 2012-08-12 19:05

kicsit megbolondítottam.
tettem bele 1 csokor bazsalikomot összeturmixolva, és cca. fél kg fejtett babot, puhára főzfe, húsdarálón ledarálva.
a paradicsomot a kertből szedtem, összedaraboltam, megrottyaqntottam, aztán botmixer, és nagy lyukú szitán áttoltam. a levet beforraltam, és azzal öntöttem fel a cuccot.
most rotyog az edényben!
első ízre nagyon fincsííííííííííííí:-)

greenpearl
greenpearl / greenpearl sze, 2012-08-08 07:25

Köszönöm a receptet, nagyon finom lett, és elég egyszerű is volt - életem első zakuszkája amit csináltam. Épp ideje volt, a szívem vérzett hogy 700 Ft egy kis üveggel a boltban, most 620 Ft volt tokkal-vonóval, és négy üveggel lett belőle, plusz még amit magunkba tömtünk vacsorára. Igazán megérte!

witch
witch / witch v, 2012-08-05 15:21

Koszonom szepen a receptet! Naaagyon finom! :)
Kulon koszonom a a fott teszta ajanlatot, feltetlen
kiprobalom. Szerintem erre a receptre is igaz: ahany
haz, annyi szokas, szoval ez is EREDETI. Nekem
az jutott eszembe, hogy chips vagy pita kisereteben
is szuper lehet.

boaboa
boaboa sze, 2011-12-07 11:06

Elkészítettem a nyár végén. Isteni lett, üvegbe raktam a tetejére olajat öntöttem, dunsztba raktam. Decemberben kinyitottam az üveget, nem romlott meg, az íze, színe is tökéletes maradt!

Köszönet a receptért!

Zuzmócska
Zuzmócska k, 2011-09-20 13:39

Kedves Hajni!
Nagyon finom lett, köszi!
A többi receptet is ki fogom próbálni, én is babbal ettem először, de nem gondolom, hogy ez nem 'eredeti' recept, hiszen mind az, amit már generációk óta főznek! A népdalok legnagyobb része sem az 'eredeti' már, hiszen még szépanyáink idején azokat is szájról-szájra adták és változott itt-ott... Mégis eredetiként tanítják őket általános iskolában. Ezen felesleges megütközni, főleg vitázni! Minél többféle, annál jobb :) úgyhogy várom a többi eredetit :)

JuditÁgnes
JuditÁgnes h, 2011-09-05 16:53

Ma elkészítettem. Isteni finom lett! Köszi a receptet!
Szárazdunsztba téve tettem is el belőle.

kh
Jahin / kh h, 2011-09-05 19:54

Örülök,hogy jó lett,nekem a tavalyiak nemrég fogytak el és mindegyik elállt hűvös helyen egy évig.Egy-két kanállal jó lecsóba, pörköltbe belefőzve ,én erre is használtam.

gubigabi
Gubigabi / gubigabi k, 2011-03-22 11:33

Szerintem ahány ház annyi szokás! Mindenkinek van egy tuti "eredeti" receptje. A lényeg, hogy akinek van az ossza meg velünk ezen az oldalon, hiszen azért vagyunk itt. Mindenki a neki tetszőt válassza ki és arról mondjon, írjon véleményt mindannyiunk épülésére. Köszönöm a recepteket!

Yve
Yve / Yve sze, 2011-06-15 10:24

Tetszel nekem gubigabi! :-))) S így igaz, már annyiféle zakuszkát ismerhetünk, hogy ősszel szinte gondot okoz melyik félét készítsük (mert ugye nem lehet ebből is, abból is 1-1-1-1 adaggal, hiszen időigényes nagyon...báááár lehet van aki megtette mégis) Még jó, hogy nem egyformák az ízlések és így válogathatunk belőlük-köztük.
(alig vártam a nyarat, de ha a zakuszkára gondolok, szinte óhajtom az őszt.....)
Köszi Hajni, hogy megosztottad velünk ezt a változatot is.
Vidám nyarat, szia

sztella
sztella szo, 2010-08-28 15:12

Nálunk is nagy kedvenc.Télire szeretek csinálni mert sok reggeli meg vacsora meg van oldva vele.Mi a babosat szeretjük nálunk ez a kedvenc már csináltam egy nagy adagot.,5kg vegyes paprika,1,5 kg fehér nagyszemű bab,1 l.olaj,1kg hagyma,só bors, babér és kb.1 l.házi paradicsomlé.Ez a kedvelt zakuszka receptünk.

pooczane.ildiko
pooczane.ildiko sze, 2010-08-25 19:15

Jucus receptje jó. Kb. 20 éve hasonlóan készítem, erdélyi barárnőm receptje alapján. Én a végén fokhagymát és kevés majorannát teszek még hozzá (ízlés dolga). Téli estéken/reggeleken pirítóssal, vagy serpenyőben pár kanállal megforrósítva, felvert tojással (gombás tojásra hasonlít) csodálatos. Több kolléganőm kérte már a receptet. Imádják. Próbáljátok ki, teljesen más mint a majonézes. Nekünk jobban ízlik.

terrier
Bloemcake / terrier k, 2010-08-24 20:25

Probáljátok ki!1liter (kb 1.5kg)fejtett bab,3kg vöröshagyma,3kgpiroskápia vagy pritamin,1lparadicsomlé,3/4 l olaj.babot megfőzni megtörni,hagymát paprikát ledarálni,megpárolni,majd mindent összekeverni bele babot,paradicsomlé,babérlevél,so bors,olaj jo sokat forralni aztán szalicilt az üegek tetejére,száraz dunszt nagyon fincsi garantáltan,,jobb egy hétvégén megcsinálnivan vele melo de megéri!!!!!!!!!!!!!!

edit555@hotmail.com
edit555@hotmail.com sze, 2011-09-07 13:09

- terrier ! ezt fogom elkészíteni a hétvégén ( Padlizsán nem kell bele?) - még nem csináltam , de Erdélyben sokat ettem.

mézescsupor
Bloemcake / mézescsupor k, 2010-08-24 21:06

Kedves Terrier!

Egyet kell, hogy értsek veled. Jó pár évvel ezelőtt Erdélyben járván, a te babos zakuszkáddal kínáltak Csíkszeredán, nagyon finom volt, még most is a számban érzem az ízét. Abban tényleg nem volt padlizsán, de valóban volt bab. No meg az a mentatea, azóta sem ittam olyat, itthon mindegyiknek fogkrém íze van.:(

jucus58
jucus58 v, 2010-08-22 12:46

Ittvan az eredeti Erdelyi zakuszka recept.
Zakuszka!
5kg padlizsan
5 kg husos piros paprikak
1l olaj
3kg feher hagyma
1l paradicsom le
So
Bors
Baberlevel5-8 db lehet tobb is ha szeretik
A pdlizsant nyilt lang felett megsutjuk,meg hamozuk es felre tesszuk.
A paprikat kcsumazuk feldarabolyuk felre rakjuk.
A hagymat megpucolyuk feldarabolyuk es ledaralyuk,egy labasba rakjuk toltunk ra 3dl olajat es meg dinsztelyuk ,vigyazunk ne egjen oda!
A piros paprikat is ledaralyuk egy kulon labasba 3dl olajal jol megdinsztelyuk.A padlizsant is ledaralyuk de kulon rakjuk.

Mikor mindez keszen van akkor egy nagyobb labasba osszerakjuk;
Hagyma ,paprika ,padlizsan ,a megmaradt olaj,1l paradicsom le,es izzesitjuk a soval,borsal + a baberleveleket is bele rakjuk,kb 1 orat lassu tuznel rotyogtatjuk.Kozben meg lehet kostolni es ha meg kell so vagy bors bele akkor potoljuk.
Tiszta uvegekbe szedjuk ,lezarjuk es szaraz dunszba rakjuk.
Nagyon finom telen mikor meg kezdjuk.

Kepet most nem hoztam de majd ha keszitek akkor lesz az is.

luveges
luveges / luveges v, 2010-08-22 09:44

Az eredetit csak be kell másolni.de szerintem ez az igazi mert ez 1 saját recept.És szerintem ez a lényeg.GRATULA.HAJNI.

kh
Jahin / kh k, 2010-08-24 14:35

Eszti és luveges!!!Köszi a pozitív hozzászólásokat!!!:-)Nyugodtan próbáljátok ki az unoriginal zakuszkámat,jó lesz!
Direkt tettem bele tizedrész olajat a padlizsánhoz képest,direkt csináltam friss paradicsomból,mivel nyár van és nem kell konzerv paradicsomlevet használni,plusz a fokhagyma sem rontotta el.Üdv:Hajni

Gargoyle
P. / Gargoyle szo, 2010-08-21 23:52

Eredeti vagy nem, biztosan finom!
Elmentettem Hajni!
Köszi!
Eszter

jucus58
jucus58 szo, 2010-08-21 20:19

Nem akarok senkit megserteni de nem ez az eredeti zakuszka recept.
En minden evben elkeszitem de nem igy,Erdelyben elek es azt hiszem itt keszitik a legfinomabb zakuszkat.

bebice
bebice sze, 2012-08-15 18:56

Én ugyan "magyar" vagyok,nem ismerem azt,hogy igazán melyik az igazi recept.De! A szomszédasszonyom erdélyi és ő tavaly adott egy üveggel és az is babos,de isteni!

mjjbaba
Ilona-Baba / mjjbaba szo, 2011-02-05 08:23

Nincs igazad ,nem vitatkozás képen írtam, de az örmények készítik el a legfinomabban ! mert ez örmény eredetű étek !!!
Ez pont úgy van mint ahogy a krumpligulyást, vagy a pörköltet ,sehol a világon ne készítik olyan finoman. mint a magyarok !

Legfrissebb cikkek

Hús és fröcsögő szaft - ahogy még nem faltad!
Hús és fröcsögő szaft - ahogy még nem faltad!
A vegák most jobb, ha befogják a fülüket, mert csupa nagybetűvel ki kell jelentünk, hogy nincs jobb dolog a húsnál! Szendvicsben és tocsogó szafttal pedig maga a mennyország!
Linzerkarikák húsvéti kiadásban
Linzerkarikák húsvéti kiadásban
Miért nincs igazi húsvéti édesség, amit csak ilyenkor készítünk? Én kreáltam egyet, ami ízig-vérig tavaszi, és egyben tökéletes vendégváró is.
194