Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Barátfüle és nudli burgonyás tésztából

Barátfüle és nudli burgonyás tésztából
Barátfüle és nudli burgonyás tésztából
47 perc / előkészület: 45 perc főzés: 2 perc
receptkönyvben hozzászólások (44)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádtam nézni, ahogy készül otthon a barátfüle meg a nudli, hiszen ez a kettő nálunk mindig együtt járt. Nagymama nyújtotta és vágta a tésztát. Nagytata ült a konyhaasztalnál, és kifogyhatatlan türelemmel meg hihetetlenül gyors, begyakorlott mozdulatokkal gyártotta a nudlikat. Csak úgy szaladtak ki hatalmasnak tűnő tenyere alól a kis kecses, szinte egyforma tésztácskák. Még most is látom magam előtt: egy mozdulat maga felé, egy ellentétesen, megint egy maga felé, aztán újra vissza, és ezzel együtt már sodródott is ki a keze alól a többi mellé az újonan készült nudli. Még most is hallom azt a kis surranó-susogó hangot, amit a tenyere adott ritmusosan a deszkához érve: taram-tatam, taram-tatam. Néha maga mellé ültetett, és én is próbáltam négy mozdulattal nudlit sodorni, de sose sikerült, s ha mégis, akkor is csak lassabban és csáléra. Azt hittem, sose tanulom meg, pedig ő olyan aranyosan bíztatott, "jó' van az, kislyányom".

Azóta is, ha nudlit készítek, különösen ügyelek arra, hogy én is "taram-tatam" idő alatt megsodorjak egyet. Nagyon büszke vagyok, hogy ez már egy jó ideje sikerül is nekem.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A nudlikat éppenségel vágni is lehet sodrás helyett, hogy a kinyújtott tésztát apró, hosszúkás téglalapokká szabdaljuk, amiknek vastagsága és szélessége megegyezik. De az közel se olyan szép! :)

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tészta
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

szilvalekváros derelye nudlival, burgonyasodrott derelyével
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A jól megtisztított héjú burgonyát héjában megfőzzük. Hagyjuk hűlni, majd héját lehúzzuk, krumplinyomón áttörjük. Ennek híján villával is összetörhetjük, de akkor végezzünk alapos munkát!
  2. Az olajon egy nagyobb lábasban megpirítjuk a zsemlemorzsát és félretesszük.
  3. A hideg törtburgonyát összekeverjük a tojással, vajjal, jó csipet sóval és kb. 30 dkg liszttel, ezt a krumpli lisztessége határozza meg. A tészta legyen rugalmas, nem túl kemény, jól nyújtható, és minél kevésbé ragadjon.
  4. Vizet teszünk fel főni egy nagyobb fazékban, enyhén megsózzuk.
  5. Két darabra választjuk a tésztát. Egyik felét erősen lisztezett deszkán kinyújtjuk. A felére szabályos közönként  teáskanálnyi halmokat rakunk a szilvalekvárból, majd a tészta másik felét ráhajtva ujjunkkal jól letapicskáljuk a lekvárkupacok közti részeket. Derelyemetszővel négyzeteket vágunk, és igyekszünk, hogy a lekvárhalmok a négyzetek közepére kerüljenek.
  6. Fővő vízbe tesszük 8-10-esével, és csak addig főzzük, míg mind feljön a víz színére. Ekkor szűrőkanállal kiszedjük, és a pirított zsemlemorzsába forgatjuk.
  7. A nudlikhoz kisujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és ujjnyi csíkokra vágjuk. Egy csíkot apró kockákra szabdalunk, és  alatt minden kis kockát megsodrunk, megsodorjuk, hogy helyes kis egyforma nudlikká váljanak. Így járunk el az összes többi tésztacsíkkal, de közben folyamatosan lisztezzük a deszkát és a tésztát, mert szeret összeragadni.
  8. A nudlikat, ahogy folyamatosan készítjük, már főzzük is, ha összegyűlik egy-egy összmarékra való. Ez az adag kb. 3 főzésnyi. Ha feljönnek a víz tetejére, jöhet a szűrőkanál, meg a pirított morzsa.
  9. Porcukorral vagy fahéjas porcukorral tálaljuk. De csak úgy magában is nagyon finom, mi úgy ettük régen.

  • költség: 500 Ft
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 63
össznézettség: 83 410
elküldve: 28
receptkönyvben: 1 155
elkészítve: 84/95
Facebookon megjelent: 1

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
287 recept

Hozzászólások (44)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Sz Szilvia
Sz Szilvia Tue, 2018-01-23 12:17

Kedves Fahéj!
Ez megint nagyon finom lett! Nem az első étek, amit tőled próbáltam és biztos nem is az utolsó.
Fincsi, köszi :-D

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2018-01-23 18:35

Kedves Szilvia!
Én meg köszönöm a bizalmat. Remélem, nem csalódsz a többi receptemben sem.
Üdv: Fahéj

Nette
Nette Sat, 2016-06-11 15:06

Ma ez volt az ebéd, mert ki kellett próbálni a frissen főzött eperlekváromat. Annyit változtattam a recepten, hogy teljes kiőrlésű tönkölylisztet használtam, és egy kicsit több lisztet vett fel a tészta de nagyon finom lett. Köszönöm a receptet! Üdv

Ollocska
Ollocska / Ollocska Tue, 2016-02-02 09:06

Szia Fahéj, elkeszitettem. Nagyon finom, de több problemam volt vele. Nagyon lagy volt a tesztam. Hiaba adtam neki több lisztet, csak nem akart kemenyedni, es igazabol nem is nezett ki ugy mint ami több lisztet akarna felvenni.... :/
A nyujtasnal persze jelentkeztek a problemak... de inkabb a kialakitas volt nehez. Nekem ilyen oriasiak lettek a fülek. Föleg miutan a vizben meg be is dagadtak! :-O Es nincs derelyevagom meg olyan kettehajtos kis vackom sem. (Nemetorszagban vagyok nem is tudom lehet e kapni barhol). Sima kessel vagtam el es jaj.... :/ Ha derelyevagoval vagom a tesztat, akkor nem lukasodik a vagas vonala?
Van valami modszer erre esetleg? Itt ott ahol lukasnak iteltem öket behajtogattam picit vagy valami, dehat... az alakjukrol jobb nem beszelni. Valami taktika-praktika hogy szep is legyen ne csak finom...?

De az izuk isteni lett, azt nem vitatom. Utolerhetetlenül fincsi.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2016-02-02 17:24

Szia! Krumplitól függ erősen, hogy mennyi lisztet vesz fel, és a lisztek se egyformán veszik fel a nedvességet. A 30 dkg liszt ezért csak irányadó. Nekem is van, hogy jóval több lisztet vesz fel ugyanannyi krumpli. Ha a krumpli túlfő, felreped a héja, akkor is vizesebb lesz, és több liszt kell neki. Jó lisztes krumplit kell választani, pürének valót, ahhoz kell a legkevesebb liszt. A barátfüle vágásához én pizzavágót használok, ami olyan mint a derelyemetsző, csak nem cakkos. Németországban is biztos lehet kapni.
Ha lágyabb a tészta akár formázhatsz belőle gombócokat. Ha a tésztát vízzel bekened a szilvalekvár körül, akkor jobban összeragad a tészta a ráhajtott tésztával, nem lesznek lyukak. Én ujjal szoktam összenyomkodni, ha úgy érzem, nem ragadt össze eléggé.
Örülök, hogy ízlett azért. :)
Üdv: Fahéj

kissnoncsa
kissnoncsa Sat, 2016-01-09 22:34

Én még eléggé kezdő vagyok a konyhában, de szeretnék jövő héten barátfülét csinálni, viszont az lenne a kérdésem, hogy lesz valami baja a tésztának nyersen ha egy éjszakára hűtőbe teszem? Úgy gondoltam este megfőzöm a krumplit megcsinálom a tésztát, másnap pedig ebéd előtt gyorsan kinyújtom megtöltöm :) A választ előre is köszönöm! :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2016-01-10 21:45

Sose próbáltam. Lehet, hogy jobban jársz, ha csak megfőzöd a krumplit este és áttöröd, lefedve hagyod másnapig. Délben gyúrod össze, mert ez a tészta hamar összeáll, nem ez vesz el időt, hanem a "gyorsan kinyújtom, megtöltöm", a kifőzöm és prézliben hengergetem. :) Szerintem ha gyorsítani akarsz a készítésen, akkor inkább a prézlit pirítsd meg este, és másnap délben csak felmelegíted, mielőtt a barátfülét kifőzöd. Nem próbáltam még, de a krumplis tészta lehet, hogy meglágyul, esetleg megragacsosodik, ha sokat áll.
Üdv: Fahéj

Ollocska
Ollocska / Ollocska Tue, 2016-02-02 09:08

En probakeppen lefagyasztottam a felet az elkeszult megtöltött füleknek. Meglatjuk mukodik-e, es ha igen hogyan....

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2016-02-02 17:12

Barátnőm is le szokta fagyasztani a krumplis tésztát, de ő gombócban utazik... Ő azt mondja, simán működik a dolog.

kissnoncsa
kissnoncsa Sun, 2016-01-10 22:04

Köszönöm a gyors választ! Akkor egyben próbálkozom majd a recepttel! :)

lilibe
lilibe Thu, 2015-01-22 18:29

már olyan sokat gyártottam, hogy két mozdulatból lesz a nudli, nagyon szeretjük. Ilyenkor krumplilé leves van, belefőzve mini gombóckákat

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2015-01-24 11:20

A két mozdulatos nudli az már nem semmi! :) Az valóban nagy gyakorlatra vall. A krumplilé leves nagyon érdekelne. Leírnád röviden, hogy készíted, és milyen gombóckát teszel bele?
Előre is köszi! Üdvözlettel: Fahéj

Finimini
Finimini / Finimini Wed, 2015-09-02 17:59

Drága Fahéj, úgy látom Lilibe (jól írtam?) elfelejtett válaszolni, vagy nem volt alkalma írni. A krumpli ételekből ki lehet hozni a legolcsóbb ebédeket. Ilyen volt nálunk a gombócos nap. Megfőztük sós vízben az összedarabolt krumplit és a főzőlét nem öntöttük ki. Vöröshagymás rántást pirítottunk, felöntöttük a vízzel, só, paprika bele és a gombóc (nudli, barátfüle) leeső részeiből pici gombócokat csináltunk és belefőztük a levesbe. Így volt leves is és második is. (Mi nem héjában főztük a krumplit és törtük össze, hanem ahogy írtam kockára.) Most is szeretem, ahogy Mamát is, aki remélem olykor egy felhőn üldögélve nézi, ahogy megpróbálom utánozni... :) Üdv. Edit

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2015-09-03 04:54

Kedves Edit!
Nagyon köszi, hogy leírtad. A legközelebbi nudlis ebédnél ilyen leves lesz nálunk. Nekem nagyon tetszik így elképzelve. Ha jól emlékszem, valami ilyesmit készített nagyanyám, mikor strudlit sütött. Ott a leeső tésztavégeket csíkokra vágva főzte a hagymás-rántásos levesbe. Még egyszer köszönöm a receptet!
További jó sütés-főzést kívánva szeretettel üdvözöllek: Fahéj

ancymancy
ancymancy / ancymancy Fri, 2014-08-29 01:55

Fahéj! Mit gondolsz, jó lesz a barátfüle-szaggatóval is? Hever 3 méretű a fiókom alján, de soha nem használtam még...tudod, ami olyan korong alakú, középen megtöltöm lekvárral, összenyomom és félkör alakú barátfüle lesz.:) Köszi előre is a véleményed. Anci

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2014-08-29 21:09

Persze, hogy lehet! Néha én is azzal szoktam készíteni, főleg, ha kicsit hígabb a lekvár.
Üdv: Fahéj

kittusund
kittusund Thu, 2014-04-17 18:13

Kedves Fahéj!

Ma megfőztem életem első barátfüléjét, és nagyon nagy sikert arattam vele, úgyhogy nagyon- nagyon köszönöm szépen a receptedet! Nélküled nem sikerült volna! További jó sütést főzést! Ja és kérünk még ilyen szupi recepteket!!!!:)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2014-04-18 07:16

Örülök, hogy meg vagy vele elégedve. :) Nekem is már hetek óta eszemben van, hogy készíteni kéne, mert annyira szeretem. No majd húsvét után ez lesz az első, ha kapok még régi krumplit. :))
Üdv: Fahéj

tulipan01
tulipan01 Fri, 2014-03-28 11:43

Kedves Fahéj!
Barátfülére éhezett a család. Sok receptet végignéztem, de a tiédre esett a választásom. Felét túrósra, másik felét lekvárosra készítettem. Nagyon finom lett! Gratulálok a recepthez!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2014-03-28 14:23

Köszönöm a bizalmat! Örülök, hogy bevált a recept. Mi is nagyon-nagyon szeretjük. Lehet, szombaton készítek is egy adaggal, most, hogy így eszembe juttattad. :)

nana43
nana43 Wed, 2014-02-26 10:23

A nosalty.hu-t nagyon kedvelem, rengeteg receptet begyűjtöttem már. Hozzászólásra a kedves, emlékező vélemények inspiráltak. Meghatódtam, kicsordultak a könnyeim. Megelevenedett előttem drága Nagyanyám és édes jó Anyám keze, ahogy szinte utánozhatatlan gyors mozdulatokkal sodorták a nudlit. Ők már rég eltávoztak, csak az emlékük él. Isten áldja őket!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2014-02-26 22:29

Jó néha emlékezni, nosztalgiázni egy kicsit. És az a legjobb, ha szeretteink sok mindenről eszünkbe jutnak.

Bató Edit
Bató Edit Tue, 2012-12-11 18:18

Kedves Éva!
Holnap ez lesz ebédre, tárkonyos ragulevessel, mert nagyon szeretjük. Rég főztem már barátfülét, de most eszembe juttattad, hogy milyen nagyszerű. És a történet megindított, előtolultak az emlékek és ez olyan jó. Sokszor mondják, nem kell a múltba révedni, de én mégis szeretek visszagondolni a boldog, gondtalan évekre.
Majd igyekszem, hogy sikerüljön a "taram-tatam", mert nálunk is hasonlóan készült a nudli, csak nagypapám jó sok mákkal és porcukorral szerette.
Puszi, Edit

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2012-12-11 21:01

Kedves Edit!
Én meg már annyit hallottam a mákos nudliról, de még sose ettem. Legközelebb úgy is kipróbálom, mert sikerült rendkívül finom mákot vennem.
A taram-tatam pedig sikerülni fog, mert ennél jobb ritmust úgyse lehetne kitalálni nudli sodrásra. :) Ezek a jó öregek tudtak valamit... :)) Én is imádok rájuk gondolni, egyem a szívüket, a maguk egyszerűségében annyira bölcsek voltak. Sok mindent most értek meg, és még most is tanulok az ő történeteikből, életmódjukból. Fantasztikus, hogy ennyi év után is hatnak rám.
Puszi: Éva

Bató Edit
Bató Edit Fri, 2012-12-14 10:49

Kedves Éva!
Megfőztem a barátfülét, isteni lett, alig győztük enni. Milyen jó, hogy drága nagyszüleink, dédszüleink ránk hagytak ilyen finomságokat, s az ő életük még mindig minta lehet a számunkra.
A mákos nudlit feltétlenül kóstold meg, mert úgy is nagyon finom.
Puszi, Edit

brumi12
brumi12 Wed, 2012-12-05 09:43

Annyi receptet bespajzoltam mar, ezert tobbszor atugraltam rajta, meg sem akartam nyitni, csak egy fule. Meg itt is a rohanas. Vegul megis feltartam. Jezusom, milyen hosszu, es a sztori is. Ugrandoztak a gondolatok a fejemben. Miert? Kezdtem a sztorival, hogy meggyozon. Teljesen ateltem az emlekeidet, a konnyeim csordogaltak tole. Meg tobbet is szivesen olvastam volna. Es milyen szep nudlik!!! :-) Meg a barat fulek is buszkek ra! Majd lattam, hogy toled vannak. Koszonjuk Fahej! A mi kis 50 ujjacskanknak is meg fogom tanitani, nagyon jo moka lesz. Imadni fogjak, mindig a kezem alatt tolonganak, varjak a feladatokat. Ok is igy fognak majdan sirni? De rossz, de jo!?

brumi12
brumi12 Wed, 2012-12-05 09:41

Annyi receptet bespajzoltam mar, ezert tobbszor atugraltam rajta, meg sem akartam nyitni, csak egy fule. Meg itt is a rohanas. Vegul megis feltartam. Jezusom, milyen hosszu, es a sztori is. Ugrandoztak a gondolatok a fejemben. Miert? Kezdtem a sztorival, hogy meggyozon. Teljesen ateltem az emlekeidet, a konnyeim csordogaltak tole. Meg tobbet is szivesen olvastam volna. Es milyen szep nudlik!!! :-) Meg a barat fulek is buszkek ra! Majd lattam, hogy toled vannak. Koszonjuk Fahej! A mi kis 50 ujjacskanknak is meg fogom tanitani, nagyon jo moka lesz. Imadni fogjak, mindig a kezem alatt tolonganak, varjak a feladatokat. Ok is igy fognak majdan sirni? De rossz, de jo!?

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2012-12-05 18:42

Az ötven ujjacska csak nem azt jelenti, hogy öt kicsi gyermek anyukája esetleg nagymamája vagy? Mert akkor nagy-nagy gratuláció neked. Biztos nem lehet könnyű, bár csodálatos feladat együtt tevékenykedni velük. És igen, ők is így fognak majd sírni is, de közben mosolyogni is, amikor a szívüket megérinti a réges-régi szép gyerekkor.
Üdv: Fahéj

evacili
evacili Mon, 2012-12-03 19:21

Nekem is előjöttek az emlékek! Ahogy "otthon" készítették...gombóc, nudli,barátfüle...hol morzsával,hol mákkal, de még parikás rántással is pici gombócokat csináltak Anyukám és Nagymama. A sírás folytogat...nekem is meg kell csinálnom. Köszönöm!!!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2012-12-03 19:55

:) Csináld is meg! Még az evése közben is a szép gyerekkorra gondol az ember. :)

bakfitty
bakfitty Sun, 2012-12-02 20:06

Nagyon tetszik a sztorid is hozzá kedves Fahéj! Na meg a recept is fenséges! Meg kell csinálni!!!

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sun, 2012-12-02 15:28

Én is kedvet kaptam, és egy kicsit nosztalgiáztam a story olvasása után. Be jó, hogy feltetted, köszike. Piroska

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2012-12-02 18:58

Igazán nincs mit, aranyos Piroska!
Sokáig gondolkodtam egyáltalán feltegyem-e, de annyira szeretem, és annyira szép emlékeim vannak vele, hogy nem tudtam nem feltenni. :)
Üdv: Fahéj

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-12-02 15:03

Fahéj!

Nagyon guszta, mindkettőt szeretjük, valahogy tényleg a nagyik annyira jól csinálták!!! :-O,...- nudli az megy itthon és a gombóc is,...barátfüle az emlékeimben,:-o - de.....ezek után, lehet , itthon is kipróbálom, köszi, hogy feltetted.:-O :-O

Éva-Anyóca

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2012-12-02 18:56

Nagyon szívesen, kedves Éva-Anyóca!
Tulajdonképpen ez is olyan, mint a gombóc, csak lapos formában. Imádom, és ez az az egyik étel, amiből észrevétlenül degeszre tudom magam enni. Egyszerűen nem tudom, hol az elég. :))
Üdv: Fahéj

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-12-02 20:44

Kedves Fahéj!

Én a többinél is addig eszem, ( nudli, gombóc, anno barátfüle), amíg már nem lenne szabad, mert akkor kell ugye abbahagyni az evést, amikor ott az érzés, na és a tudat, hogy még egy utolsó kanállal szednék.....de már nem szabad :-o
Én még sokszor azt az utolsó kanalat bevállalom......persze, aztán rájövök, hogy mégse kellett volna, de az ilyen csodás házi finomságoknál lehetetlen az ellenállás. :-O
Szép estét , és bár megjött a hideg, a tél,( na jó, igen, itt az ideje :-o ) , - szép hetet is kívánok!
Éva-A.

hokuszpokusz
hokuszpokusz Sun, 2012-12-02 14:41

Én még ilyet sosem merészeltem otthon készíteni, pedig vélhetően sok "köszi puszit" söpörhetnék be érte :) De ahogy olvasom az írásod elhiszem, hogy én is tudnék ilyet és a képet nézve kedvet is kaptam az elkészítéséhez :)
Köszi a receptet :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2012-12-02 18:53

Igazán nincs mit! Tényleg nem nehéz, és valóban sok köszi puszit kapok én is érte. :)

772
burgonya 1 kg
finomliszt 30 dkg
tojás 1 db
vaj 5 dkg
0 ízlés szerint
szilvalekvár 20 dkg
napraforgó olaj 4 ek
zsemlemorzsa 10 dkg