Bornapló #6 - Éld túl a kánikulát: fröccsözz!

Szódát tenni a borba igenis szabad. A kánikulában meg szinte kötelező, csak nem mindegy, hogy melyik palackot választod ehhez a polcról!

Papliczky Gáborral (Borganika) 3 balatoni bort ajánlunk, ami fröccsnek is kiváló: egyszerre frissít, üdít és vidít.

Fröccsözni jó, társaságban még jobb. Az organikus bor-ételpárosítás vacsorákat celebráló Borganika csapat borokért felelős tagja, Papliczky Gábor válogatott nekem össze három autentikus balatoni bort, amelyek ízeikben jól visszaadják a termőhelyek sajátosságait. Egy fülledt nyári estén kóstoltunk, stílszerűen egy budapesti társasház muskátlis erkélyén. Íme a 3 bor, amit fröccsként is szerettünk:

Papliczky Gábor (Borganika)

Kislaki Rekesz Sauvignon Blanc 2016 (Nóra kedvence)

A dél-balatoni löszös talaj megtartja a gyümölcsösséget, ezt használja ki Légli Géza borkészítéskor. Az eredmény egy tisztán fogyasztva savas, citrusos-grapefruitos íz, ami szódával felhúzva elképesztően frissítővé válik a savaknak köszönhetően, de úgy, hogy azért a gyümölcsösség is megmarad.

Szászi Badacsonyi Olaszrizling 2016 (Gábor kedvence)

A jóideje ökológiai gazdaságként működő Szászi pince borát a bazaltos talaj határozza meg. Az ásványosság mellett virágokat, fűszereket és fehérhúsú gyümölcsöket találtunk benne, fröccsként fanyar és üdítő, jól csúszik. A három bor közül ez a legjobb ár-érték arányú.

St. Donát: Rosé Balaton 2016

Ez a rozé illataival nem ugrik ki a pohárból, hűvös eleganciáját az ásványos talajnak köszönheti. Tipikus szeretnivaló csopaki. Ízeiben is visszafogottabb: mandarint, szamócát és ribizlit éreztünk benne. Fröccsként pont annyi alkohol és gyümölcs jut egy kortyba, amire egy ilyen fülledt napon vágyunk.

Összegezve

  • Ár: nem reprezentatív kutatásunk szerint 2500 Ft/palack ár a lélektani határ, amit egy fröccsnek szánt borra jó szívvel kiadunk.
  • Fehér vagy rozé? Vörösborba nem teszünk vizet. Szín ügyben csak ez számít.
  • Tisztán is kortyolj! Mielőtt felöntenéd vízzel, kóstolj meg tisztán is fél decit belőle, ízlelgesd, szeretgesd a szádban és próbálj meg később is emlékezni az ízre.
  • Csak sav legyen! A jó sav adja a keretet.
  • Honnan? Ne csak az év, a termőhely is legyen fontos: a talaj összetétele önmagában meghatározza az ízeket.
  • Milyen legyen a víz? Semleges ízű, lehetőleg szikvíz. Kerüld az ízesített és nagy ásványi anyag tartalmú vizeket.
  • Hogyan válassz? Mindegy, hogy észak vagy dél, fröccs ügyben a balatoni borokra mindig számíthatsz.

És ezt a részt már olvastad már a Bornaplóból?

Bornapló #5: 5 boros film, amit látnod kell

Legújabb receptek

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Lencsefőzelék egyszerűen

Egyszerű, pénztárcabarát főzelékféle, ami nemcsak az újév első napján tökéletes választás, hanem bármelyik télies hétvégén. Laktató és ízletes, ráadásul gyorsan elkészül, ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...