Mesés keleti ostya

Úgy 10 éve történt, egy eldugott kis veszprémi könyvesboltban, mikor rátaláltam egy igazi kincsre. Valahol a sushi-s könyvek között bújt meg szerényen az én kis perzsa receptes könyvem.

Ahogy belelapoztam, szinte azonnal felelevenedtek a nem is olyan régi egyiptomi emlékeim,legfőképpen az illatok. Az ezeréves utcák semmihez sem hasonlítható „történelem-illata", a mecsetek nemes illata, a zsibongó bazár harsogó színes fűszereinek illata, mindez keveredve az édes, már-már émelyítő nyalánkságok illatával. No, igen, ez a mesés Kelet, ami semmiképpen sem hagyja nyugodni az ember érzékeit.

Az első recept

Az első recept, amit ebből a könyvecskéből kipróbáltam, a nan-berendzsi (rizses süti) volt. (Azóta igen jó kapcsolat fűz a kardamomhoz.) Rögtön ugyanazon az oldalon található a rózsavizes ostya receptje is. Ezt azonban egészen mostanáig halogattam elkészíteni, ugyanis sokáig elképzelhetetlennek tartottam, hogy bármi jó kisülhet a rózsavíz és a kardamom nászából, hiszen két nagyon eltérő karakterű „fűszerről” van szó. Most viszont, hogy megsütöttem, bátran kijelenthetem, hogy a kardamomot és a rózsavizet egymásnak találták ki! Egy falat ebből a csemegéből és garantáltan a bódító, mesés Keleten érezhetjük magunkat.

Rózsavizes ostya (Nan e pandzsare) recept

Hozzávalók 4 személyre

  • 9 dkg kukoricakeményítő
  • 1,2 dl tej
  • fél tk őrölt kardamom
  • fél ek rózsavíz
  • 3 tojás
  • 1 ek. liszt
  • 3 ek. cukor
  • csipetnyi só

Elkészítés

  1. A kukoricakeményítőt egy tálba tesszük, hozzáadjuk a rózsavizet, a tejet és a kardamomot, és az egészet alaposan elkeverjük.
  2. Szétválasztjuk a tojásokat. A tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük, majd pár percre betesszük a fagyasztóba.
  3. A tojássárgáját a liszttel és a cukorral krémesre keverjük, és a keményítős masszához adjuk. Óvatosan hozzákeverjük a fehérjehabot is.
  4. Előmelegítjük a gofrisütőnket, majd a sütőlapot vékonyan megolajozzuk (minden egyes gofri előtt). Egy kevés masszát a sütőlapra merünk, majd kb. 3 perc alatt aranybarnára sütjük.
  5. A megsült gofrikat süteményrácsra helyezzük és megvárjuk, míg kihűl. Porcukorral meghintve tálaljuk (én házi készítésű rózsacukrot tettem rá és megszórtam egy kis kandírozott rózsaszirommal is).

Afraa receptjei a NoSalty-n >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...