Vannak fogalmaink arról, mi a különbség zöldség és gyümölcs között, de pontosan kevesen tudjuk, valóban mi az eltérés.
Csináltam egy kis házi kutatást: gyerekeket és felnőtteket kérdeztem arról, mi a különbség zöldség és gyümölcs között. A felnőttek jellemzően a magot vagy magokat jelölték meg, mint a gyümölcs fő jellemzőjét, a gyerekek pedig azt, hogy a gyümölcs édesebb. És mindkettőben van is valami, de ez még nem teljesen stimmel. Hiszen ismerünk zöldségeket, amelyekben mag van, és vannak olyanok is, amelyek finom édesek. Mi hát a teljes igazság?
A magok
Magja lehet a zöldségnek is, de a fontos különbség az, hogy gyümölcsnek a húsában található a magja, míg a zöldség - legalábbis amit megeszünk - már el sem jut addig, hogy magja teremjen. Gondoljunk csak a répára vagy a salátára: ezeket mind elfogyasztjuk, mielőtt a növény maga felmagzana. A paradicsom és az uborka, a cukkini és más tökfélék egyértelműen gyümölcsök, bár zöldségként kezeljük őket, és ezt már a húsukban található magokból is látjuk, nem beszélve a többi, "igazi" gyümölcsről, a barackról, almáról, málnáról, stb, stb.
Ezek a gyümölcshúsban elhelyezkedő magok úgy alakulnak ki, hogy amikor a hímvirág beporozza a nővirágot, a növény egy kis zigótát rejt el egy magocskában, amelyet a gyümölcshús véd meg a növekedés során. Ez alól a banán az egyetlen kivétel, ugyanis a banánban nincsen mag, ezért nem is azzal szaporodik.
A termés célja és az édesség
Az egyik legfontosabb különbség a gyümölcsök és a zöldségek között az, hogy a növény miért hozza a termését.
A gyümölcs azért édesebb, mert a magas fruktóztartalom az állatokat könnyebben fogyasztásra csábítja. És ha már elfogyasztották a finom gyümölcshúst az emészthetetlen magokkal együtt, akkor annak valahol ki is kell jönnie. S lőn a sok megoldás egyben: szállítás egy távoli helyre, trágyázás ingyen és bérmentve, és akadálymentesített szaporodás.
A zöldségek ezzel szemben több más okból termik terméseiket. Van, amely azért nő nagyra és terebélyesre, például a saláta, mert így jobban tud fotoszintetizálni. Megint mások az energia - vagyis cukor - megőrzésére és raktározására hozzák létre terméseiket, ezek leginkább a gyökérzöldségek, például a zeller, a répafélék vagy a finom, édes cékla. A banán inkább idetartozik, mint - nem nyomdahiba! - fűszernövény (mert valójában csak fás szára van, de nem igazi fa), amely nem magokkal, nem a termésével, hanem önmaga klónjaként szaporodik egy levágott, leesett darab szár vagy ág dugványozásával.
Zöldség gyümölccsel
Nem véletlen, hogy azok a zöldségek, amelyek valójában gyümölcsök, olyan jól használhatók gyümölcsökkel együtt. A paradicsomos gazpacho cseresznyével vagy az avokádókrém mangóval, de még az uborkás limonádé vagy a tökös-mákos rétes is jó példa. Ha nem hiszitek, járjatok utána!
A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.
Mi történik, ha a magyar cukrászok kreativitása találkozik a Debic prémium alapanyagaival? Ünnepi csodák születnek! Az első hazai Karácsonyi fatörzs versenyen a cukrászszakma legjobbjai szálltak versenybe, hogy újragondolják a klasszikus francia ünnepi desszertet. A győztes édességeket ráadásul te is megkóstolhatod!
Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...
Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...
Nem meglepő, hogy karácsony környékén, egészen az újévig bezárólag változásokra lehet számítani a boltok, áruházak nyitvatartását illetően. Lássuk, 2025-ben hova mehetünk vásárolni, és mikor!
Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.
Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.
Ma sem lehet panasz a menüre! Húsleves, mexikói ízekkel bolondítva, mellé egy klasszikus kis tokány, szarvacska tésztával felütve, hozzá pedig habdesszert jár.
Ha idén úgy érzed, nincs lelki erőd nekiállni a töltött káposzta készítésének vagy a rántott halnak, esetleg egyszerűen szeretnéd megújítani a menüt, akkor válogass az alábbi igen mutatós és ünnepélyes húsételek közül!
Ez a tészta többszöri kísérletezés végeredménye, ez a legtökéletesebb. Évek óta ezekkel az arányokkal dolgozom. Egy nagyon jól dolgozható, rugalmas tésztát kapunk, nem ragad, nem ...
Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...