Az eldobható pohár története

Az egyszer használatos pohár mindennapjaink egyik alapvető eszközévé vált. Története pedig egybefonódik az emberi szokások változásának történetével.

Ma már alig van olyan háztartás, ahol néhanapján, legalább nagyobb összejövetelek vagy piknikek során ne fordulna elő a műanyag, egyszeri használatra szánt pohár. Leggyakrabban mégsem ilyenkor, hanem a nagyvárosi élet keretei között, kávéfogyasztásra használjuk. Az eldobható pohár történetén keresztül pedig nyomon követhetjük, hogyan is változtak az évek során az emberek hétköznapi rutinjai, szokásai.

Az első ilyen típusú papírpoharak a 20. század elején születtek meg – hol máshol – a fogyasztói kultúra fellegvárában, az Egyesült Államokban. Ebben az időben egyre szélesebb körben terjedtek el a különböző közkutak, ahol az emberek egyazon fém- vagy porceláncsészéből ihattak. Ez azonban a baktériumok és más, szájon át terjedő kórokozók miatt nem volt higiénikus. Erre válaszképp 1907-ben egy bostoni jogász-feltaláló, Lawrence Luellen megalkotta az első, papírból készült, egyszer használatos poharat.

Az első világháború után, a bolygó egészén végigsöprő spanyolnátha 50-100 millió ember halálát okozta, a kidobható papírpohár pályája innentől már meredeken ívelt felfelé.

Az 1930-as években a füllel rendelkező poharak is megjelennek, jelezve, hogy ekkortól forró ital, főként kávé is került beléjük, az ötvenes évektől pedig már a pohárfedőt is feltalálták innovatív szellemű amerikaiak. Ez utóbbi azt is sugallta, hogy az emberek nem egy helyben állva vagy ülve fogyasztották a kávét, hanem menet közben vagy épp az autóban, és azért volt szükség a fedőre, hogy ne lötyögjön ki az értékes nedű.

1957-ben egy újabb találmány is piacra került: ez volt a hungarocellből készült pohár, amely legalább három évtizedre átvette a vezetést az egyszeri használatra szánt poharak világában. Mivel sokkal jobb hőszigetelőnek bizonyult, mint a papír, a polisztirénnel együtt az utcai kávéfogyasztás is még inkább elterjedt. Ezzel párhuzamosan olyan újítások is szerepet kaptak, mint a pohárfedő közepének behajlítása, amely garantálta, hogy az orrunk már ne legyen útban, mikor utcai kávét fogyasztunk.

A nyolcvanas években a manapság is legnépszerűbb Starbucks kávéházlánc születésének lehettünk tanúi, a vállalat azóta is befolyásolja kávéfogyasztási szokásainkat. A Starbucks búcsút intett a hungarocellnek, és visszatért az kezdetekhez, a papírból készült poharakhoz.

Ezekben az időkben már egyre inkább a biztonságos fogyasztásra került a hangsúly, már csak olyan események miatt is, mint az 1994-es bírósági ítélet, amely 2,86 millió dolláros kártérítésre ítélte a McDonald's gyorsétteremláncot, amiért egy pohár kávé a tulajdonosára borult, és összeégette őt saját autójában ülve.

A sors iróniája egyébként, hogy napjaink trendje épp az egyszer használatos pohártól való eltávolodás, illetve az újrahasználható (reusable) tartóeszközök egyre növekvő népszerűsége. Szóval a végén még visszatérünk a jó öreg bögréhez.

(via Bon Appétit)

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?