Bolo de mel, a portugál mézes sütemény

E heti gasztrobloggerünk, Bors&Pepper, a napfényes Portugáliába kalauzol benneteket. Legyetek vendégei a csodás bolo del melre!

Színes ízvilág a tenger mentén

Amikor először Portugáliában jártam, semmit nem tudtam a helyikonyháról. Azt gondoltam, biztos sok halat, meg tengeri herkentyűt esznek. Azóta 9 év telt el és én már 4 éve élek e gyönyörű, kis országban, így sikerült elmerülnöm a portugál ételek színes világában. Összességében elmondhatom: a levesek isteniek, nagyon sok csirkét esznek, de a sertést és a marhát sem vetik meg, természetesen gyakran kerül az asztalra bacalhau, azaz a sózott, szárított tőkehal, faszénen sütött carapau (makréla) és sardinha (szardínia), főleg nyáron.Szerencsére nem volt nehéz hozzászokni az itteni ízekhez.

Mézédes élmény

Mivel süteményt hoztam nektek, kedves NoSalty-olvasók, essen hát szó egy kicsit a portugál desszertekről. Két szóban tudnám összefoglalni: édes és tojásos. A minden sarkon megtalálható cukrászdák és kávézók polcai szinte roskadoznak a finomabbnál finomabb, édesebbnél édesebb, krémesebbnél krémesebb sütiktől. Nem a híres pastel de natát vagy más, cukiban kapható édességet hoztam azonban, hanem egy igazi, házias recepttel szeretnék kedveskedni nektek, melyet párom Dél-Portugáliában élő nagymamája készít. A bolo de mel, azaz mézes sütemény egy kuglófhoz hasonló finomság, igazi, szívet melengető, illatos sütemény.

Bolo de mel receptje

Hozzávalók

  • 4 tojás
  • 1 bögre cukor (~230 g, de lehet kevesebbel is készíteni)
  • ½ bögre méz (kb. 4 púpos evőkanál)
  • ½ bögre olaj
  • 1 ½ bögre liszt (~ 220 g)
  • 1 ½ tk. sütőpor
  • fahéj ízlés szerint
  • egy csipet só

Elkészítés

  1. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a fahéjat, a sütőport és a sót.
  2. Egy másik edényben a tojásokat gépi mixerrel habosra verjük.
  3. Hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük a habot.
  4. Beleöntjük az olajat és a mézet, majdfolytatjuk a keverést.
  5. Amikor már sima a massza, hozzáadjuk a lisztes keveréket és pár fordulatot keverünk rajta géppel, amíg egynemű tésztát nem kapunk.
  6. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  7. Egy vekniformát (vagy kuglófformát) kikenünk, kilisztezünk és beleöntjük a masszát.
  8. 60-80 perc alatt megsütjük (igen, ennyi idő kell neki). Tűpróba szükséges!
  9. Megvárjuk, míg kihűl és ekkor fordítjuk ki a formából.

Bors&Pepper receptjei a NoSaltyn >>

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...