És akkor most egy időre felejtsd el az avokádós pirítóst!

Az avokádó évezredek óta terem, valamiért mégis csak pár éve jelent meg minden gasztroérzékeny, nyugati ember pirítósán. A kajatrendek éllovasa ezzel komoly galibát okoz.

Az avokádót már Magyarországon is gyakran használjuk zöldségként a konyhában: saláták összetevője, ételek ízesítője, számos recept fő hozzávalója, viszont gyümölcsként használják desszertek és fagylaltok készítésére is. A legtöbben mégis általában nyersen fogyasztják: pirítós kenyérre, kevés citromlével, fokhagymával és sóval újhullámos hipszter-reggeli, salátaként vagy a mexikóiak népszerű guacamoléjaként is trendi étellé vált.

Az avokádófát rendkívül értékes növényként tartják számon az egész világon, mivel termése az avokádó, a tápanyagok gazdag forrása. Azonban az eddig hittnél jóval nagyobb veszélyt jelent Mexikó erdős területeire az avokádótermesztés, ugyanis Michoacán államban, ahol a világon a legtöbb avokádót termesztik, évente húszezer hektár erdőt tarolnak le, hogy a területet mezőgazdasági célokra hasznosítsák.

Az erdők 30-40 százalékát kifejezetten az avokádótermesztés miatt irtják ki, hogy a felkapott élelmiszerrel ellássák a nyugati világot.

A szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy az avokádóültetvények kétszer annyi vizet emésztenek fel, mint az érintetlen erdős területek, azért az erdőknek az ültetvények terjedése miatt kevesebb víz jut.

Guillermo Haro környezetvédelmi ügyész aláhúzta: Michoacánban állítják elő a világ avokádóexportjának nyolcvan százalékát, de az állam erdői “minden avokádóexportnál nagyobb vagyont jelentenek”.

Az elmúlt években jelentősen megnőtt a kereslet a guacamole szósz alapját is jelentő avokádó iránt az Egyesült Államokban. Az árak is megugrottak. - írja cikkében ahvg.huis.

A kereslet növekedésében az is szerepet játszott, hogy az országban egyre több spanyolajkú él, akik körében rendkívül népszerű ez az étel, illetve a nagyvárosi, hipszter gasztrotrendek éllovasaként napjaink egyik legdivatosabb ételalapanyaga lett.

Az agrártárca a hiány enyhítése érdekében azt tervezi, hogy az élelmiszerbiztonsági feltételek teljesítése esetén engedélyezi a Hass avokádó behozatalát Kolumbiából, ez pedig nem jó hír a helyi termelőknek, hiszen még a konkurencia is erősödik piacon.

És ezt olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Töltsd is meg az avokádót!

Azon felül, hogy az avokádó roppant egészséges és finom, még több lehetőséget rejt magában, ha például töltelékkel dobjuk fel a közepét. Itt van néhány tipp, hogyan kezdjük!

admin

[via MTI/HVG]

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...