Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szexista Kinder tojások Angliában - A kisfiúk nem játszhatnak Hello Kitty figurákkal?

Nagy Britanniában sokan kritizálják a Kinder tojás gyártóját, a Ferrerót, mert megkülönbözteti a kisfiúknak és a kislányoknak szóló termékeit.

A Kinder tojás a meglepetésről szól, nem hiába lett hivatalosan Kinder Meglepetésnek keresztelve. A Ferrero azonban azt gondolja, a kisfiúknak és a kislányoknak más meglepi jár, így a tojások csomagolásának tetején szolid színkóddal jelzi, melyik édesség rejt magában Hotwheels kisautókat, és melyik Hello Kitty figurákat. Ez az eljárás ráadásul megerősíti azt a sztereotípiát is, miszerint a kék kisfiús, míg a rózsaszín kislányos szín.

Üzleti szempontból érthető ez a döntés, mert egyelőre társadalmi közmegegyezés van ezeknek a színeknek a nemi vonatkozását illetően, így egyértelmű jelzést küld a cég a vásárlók felé. Ugyanígy a legtöbben az autókat kisfiús játéknak, míg a Hello Kittyt lányosnak tartják, így a cég - ha megkérdőjelezhető módon is -, de egyértelmű üzenetet közvetít a vásárlói felé a színkódolással és a játékok csoportosításával. 

A Ferrero képviselője azt mondta a Metrónak, vásárlói visszajelzések alapján dobtak piacra színkóddal ellátott csokitojásokat, mert így a szülők könnyebben ki tudják választani, milyen játékkal lepjék meg gyermekeiket. 

Ahhoz azonban, hogy a szülők tisztában legyenek azzal, mivel akarják meglepni gyerekeiket, elég lenne ezt ráírni a tojásokra, vagy a benne található termékeket kihangsúlyozni a csomagoláson. Ez talán segíthetne abban, hogy ha megszüntetni nem is tudja, legalább ne erősítse a színekhez és a játéktípusokhoz köthető nemi sztereotípiákat. 

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Bárányfej, savanyúságlé és pácolt hering - 7 másnapos kaja Európától Ázsiáig

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

köleskása
köleskása Sat, 2017-10-14 02:07

Szomorú vagyok, hogy már nem először bukkanok itt olyan cikkre, amiből látszik, hogy a nosalty a nyugaton dívó egészségtelen felfogást propagálja. Kínomban nevetek azokon a problémákon, amiket az angolok megfogalmaznak.
"Szexista Kindertojások"? Ami annyit takar, hogy jelzik, fiúk vagy lányok örülnének-e neki jobban? Ez a szexizmus? Nevetséges. A szülők meg nyugodtan választhatnak kék jelzésű tojást a kislányuknak, ha tudják, hogy jobban szereti a fiús játékokat.
"Egyértelmű üzenetet közvetít a vásárlói felé a színkódolással és a játékok csoportosításával" - ja, egyértelművé teszi, hogy vannak fiúk és vannak lányok... Ami egy normális ember számára alap, de a gender ideológiának vörös posztó.
"Ez az eljárás ráadásul megerősíti azt a sztereotípiát is, miszerint a kék kisfiús, míg a rózsaszín kislányos szín." Könyörgöm, és talán nem?
"Vásárlói visszajelzések alapján dobtak piacra színkóddal ellátott csokitojásokat". Vagyis a normális ember számára ez igény, de a genderesek szokás szerint nem azt nézik, mi az emberek többségének az igénye, hanem azt akarják a közvéleményre kényszeríteni, amit ők gondolnak. Ezért a "sokan kritizálják" kitételben is kétkedve fogadom "sokan" szót.
Ez elég siralmas. De az is, hogy a nosalty képes leközölni ilyen kínosan nevetséges ellenvetésekkel teli cikket.