Konyhatakarítási tippek és trükkök

Az otthon szíve a konyha, ahol a család szinte a legtöbb időt tölti, így ez a legrumlisabb helyiség is egyben.

A főzés és mosogatás a mindennapi életünk része, a takarítás azonban általában hétvégére marad. De ki akarja a szabadnapját is munkával tölteni?Inkább szánjunk a takarításra naponta mindössze 20 percet! A the kitchn.com összeállított egy egész havi listát arról, hogyan tarthatjuk tisztán konyhánkat folyamatosan, napi pár perc időráfordítással. Az oldalukon még egy PDF fájl-t is csatoltak, amit bárki letölthet és kinyomtathat, majd kiragaszthat a hűtőszekrényre puskaként. Azonban mivel ez angol nyelvű, lefordítottuk, hogy bárki könnyen alkalmazhassa ezt az útmutatót.Húsz perc a napunkból igazán nem sok idő. Ez azonban elég egy ablak megtisztítására, portörlésre, sütőtisztításra vagy épp zsírtalanításra.

Tippek és trükkök

  • Először is gondoljuk végig a feladatokat, és ütemezzünk nekünk megfelelően.
  • Ha még 20 percet sem tudnánk rászánni a napi pörgés mellett – ami szinte lehetetlen – , osszuk fel 10-10 perces rutin fázisokra reggel és este.
  • Edények, söprés, felületek: evés után sokkal egyszerűbb a dolgunk, ha azon nyomban megcsináljuk ezeket a napi rutin feladatokat, persze ha nem söprünk fel minden áldott nap, a kutya nem veszi észre, de tényleg csak pár perc az egész, így érdemes túlesni rajta.

Havi teendők napi bontásban

  1. Töröljük le a kicsi és a nagyobb háztartási készülékeket.
  2. Tisztítsuk ki kívül-belül a szemeteskukát.
  3. Rakjuk helyükre a szakácskönyveket, kötényeket, konyharuhákat és törölközőket.(Persze ha utóbbiak már koszosak, dobjuk őket a szennyeskosárba.)
  4. Töröljük le a tárolódobozokat (liszt, cukor...stb.)
  5. Dobáljuk ki a lejárt dolgokat a hűtőből, tisztítsuk meg a polcokat, és rendezzük a mélyhűtőt.
  6. Töröljük át, illetve poroljuk le a szekrényfrontokat és a szagelszívót.
  7. Mossuk fel a padlót.
  8. Újra töröljük le a kis- és nagygépeket, készülékeket.
  9. Tisztítsuk meg az evőeszközök és más használati eszközök tárolóit és a hűtő tetejét.
  10. Takarítsuk ki a sütő és hűtő alatti felületeket.
  11. Takarítsuk le a mosogatógépen és a kukán keletkezett foltokat, ujjlenyomatokat, stb.
  12. Takarítsuk le az ablakokat és a küszöböt.
  13. Töröljük és portalanítsuk a dekorációs tárgyakat, képeket.
  14. Söpörjünk és mossunk fel.
  15. Töröljük le a pulton a készülékeket.
  16. Tegyük rendbe, illetve rendszerezzük a kamrában a konzerveket, dobozokat és zacskókat.
  17. Tisztítsuk, illetve mossuk ki a szivacsokat, törölközőket és konyharuhákat.
  18. Töröljük át a szekrények belső polcait.
  19. Ha szükséges, töröljük át a falakat és a sütő fölötti/mögötti felületet.
  20. Töröljük le a szekrényeket és a szagelszívót.
  21. Töröljük fel a padlót.
  22. Újra a gépekhez érkeztünk! Töröljük le a készülékeket.
  23. Rendszerezzük a fazekakat, serpenyőket és egyéb, a gyakran használt szekrény ek fiókjában található eszközöket.
  24. Tisztítsuk ki a mosogatót, és töröljük át a csaptelepet.
Így tartsd tisztán a mosogatót

25. Dobáljuk ki a lejárt dolgokat a hűtőből, tisztítsuk meg a polcokat, és rendezzük a fagyasztót.

26. Takarítsuk ki a mikrót és a sütőt.

27. Töröljük le a lambériát – már ha rendelkezünk ilyennel...

28. Töröljük fel a padlót.

29. Töröljük le a kicsi és a nagyobb háztartási készülékeket.

30. Poroljuk le a világítótesteket, lámpaburákat, villanykapcsolókat és szellőzőrácsokat.

Végül, de nem utolsó sorban

Ha szereted inkább egyben letudni a takarítást, nézd meg a listán, melyek azok a feladatok, amelyeket ugyanazon a napon elvégezhetsz, és melyek azok, amelyek másnapra szorulnak.

Persze a feladatok - lakásonként - időben sokszor eltérhetnek, hiszen nem mindegy, hogy kicsi bélyegméretű, vagy egy óriási loft konyhánk van. De a lista természetesen ettől még mindkettőre ugyanúgy érvényes.

(Via: the kitchn)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Red velvet csigák

A red velvet, azaz vörösbársony több formát is ölthet a cukrászat világában. Ha épp nem tortaként, muffinként vagy pohárkrémként csábít, csigává is változhat. Az alábbi recept ...

Vegán fánk

Farsang idején bevett étel a fánk, és hogy senki ne maradjon ki belőle, most hoztunk egy vegán verziót. Sokféle fánk létezik, ez most egy egyszerű típus, amibe szúrtunk egy lyukat és ...

Címlapról ajánljuk

A rostban gazdag ital, mely 50 felett aranyat ér

50 év felett az emésztőrendszer érzékenyebbé válhat, és a túlzott rostbevitel puffadást, görcsöket vagy akár felszívódási problémákat is okozhat. Szerencsére van egy finom ital, mellyel elkerülhetjük ezt a problémát, miközben megfelelő mennyiségű rostot viszünk be.

Nosalty

További cikkek

A rostban gazdag ital, mely 50 felett aranyat ér

50 év felett az emésztőrendszer érzékenyebbé válhat, és a túlzott rostbevitel puffadást, görcsöket vagy akár felszívódási problémákat is okozhat. Szerencsére van egy finom ital, mellyel elkerülhetjük ezt a problémát, miközben megfelelő mennyiségű rostot viszünk be.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...