Konyhatakarítási tippek és trükkök

Az otthon szíve a konyha, ahol a család szinte a legtöbb időt tölti, így ez a legrumlisabb helyiség is egyben.

A főzés és mosogatás a mindennapi életünk része, a takarítás azonban általában hétvégére marad. De ki akarja a szabadnapját is munkával tölteni?Inkább szánjunk a takarításra naponta mindössze 20 percet! A the kitchn.com összeállított egy egész havi listát arról, hogyan tarthatjuk tisztán konyhánkat folyamatosan, napi pár perc időráfordítással. Az oldalukon még egy PDF fájl-t is csatoltak, amit bárki letölthet és kinyomtathat, majd kiragaszthat a hűtőszekrényre puskaként. Azonban mivel ez angol nyelvű, lefordítottuk, hogy bárki könnyen alkalmazhassa ezt az útmutatót.Húsz perc a napunkból igazán nem sok idő. Ez azonban elég egy ablak megtisztítására, portörlésre, sütőtisztításra vagy épp zsírtalanításra.

Tippek és trükkök

  • Először is gondoljuk végig a feladatokat, és ütemezzünk nekünk megfelelően.
  • Ha még 20 percet sem tudnánk rászánni a napi pörgés mellett – ami szinte lehetetlen – , osszuk fel 10-10 perces rutin fázisokra reggel és este.
  • Edények, söprés, felületek: evés után sokkal egyszerűbb a dolgunk, ha azon nyomban megcsináljuk ezeket a napi rutin feladatokat, persze ha nem söprünk fel minden áldott nap, a kutya nem veszi észre, de tényleg csak pár perc az egész, így érdemes túlesni rajta.

Havi teendők napi bontásban

  1. Töröljük le a kicsi és a nagyobb háztartási készülékeket.
  2. Tisztítsuk ki kívül-belül a szemeteskukát.
  3. Rakjuk helyükre a szakácskönyveket, kötényeket, konyharuhákat és törölközőket.(Persze ha utóbbiak már koszosak, dobjuk őket a szennyeskosárba.)
  4. Töröljük le a tárolódobozokat (liszt, cukor...stb.)
  5. Dobáljuk ki a lejárt dolgokat a hűtőből, tisztítsuk meg a polcokat, és rendezzük a mélyhűtőt.
  6. Töröljük át, illetve poroljuk le a szekrényfrontokat és a szagelszívót.
  7. Mossuk fel a padlót.
  8. Újra töröljük le a kis- és nagygépeket, készülékeket.
  9. Tisztítsuk meg az evőeszközök és más használati eszközök tárolóit és a hűtő tetejét.
  10. Takarítsuk ki a sütő és hűtő alatti felületeket.
  11. Takarítsuk le a mosogatógépen és a kukán keletkezett foltokat, ujjlenyomatokat, stb.
  12. Takarítsuk le az ablakokat és a küszöböt.
  13. Töröljük és portalanítsuk a dekorációs tárgyakat, képeket.
  14. Söpörjünk és mossunk fel.
  15. Töröljük le a pulton a készülékeket.
  16. Tegyük rendbe, illetve rendszerezzük a kamrában a konzerveket, dobozokat és zacskókat.
  17. Tisztítsuk, illetve mossuk ki a szivacsokat, törölközőket és konyharuhákat.
  18. Töröljük át a szekrények belső polcait.
  19. Ha szükséges, töröljük át a falakat és a sütő fölötti/mögötti felületet.
  20. Töröljük le a szekrényeket és a szagelszívót.
  21. Töröljük fel a padlót.
  22. Újra a gépekhez érkeztünk! Töröljük le a készülékeket.
  23. Rendszerezzük a fazekakat, serpenyőket és egyéb, a gyakran használt szekrény ek fiókjában található eszközöket.
  24. Tisztítsuk ki a mosogatót, és töröljük át a csaptelepet.
Így tartsd tisztán a mosogatót

25. Dobáljuk ki a lejárt dolgokat a hűtőből, tisztítsuk meg a polcokat, és rendezzük a fagyasztót.

26. Takarítsuk ki a mikrót és a sütőt.

27. Töröljük le a lambériát – már ha rendelkezünk ilyennel...

28. Töröljük fel a padlót.

29. Töröljük le a kicsi és a nagyobb háztartási készülékeket.

30. Poroljuk le a világítótesteket, lámpaburákat, villanykapcsolókat és szellőzőrácsokat.

Végül, de nem utolsó sorban

Ha szereted inkább egyben letudni a takarítást, nézd meg a listán, melyek azok a feladatok, amelyeket ugyanazon a napon elvégezhetsz, és melyek azok, amelyek másnapra szorulnak.

Persze a feladatok - lakásonként - időben sokszor eltérhetnek, hiszen nem mindegy, hogy kicsi bélyegméretű, vagy egy óriási loft konyhánk van. De a lista természetesen ettől még mindkettőre ugyanúgy érvényes.

(Via: the kitchn)

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek