
A főzés és mosogatás a mindennapi életünk része, a takarítás azonban általában hétvégére marad. De ki akarja a szabadnapját is munkával tölteni?Inkább szánjunk a takarításra naponta mindössze 20 percet! A the kitchn.com összeállított egy egész havi listát arról, hogyan tarthatjuk tisztán konyhánkat folyamatosan, napi pár perc időráfordítással. Az oldalukon még egy PDF fájl-t is csatoltak, amit bárki letölthet és kinyomtathat, majd kiragaszthat a hűtőszekrényre puskaként. Azonban mivel ez angol nyelvű, lefordítottuk, hogy bárki könnyen alkalmazhassa ezt az útmutatót.Húsz perc a napunkból igazán nem sok idő. Ez azonban elég egy ablak megtisztítására, portörlésre, sütőtisztításra vagy épp zsírtalanításra.

Tippek és trükkök
- Először is gondoljuk végig a feladatokat, és ütemezzünk nekünk megfelelően.
- Ha még 20 percet sem tudnánk rászánni a napi pörgés mellett – ami szinte lehetetlen – , osszuk fel 10-10 perces rutin fázisokra reggel és este.
- Edények, söprés, felületek: evés után sokkal egyszerűbb a dolgunk, ha azon nyomban megcsináljuk ezeket a napi rutin feladatokat, persze ha nem söprünk fel minden áldott nap, a kutya nem veszi észre, de tényleg csak pár perc az egész, így érdemes túlesni rajta.
Havi teendők napi bontásban
- Töröljük le a kicsi és a nagyobb háztartási készülékeket.
- Tisztítsuk ki kívül-belül a szemeteskukát.
- Rakjuk helyükre a szakácskönyveket, kötényeket, konyharuhákat és törölközőket.(Persze ha utóbbiak már koszosak, dobjuk őket a szennyeskosárba.)
- Töröljük le a tárolódobozokat (liszt, cukor...stb.)
- Dobáljuk ki a lejárt dolgokat a hűtőből, tisztítsuk meg a polcokat, és rendezzük a mélyhűtőt.
- Töröljük át, illetve poroljuk le a szekrényfrontokat és a szagelszívót.
- Mossuk fel a padlót.
- Újra töröljük le a kis- és nagygépeket, készülékeket.
- Tisztítsuk meg az evőeszközök és más használati eszközök tárolóit és a hűtő tetejét.
- Takarítsuk ki a sütő és hűtő alatti felületeket.
- Takarítsuk le a mosogatógépen és a kukán keletkezett foltokat, ujjlenyomatokat, stb.
- Takarítsuk le az ablakokat és a küszöböt.
- Töröljük és portalanítsuk a dekorációs tárgyakat, képeket.
- Söpörjünk és mossunk fel.
- Töröljük le a pulton a készülékeket.
- Tegyük rendbe, illetve rendszerezzük a kamrában a konzerveket, dobozokat és zacskókat.
- Tisztítsuk, illetve mossuk ki a szivacsokat, törölközőket és konyharuhákat.
- Töröljük át a szekrények belső polcait.
- Ha szükséges, töröljük át a falakat és a sütő fölötti/mögötti felületet.
- Töröljük le a szekrényeket és a szagelszívót.
- Töröljük fel a padlót.
- Újra a gépekhez érkeztünk! Töröljük le a készülékeket.
- Rendszerezzük a fazekakat, serpenyőket és egyéb, a gyakran használt szekrény ek fiókjában található eszközöket.
- Tisztítsuk ki a mosogatót, és töröljük át a csaptelepet.

25. Dobáljuk ki a lejárt dolgokat a hűtőből, tisztítsuk meg a polcokat, és rendezzük a fagyasztót.
26. Takarítsuk ki a mikrót és a sütőt.
27. Töröljük le a lambériát – már ha rendelkezünk ilyennel...
28. Töröljük fel a padlót.
29. Töröljük le a kicsi és a nagyobb háztartási készülékeket.
30. Poroljuk le a világítótesteket, lámpaburákat, villanykapcsolókat és szellőzőrácsokat.
Végül, de nem utolsó sorban
Ha szereted inkább egyben letudni a takarítást, nézd meg a listán, melyek azok a feladatok, amelyeket ugyanazon a napon elvégezhetsz, és melyek azok, amelyek másnapra szorulnak.
Persze a feladatok - lakásonként - időben sokszor eltérhetnek, hiszen nem mindegy, hogy kicsi bélyegméretű, vagy egy óriási loft konyhánk van. De a lista természetesen ettől még mindkettőre ugyanúgy érvényes.
(Via: the kitchn)
Hozzászólások
Amerikai valtozat: rendeljunk telefonon pizzat, egyuk meg papir tanyerbol es nem kell takaritani meg mosogatni, hehe. :o)
Akárhogy töröm a fejem, nem értem.A "Havi teend?k napi bontásban" felsorolásban jó pár dolog többször szerepel, teljesen keverve van az, amit naponta ugyis megcsinál minden háziasszony, és azok a dolgok, amit id?szakosan kell. Ha jól értem, a konyha felmosását hetenként egyszer ajánlja, a mosogató kimosását havonta egyszer, a konyharuha cserét talán kétszer. Azt hiszem, egy ilyen konyhát az ÁNTSZ azonnal bezárna. Zsuzsa
Milyen igaza van a konyhabezárással ! :) Naponta kell a konyharuhát váltani, mint azt a fehérnem? váltással szoktuk. A mosogatót pedig minden használat után kimosni, szárazra törölni. A söprést sem lehet hetente egyszer, hanem ajánlott minimum naponta! A felületeket meg a munka végeztével tip top mosni, letörölni. Amit én ajánlanék, hogy semmi munkát nem szabad kitolni kés?bbre, legyen a konyha mindig tiszta, mint a patika!
Hát ez kicsit zavaros... Ha szabad itt ilyet, akkor ajánlom www.urban-eve.hu oldalt, itt megtalálható minden, ami nem csak a konyha, de az egész ház takarításával kapcsolatos... És ha valaki szeretné, akkor hírlevélben megkaphatja minden nap a napi feladatokat, így még gondolkodni se kell túl sokat :) És ha nem is sikerül mindent megcsinálni, akkor is inspirál és ösztönöz és határozottan jobban megy a házimunka...
Szerintem is keveri a napi rutin munkát a heti munkákkal. Lehet hogy lehetetlen , de munka és gyerekek mellett nincs napi 20 percem naponta elvégezni a hétvégi takarítást.( Már többször próbáltam) A szerz? vsz. nem ismer olyan embert aki napi 9 órát dolgozik és 2,5 órát utazik munkába. : )
A sokadik semmit sem ér? bejegyzés, sokadszorra.
Nem találom a pdf-et nem tudom sehol se letölteni tudna valaki segiteni?
Kicsit összevissza van irva, de gondolom minden haziasszonynak megvan a szisztemaja es ezutan ügyködik a konyhaban.