Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ezek az ételek hoznak szerencsét a kínai újévben – zabpelyhet például tilos enni!

Míg mi január 1-jén lencsével és disznóhússal próbáljuk bevonzani a bőséget az új esztendőben, Kínában a holdújév alkalmából teljesen más szokások uralkodnak.

Kínai újév, holdújév, tavaszünnep – az ázsiai országban és a régióban az év legfontosabb időszaka a 15 napig tartó ünnepség, amellyel a tradicionális új év beköszöntét ünneplik. 

Mikor van?

Időpontja évről évre változik, és bonyolult számításokkal határozzák meg, vagyis egy mozgóünnepről van szó, de a legtöbb esetben a február 4-hez legközelebb eső újhold napján van, ami idén január 25-re esett.

Eredet

Eredetét tekintve a kínai holdnaptáron alapul – ezért is nevezik holdújévnek – , amely a dokumentumok tanúsága szerint már a Shang dinasztia idején, az i. e. 14. században is létezett. A naptár nem volt folyamatos, mivel minden uralkodó trónra lépésével újrakezdték, illetve régiónként eltért. Bár 1912-ben Kína átvette a nyugati naptárat, és hivatalosan január 1-jén van szilveszter, 1949-től pedig Mao Ce Tung kommunista rezsimje betiltotta a holdnapár használatát, megmaradt vallási, szociális iránymutatásként. A 20. század végén enyhült a tiltás, és 1996-tól a kormány egy hét szabadságot adott a dolgozóknak a ma már tavaszünnepnek nevezett esemény idejére, hogy hazalátogathassanak. A naptár tartalmazta a kínai horoszkóp 12 állatövi jegyét, amelyek a Nap útját kísérik végig.

Néhány nappal ezelőtt a patkány évébe léptünk be.

Hiedelmek, babonák, szokások

A kínai kultúra ismert hagyományőrző jellegéről, ez alól pedig az év legfontosabb ünnepe sem kivétel, és rengeteg hiedelem, szokás, babona kötődik hozzá. Az egyik közismert tradíció a piros borítékhoz kötődik – a felnőttek ebben pénzt adnak a gyerekeknek, hogy ezzel üldözzék el az ártó szellemeket. De a piros színnek meghatározó szerepe van az ünnep során, és nem csak azért, mert szerencsét és gazdagságot hoz. Egy ősi legenda szerint újév napján jött elő Nian, az oroszlánfejű, bikatestű szörny, akit tűzzel és piros színnel lehetett elijeszteni. Ezért pirosak a lampionok és az otthoni díszek, ezért öltenek piros ruhát az emberek, és ezért a sok tűzijáték. Az ünnepre készülve alaposan kitakarítják a kínai otthonokat, hogy megtisztítsák az előző évben felgyülemlett rossz hatásoktól, a 'huiqi'-tól, amit ártalmas lélegzetnek lehet fordítani. A kínai újév nagyon erősen családi ünnep, ezért óriási a mozgolódás ebben az időszakban, a távolra, akár más kontinensre költözött rokonok is hazatérnek, hogy az első este a rokonok együtt költsék el a vacsorát. A tizenötödik napon a Lámpás fesztiváljával zárul az ünnepség, amikor a piros, világító lampionokat felengedik a magasba.

Tilos a zabpehely és a körte!

Először nézzük, mi az, amit kifejezetten tilos a bő két hét alatt enni: aki szeretne meggazdagodni, az nem ehet zabkását, ezt ugyanis a szegények eledelének tartják, és nem szabad senkinek körtét adni, mert az rossz ómennek számít. Szerencsére rengeteg étel van, amiről úgy tartják, hogy szerencsét hoz, és bőségesen lehet belőle fogyasztani az ünnep során, amiket a Chowhound gyűjtött össze.

Mandarin

Ez a citrus gazdagságot és szerencsét hoz, ugyanis a kantoni nyelvjárásban a mandarin kiejtése megegyezik az aranyéval. A legjobb, ha van levelük is a gyümölcsöknek, mert azok a hosszú életet jelképezik, de nem szabad, hogy négy legyen, mivel ezt a számot a halállal azonosítják.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

vegan food photography (@taste.of.living) által megosztott bejegyzés,


A tészta legyen jó hosszú!

Ha tészta, akkor legyen olyan hosszú, amilyen csak lehet, a hosszú élet reményében.


Nyolcszögletű tálca, ami az együtt töltött időt szimbolizálja

A különböző édességekkel, kandírozott gyümölcsökkel töltött tálcát vendégségbe szokás vinni, hogy legyen valami rágcsálnivaló a kezek ügyében beszélgetés közben. A nyolcas tradicionálisan szerencseszám, a kókusz az együttlétet, a kumkvat a proszperitást képviseli, emellett van még a tálca egyik rekeszében longan, ami sok fiúgyermeket, míg a vörös dinnye magja boldogságot hoz.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Slant'd (@slantdmedia) által megosztott bejegyzés,

Nian gao

A név szó szerint 'év tortát' jelent, de a 'gaougyanúgy hangzik mint az a szó, ami azt jelenti, 'magas'. Ennélfogva a sütemény új magasságok elérését szimbolizálja a beköszöntő esztendőben. A gőzölt finomság rizslisztből, barna cukorból és olajból készül.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kathy (@mylifeafondue) által megosztott bejegyzés,

Pomelo

A nagy citrusféle folytonos proszperitást és státuszt hoz a hiedelem szerint, ugyanis a gyümölcs kantoni kiejtése megegyezik e két fogalom kiejtésével.

Jai

Ezt a vegetáriánus ételt azért fogyasztják, mert a buddhista vallás része a szervezet zöldségekkel való megtisztítása. Emellett jó szerencsét hozó ételek vannak benne, mégpedig: tengeri moszat a jólétért, lótuszmag, hogy sok fiúgyermek szülessen, tészta a hosszú életért, liliomrügyek, „hogy 100 év harmonikus egyesülést küldjön”, kínai fekete gomba „hogy teljesüljenek a kívánságok keletről nyugatra”, és így tovább.

Hosszú leveles zöldek és hosszú bab

A leveles zöldségeket, például a kínai brokkolit egészben szolgálják fel, hogy hosszú életet kívánjanak vele a szülőknek.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

yulia (@yulia.lsp) által megosztott bejegyzés,

Egész hal

A kínai szó a halra nagyon hasonlóan hangzik, mint a 'bőség', de nagyon fontos, hogy a halat egészben, a fejével és farkával együtt szolgálják fel. Ezzel garantálják az év jó kezdetét és végét.


Édességek

A desszert megédesíti az új évet, ezért az egyik kedvenc, a gok jai nem maradhat ki a menüből – mogyoróval, kókusszal és szezámmaggal töltik meg.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Carmen | YYC | Alberta (@foodkarmablog) által megosztott bejegyzés,

Yuanbao (jiaozi)

A disznóhússal és káposztával töltött gőzölt batyukat előszeretettel fogyasztják ilyenkor is, de jiaozi helyett yuanbaónak hívják, mivel formáját tekintve a tésztaétel erre az ókori pénzérmére hasonlít, így a remények szerint sok pénzt hoz a családnak.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Margot Zhang (@margotzhang) által megosztott bejegyzés,

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!