6+1 klasszikus magyar ízzel vár titeket a Chez Dodo macaronozó

Magyar klasszikusok macaron-kollekció a Chez Dodoban, ami garantáltan visszahozza az ismert finomságok ízélményét. 

A Chez Dodo különleges macaronjaiért régóta rajongunk, ahogyan Dodo meg a magyar klasszikus süteményekért rajongott mindig is, ezért úgy érezte, hogy most jött el a pillanat, hogy játszadozzon ezekkel az ismerős ízekkel, és újraálmodja őket macaronok formájában.

Ebben az ízkollekcióban hat, szívünknek nagyon kedves magyar süteményt varázsoltak roppanós macaronkalapok közé.

A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy mindazt a különleges ízélményt és textúrát, amit ezeknél a klasszikusoknál elengedhetetlennek éreznek, egy ilyen aprócska desszertben már egyetlen harapásban visszaadják. Íme a 6+1 mennyei íz:

MÁGLYARAKÁS

A macaronba csempészett máglyarakás alapja rengeteg illatos, sült fahéjas alma, melyet egy isteni vaníliás cremeux-vel kevertünk krémesre. A macaron szíve házi sárgabaracklekvár, leheletvékony almachips-szeletek, roppanós dió és egy pikáns mákkrém, melyet Dodo még az anyukájától tanult, és ami nélkül - náluk - nem máglyarakás a máglyarakás.

SOMLÓI GALUSKA

A somlói galuskás macaron alapja egy olyan csokoládékrém, melyet a Valrhona Guajana csokoládéjával készítettünk, és ehhez rengeteg pirított diót és istenien illatozó Portorico rumba áztatott aranymazsolát kevertünk. Mivel nincs somlói galuska piskóta nélkül, így készítettünk egy pihe-puha sablé-t Pierre Hermé receptje alapján, amihez Elle & Vire vajat használtunk a tökéletes végeredmény érdekében. Került még a macaronba egy adag vaníliás cremeux is, így lett igazán tökéletes a somlói galuskánk macaronba csempészett verziója.

DOBOS-TORTA

A Dobos-torta macaronunkat igyekeztünk úgy készíteni, hogy visszahozza az eredeti desszert ízét és textúráját. Az alapjához a Valrhona Guajana csokoládéját és kakaóvajat használtunk, hogy egy igazán selymes, lágy krémet kapjunk. Hogy egy icipici macaronban is teljes legyen a Dobos élmény, isteni házi karamellbe forgattunk sablé-töretet, mellyel beterítettük a macaron egész csokoládés alapját, és így helyeztük rá a másik roppanós mandulás kalapkát.

MÁKOS GUBA

A gubánk ganache-ához a Valrhona legeslegkrémesebb fehércsokoládéját, az Opalyst választottuk, mely tökéletes krémes textúrát biztosított a ganache-nak. Egy icipicit szerettük volna pikánssá tenni a krémet, így került bele egy leheletnyi Triple Sec és igazi narancsvelő is, hogy picit citrusos legyen a végeredmény. Tettünk még bele rengeteg mákot és sok-sok vaníliaőrleményt és -esszenciát. A mákos guba közepébe csempésztünk egy pici sablé-kockát és egy vaníliás krémet, melybe bourbon vanília, vaníliakivonat, egy kis fleur de sel és Portorico rum is került. A sort végül egy Dodo anyukájától tanult mákkrémmel zártuk, és így lett olyan a végeredmény, melyet a legelején megálmodtunk.

ESTERHÁZY-TORTA

Az Esterházy-torta alappillére a dió, így mindenképpen valamilyen isteni, intenzív de mégis lágy diós alapot igyekeztünk készíteni a macaronnak. A Valrhona istenien krémes Opalys fehércsokoládéját hívtuk segítségül, melyhez 100% diópasztát, rengeteg pirított diót, egy icipici Triple Secet és barna rumot kevertünk. Így született meg a macaronba csempészett Esterházy-torta, mely egy fantasztikus tortaszelet tökéletes mása lett.

SZILVÁS GOMBÓC

A ganache alapja a Valrhona Opalys fehér csokoládéja, melyet lágyan elkevertünk rengeteg, 100%-os kékszilvapürével, sok-sok illatos fahéjjal és egy icipici szatmári szilvalekvárral. A macaron közepe egy főzött fahéjas szilvakrém, melybe aszalt szilva is került. A szilvás gombóc egyik legjobb része a morzsa, melyet nem hagyhattunk ki mi sem a macaronba csempészett verzióból, így készítettünk egy klasszikus, ropogós prézlit, és jól meghintettük vele a ganache-t. Így került a klasszikus gombóc íze két falatnyi mandulakalap közé.

RÁKÓCZI-TÚRÓS ÓRIÁSMACARON

Egy egészen rendhagyó módon készülő macaront képzeltünk el a klasszikus desszert óriásmacaronba csempészett változataként. A desszert alapja ezúttal egyetlen ropogós mandulakalap lett, melyre egy kissé fanyar, citromos, lágy túróban gazdag krémet halmoztunk. A piskóta ízét a vaníliával gazdagított sablé-kockák adják, melyre sárgabaracklekvár, aszalt sárgabarack és friss sárgabarack is került. Hogy igazán visszaköszönjön az emlékeinkben élő, klasszikus Rákóczi-túrós íze, egy égetett meringue-et halmoztunk a desszertre, mely féltően öleli körbe az isteni túrókrémet és a barackos szívet.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Glódi Balázs

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...