Nepáli tojássaláta recept

Nepáli tojássaláta
Nepáli tojássaláta
20 perc / előkészület: 15 perc főzés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Surci lányom reklamálta a Nepáli tojássalátát.
- Nem teszed fel a 'Nosalty'-ra? - kérdezte. (értsd: rég nem ettünk már!) Még azt is mondta:
- Persze a látványra senki sem fog beindulni, amíg meg nem kóstolja....
Semmihez sem fogható gasztronómiai élmény a Nepáli tojássaláta!
Egy német nyelvű szakácskönyvben találtam - muszáj, hogy kipróbáljátok!
Nem szabad gyakran készíteni, legyen ünnep az élvezete!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Csakis magában, előételnek vagy élvezetként!
A kacagó Buddha demonstrálja a hagyományt és az élvezeti értéket!

receptjellemzők

konyha: fúziós
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, AB0 diéta – B vércsoport
alkalom: húsvét, szilveszter
diéta: cukormentes, gluténmentes
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: saláta
szezon: tél
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
fogás: hideg előétel
mikor: uzsonna, vacsora
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

fűszeres-joghurtos tojássaláta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Keményre főzzük a tojásokat, kihűtjük, meghámozzuk.
  2. Megszabadítjuk a héjától a kardamom magot, dörzsmozsárba helyezzük.
  3. Ugyanoda kerül a kömény és a koriander-mag is, összedörzsöljük.
  4. Megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a dörzsmozsár tartalmát.
  5. Takarékon megpirítjuk.
  6. Amíg kicsit hűl, egy tálba merjük a joghurtot és hozzáadjuk a citrom levét, reszelt héját.
  7. Chilit darálunk rá, összekeverjük.
  8. Hozzáadjuk a vajat a fűszerekkel, sózzuk (kicsit túlsózzuk, mert a kemyénytojások majd felisszák a sófelesleget!).
  9. Összekeverjük a mártást és a felét egy lapos tálra merjük.
  10. Ráhelyezzük a félbe vágott keménytojásokat.
  11. A maradék szószt egyenletesen szétterítjük a tojásokon.
  12. A fogyasztók elől elrejtve legalább két órán át érni hagyjuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 19
össznézettség: 101 673
elküldve: 10
receptkönyvben: 862
elkészítve: 30/36
Facebookon megjelent: 1

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

Hozzászólások (25)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

firstlady
firstlady Thu, 2016-03-24 15:31

Még hogy a látványra senki sem fog beindulni! Én bizony beindultam! :)
Ez lesz a húsvéti sonka kísérője, van is hozzá minden itthon. Már most nyalogatom a szám szélét, ahogy olvasom a receptet! Köszi.

Sandra7
Sandra7 Thu, 2013-01-03 11:45

de jo lenne ha több nepäli recept lenne az oldalon...
:)

vicikó
Vicikó / vicikó Tue, 2012-03-20 14:31

Kedves Ildikó!
Nem láttam még eddig ezt a recepted, most vettem észre.
Bocsánat, hogy ezt írom először, de legjobban a nevető Buddha hasa tetszik a tojáspúpok mellett.
El is mentettem a recepted, biztos nagyon finom, ahogy írod! El fogom készíteni. Sajnos én nem tudok majd ilyen szép Buddhát mellé tenni :-))))))) De nevetünk majd egy jót! :-)
Üdv: Vici

csillaglány
csillaglány Sun, 2011-01-30 21:26

Tényleg római kömény kell bele, vagy jó a sima is? Régóta nézegetem ezt a receptet, de erre még senki nem válaszolt egyértelműen. Nem szeretnék 10 tojást elpocsékolni.....
Előre is köszi a választ.

Kobzoska
Kobzoska Sat, 2011-01-22 16:49

Először szilveszterre készítettem, ünnepi fogásként is megállta a helyét. Utána rájöttem, hogy ha a vaj kimarad belőle, akkor lehet egy diétás fogás is, mert csak a tojás és a joghurt marad benne energiahordozóként.

Köszi a receptet!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-10-01 22:24

kardamom kapható a Kulinaris ban!
Biztos vagyok benne, hogy római kömény kell bele, nem pedig fűszerkömény...

gabrilla22
Gabrilla / gabrilla22 Sat, 2010-06-26 17:38

Először csak joghurttal készítettem, de a savanyúság közömbösítette az ízeket. Megjavítottam két evőkanál tejföllel és tökéletes lett. Nálunk is menő étel lett.

Köszönöm:)

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Sat, 2010-06-26 18:04

Örülök, hogy megtaláltad a saját ízvilágodat ehhez a különlegesen finom salátához, Gabriella! Aki ráérez egyszer erre az ízvilágra, soha többé nem felejti, az biztos! Egészen különlegesen finom!
Üdv: Ildikó

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Thu, 2010-04-15 18:47

Drága vagy Ildikó!:))) Azért világutazók nem vagyunk, de ebben tudok segíteni, zöld kardamom magjáról van szó jelen esetben. Azért lehetett sárga, mert valószínűleg már sokat állt, (én is jártam már úgy...érdemes frissíteni a készletet, mert sokkal jobb az aromája, ha frissebb, de attól még az is szárított) és akkor kifakul a héja. Ennek a zöld héjúnak kicsi fekete a magja, és azt dörzsölted le biztosan a mozsárban. Gondolom ebből használtál egy teáskanállal. A feketét azt inkább olyan ételekben használják, amit főznek, vagy sütnek, annak füstös aromája van, és fertőtlenítőszerhez hasonló íze. A zöld kardamom az úgymond nemesebb kardamom. Nagyon megtisztel, hogy hozzánk fordultál, a legjobbakat: Mrs Smith

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Thu, 2010-04-15 18:34

Amit én használok, annak sötétbarna a magja, és sárga (száraz) a héja, István. Lemorzsolom a (száraz)héjat és aprítom a (sötétbarna) magot a dörzsmozsárban. Ez - gondolom - a kardamom szárított formája.
Petra is azt írja az 'alapanyag' rovatban, hogy a zöld az általánosabb forma. Sajnálom: én még friss kardamomi magot soha nem láttam, és egyetlen üzletben - ahol egyáltalán kardamom kapható a közelemben - soha fel nem tették a kérdést: zöldet kérek vagy feketét? ÍÖrülök, ha ezt a (szárított) formát egyáltalán be tudom szerezni valahol!
Úgy látom azonban Mr and Mrs Smith járatosabbak a témában, ők nagy világutazók, kérdezzük inkább őket!
Ildikó

aningo
aningo Sun, 2010-04-04 10:16

Kedves Ildikó!
Hűtőben, vagy hűtőn kívül hagyjuk érni?
Köszi!

Gerti75
Gerti75 Fri, 2010-02-26 14:20

Üdv!

Tuti finom lehet elfogom készíteni köszönöm ,hogy feltetted!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-02-07 14:11

 Kedves Ildiko!Kardamom magot nem lehet nalunk kapni,jo lesz anelkul is,vagy potolni lehet massal?Udv!

411