Mokkatorta a boldog békeidőkből

E heti gasztrobloggerünk, Kiskonyhám ízei, egy igazi nosztalgiatortát készített. A boldog békeidőket idéző cukrászati remek egy századfordulós recept hatására született!

Régi családi recepteket és régi receptes könyveket nézegetve akadtam a mokkatortára. Még sosem készítettem, ha emlékezetem nem csal, akkor nem is nagyon ettem még hozzá hasonlót. Pedig igencsak egyszerű torta, de mivel nem vagyok nagy „cukrászdafan”, nem merek kísérletezni a vajas csodákkal. Végül a Magyar háziasszonyok könyvének 1908-as kiadása adta az inspirációt. Nem követtem a receptben leírtakat, inkább főzött krémet választottam, viszont nem ajánlom meglepni vele drága porontyunkat, hiszen tömény kávét tartalmaz! Csak megerősíthetem, minden, ami házi, az remek találmány.

Hozzávalók

A tortalaphoz

  • 8 db tojás
  • 8 ek cukor
  • 8 ek liszt
  • 1 késhegynyi sütőpor

A krémhez

  • 3 tojás sárgája
  • 6 dl tej
  • 6 ek liszt
  • 5-6 mk őrölt kávé
  • 2 kanál lefőzött feletekávé
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 20 dkg cukor
  • 30 dkg vaj

A locsoláshoz

  • 1 kupica rum
  • 1 mk cukor
  • 1 dl feketekávé

Elkészítés

  1. A piskótát elkészíthetjük egy nappal vagy napokkal korábban is. A trükkje nagyon egyszerű, ha kihűlt, csomagoljuk be, hogy ne száradjon ki. Én is így tettem.
  2. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, félidőben hozzáadjuk a sót. Ha kemény a hab, lassan adagoljuk a cukrot, majd ugyancsak lassan, egyenként a tojások sárgáját és legvégén a sütőporral elkevert lisztet. Miután miden alapanyag belekerült, még legalább 2-3 percig dolgoztassuk a robotgéppel.
  3. Öntsük egy kikent (én kevés olajjal szoktam) és kilisztezett vagy sütőpapírral kibélelt tortaformába, majd sütését 180 fokos, előmelegített sütőben kezdjük. Amikor már érezni az illatát, visszavesszük 160-170 fokra. Sütési idő kb. 35-40 perc. Csak a legvégén nyissuk ki a sütő ajtaját, máskülönben összeesik. Tűpróbával ellenőrizzük. Tegyük félre hűlni.
  4. Gőz fölött, duplafalú forralóban (vagy nagyobb edénybe egy kisebb hőálló tállal) a tojások sárgáját, a tejet és a lisztet sűrű krémmé főzzük. Hagyjuk kihűlni.
  5. A vajat a cukrokkal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt tojásos krémhez. Ha szép homogén lett, mehet bele a darált és főtt kávé. Ha ízlésünk engedi, minél töményebb, annál finomabb. Aki így gondolja, ne sajnálja a darált részét. Folyadékot már ne tegyünk, mert akkor elvész krémessége. A cukrot is lehet variálni, nem szentírás a mennyiség.
  6. Vágjuk háromba a tortát, majd kezdjük el megtölteni. Minden egyes lapot érdemes enyhén meglocsolni, kávé, rum, cukor, víz keverékével.
  7. Személy szerint nem szeretem, ha a piskóta száraz. A legvégén vonjuk be a külsejét és díszítsük tetszés szerint. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.

A recept elemnthető a receptkönyvbe itt

Kiskonyhám ízei receptjei a NoSalty-n

Kiskonyhám ízei blogja

Kiskonyhám ízei a Facebook-on

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Nosalty

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...