Itt a válasz, hogy miért nem kell a hűtőben tartanod a tojást

Miért van az, hogy Amerikában másképp kezelik a tojást, mint Európában? Miért muszáj hűtve tárolniuk, és nálunk ez miért nem annyira fontos? Megtudtuk a miértekre a választ!

Magyarországon - és általában Európában - semmilyen szabály nem kötelezi a piacokat és áruházakat, hogy hűtve tartsák az értékesítésre szánt friss tojásokat, míg Amerikában ezzel szemben kötelező a frigó használata.

Mégis, miért lehet a tojástárolás eltérő, ha mindkét kontinensen ugyanolyan tyúkoktól származnak, és ránézésre a tojások kinézete is egyforma?

Ahogy a Business Insidercikke is részletesen elmagyarázza, Európában és Amerikában más módszerrel védekeznek a szalmonella és egyéb fertőzések ellen, ami ezáltal a tojások tárolását is befolyásolja.

  • Az Egyesült Államokban a tyúkoktólbegyűjtött tojást megmossák és fertőtlenítőszerrel kezelik, mielőtt a boltok polcaira kerülne, ettől kezdve azonban muszáj hűtéssel védeni, nehogy megromoljon.
  • Európában a védekezés már a tojófarmokhoz kötődik, és az a cél, hogy a farmról már eleve fertőzésmentes tojás kerüljön az értékesítési láncba - így később kezelni sem kell.

Amerikában olyan csirkefarmok vannak, amelyeken kisebb területről több tojást tudnak beszedni, ám ezek jobban ki vannak téve a szalmonellafertőzésnek. Ezért beszedés után mosni kell őket és hűteni, az egyszer lehűtött tojásokat pedig már sosem lehet rizikó nélkül két óránál tovább szobahőmérsékleten hagyni.

Ezzel szemben Európában a farmokon kisebb az egy négyzetméterre jutó tojások száma, de a szalmonellamentességet már ott biztosítani kell. Az európai rendszer szerint a tojást nem szabad megmosni, mert azzal lejön a tojás héjáról az a burok, ami gátolja a gyorsabb megromlást, így viszont hűteni sem kell.

És ezt olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Használd jól a csirkét!

Kedvenc húsforrásunk szinte nap mint nap az asztalra kerül - de vajon jól használjuk? Mihez kell a comb, a mell, és a farhát? Segítünk összeszedni, hogy miből mit készíts!

Dacota

(viaBusiness Insider/hvg.hu)

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!