Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Itt a válasz, hogy miért nem kell a hűtőben tartanod a tojást

Miért van az, hogy Amerikában másképp kezelik a tojást, mint Európában? Miért muszáj hűtve tárolniuk, és nálunk ez miért nem annyira fontos? Megtudtuk a miértekre a választ!

Magyarországon – és általában Európában – semmilyen szabály nem kötelezi a piacokat és áruházakat, hogy hűtve tartsák az értékesítésre szánt friss tojásokat, míg Amerikában ezzel szemben kötelező a frigó használata.

Mégis, miért lehet a tojástárolás eltérő, ha mindkét kontinensen ugyanolyan tyúkoktól származnak, és ránézésre a tojások kinézete is egyforma?

Ahogy a Business Insider cikke is részletesen elmagyarázza, Európában és Amerikában más módszerrel védekeznek a szalmonella és egyéb fertőzések ellen, ami ezáltal a tojások tárolását is befolyásolja.

  • Az Egyesült Államokban a tyúkoktól begyűjtött tojást megmossák és fertőtlenítőszerrel kezelik, mielőtt a boltok polcaira kerülne, ettől kezdve azonban muszáj hűtéssel védeni, nehogy megromoljon.
  • Európában a védekezés már a tojófarmokhoz kötődik, és az a cél, hogy a farmról már eleve fertőzésmentes tojás kerüljön az értékesítési láncba – így később kezelni sem kell. 

Amerikában olyan csirkefarmok vannak, amelyeken kisebb területről több tojást tudnak beszedni, ám ezek jobban ki vannak téve a szalmonellafertőzésnek. Ezért beszedés után mosni kell őket és hűteni, az egyszer lehűtött tojásokat pedig már sosem lehet rizikó nélkül két óránál tovább szobahőmérsékleten hagyni.

Ezzel szemben Európában a farmokon kisebb az egy négyzetméterre jutó tojások száma, de a szalmonellamentességet már ott biztosítani kell. Az európai rendszer szerint a tojást nem szabad megmosni, mert azzal lejön a tojás héjáról az a burok, ami gátolja a gyorsabb megromlást, így viszont hűteni sem kell.

És ezt olvastad már?

(via Business Insider/hvg.hu)

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!