10 energiabomba kávé helyett!

Még mielőtt kávé vagy egy tábla csoki után nyúlnál napközben, hogy felpörgesd az energiacelláid, próbáld ki az alábbi 10 tippet!

Noha a cukor és koffein kétségtelenül megadhatja a löketet a naphoz, illetve annak folytatásához, de a hatás elmúltával fáradtabbnak érezhetjük magunkat, mint korábban. Épp ezért próbáld ki helyettük az alábbi 10 ételt, hogy természetes módon pörgesd fel a szervezeted, és tartsd magad szinten egész nap, ezáltal javítva a hangulatodon, és téve magad még produktívabbá!

Mandula

A mandula tele van E-vitaminnal és magnéziummal, nem mellesleg a legtáplálóbb csonthéjas. Emellett nagy mennyiségű fehérjét is tartalmaz, amely segít, hogy egész nap fenn tudd tartani az energiaszinted.

Étcsoki

A kakaóban teobromin található, amely ezáltal a csokoládé fő alkaloidja is. Fiziológiás hatása hasonlít a koffeinéhez, amit egyébként kis mennyiségben szintén megtalálunk a kakaóban. Épp ezért általános szabály, hogy minél sötétebb a csokoládé, és minél kevesebb benne a cukor, annál nagyobb energianövelő potenciállal rendelkezik.

Lazac

A lazacban található omera-3 zsírsavak javítják a kedélyállapotot, ezáltal hozzájárulhat a depresszió megelőzéséhez is. Mindez jelentősen javíthat azon, hogy jó kedvvel álljunk elé a napnak és tevékenyen tudjuk elvégezni a napi feladatokat.

Csípős fűszerek

A csípős fűszerek egyik tulajdonsága, hogy felgyorsítják az anyagcserét, ezáltal adva a szervezetnek egy jó adag energialöketet. A csípős paprikában lévő kapszaicin például élénkíti az anyagcserét, és segíti az emésztést.

Limonádé

Persze ne cukorral, hanem ennél sokkal egészségesebben igyuk: fogjunk egy adag ásványvizet, facsarjunk bele egy egész citromot, és tegyünk bele mentalevelet. A víz ugyanis hidratálja és élénkíti a szervezetet, akárcsak a citrom, amely emellett segíti a máj enzimtermelést is. A menta nyugtató hatása pedig segít a kiegyensúlyozottság érzésében, ugyancsak segíti a máj működését, és nyugtatja az emésztést.

Gyömbér

A gyömbér segít megelőzni a gyomorfájást, a hányingert és a fáradtság következtében jelentkező fejfájást is, ráadásul külön ajánlott azok számára, akiknek a kávé miatt jelentkező gyomorbántalmaik vannak. Számos módon használható, akár tea formájában, akár savanyítva vagy reszelve, csípősebb ízesítőként az ételeinkhez.

Levélzöldségek

Vastartalmuknak köszönhetően, amelyek javítják a koncentrációt, sokkal energikusabbnak érezhetjük magunkat. A levertség érzése például fakadhat vashiányból, amit spenóttal kiválóan lehet pótolni, ezen kívül elősegíti a vörösvértestek szaporodását, ami sokat javít a koncentráción. A leveles zöldségek mellett egyébként legjelentősebb növényi eredetű vasforrásaink a búzakorpa, köles, zabpehely, zabkorpa, száraz hüvelyesek, spenót, petrezselyemzöld, fekete- és vörös ribiszke, dió, mandula és a mák, úgyhogy fogyasszuk ezeket is bátran!

Teljes kiőrlésű gabonák

Rengeteg komplex szénhidrátot tartalmaznak, amelyek segítik az egyenletes energiapótlást egész nap. Ha tehát a reggelinket teljes kiőrlésű gabonából készült kenyérrel fogyasztjuk, biztosak lehetünk abban, hogy eleget tettünk a nap első löketének.

Áfonya

Az áfonyában lévő antioxidánsok több tanulmány szerint is javítják a kognitív funkciókat valamint a szellemi erőnlétet.

Tojás

Nem szükséges nyersen meginni, ahogy a testépítők, azonban oka van annak, hogy fogyasztják, hiszen fehérjében rendkívül gazdag, ami egész napos energiaforrást biztosít, emellett pedig tele van B-vitaminnal is. Ráadásul növeli az izomtömeget - ez a másik ok, amiért a testépítők előszeretettel választják.

(via Business Insider)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Ezt főzheted – A csodás május 31 receptje, ami csak...

Cikksorozatunkban minden hónap elején összegyűjtjük a kedvenceinket regisztrált felhasználóink fogásai közül. Most májusi, tavaszi és napfényes fogások következnek, méghozzá sok-sok friss alapanyagból. Csatlakozzatok ti is a Nosalty gasztroközösségéhez, töltsétek fel receptjeiteket, és inspiráljátok egymást az év minden napján.

Nosalty

További cikkek