A tökéletes házi sült krumpli Anthony Bourdain nyomán

Nem az alapanyagokban, hanem a technikában rejlik a titok, amivel elkészítheted életed legfinomabb sült krumpliját. Anthony Bourdain előtt tisztelgünk.

A gasztrovilágot egyöntetűen megrázta a hír, hogy Anthony Bourdain már nincs közöttünk. Nem pusztán a tény, hogy egy elképesztően inspiratív mestertől kell búcsúznunk, hanem az is, hogy a jelek szerint ő maga döntött így.
Az egyik első szakácskönyvem az övé volt, amelyben a francia bisztrókonyha világába vezette be az olvasókat az ő sajátos stílusában, amit én nagyon csíptem. New York-i étterme, a Les Halles receptjeit osztotta meg a bonyolult klasszikusoktól az olyan alapfogásokig, mint a tökéletes hasábburgonya, és annak technikája. Ez utóbbit tőle tanultam és készítem hosszú évek óta.

Nincs benne semmi trükkös hozzávaló, itt a technika a lényeg. Na persze az sem mindegy, miből készítjük. Első és legfontosabb, hogy sütésre alkalmas burgonya kell. A salátának való (mint a kifliburgonya) vagy a főzésre szánt burgonyákat (mint például a rózsaburgonya) felejtsük el, itt a lisztesebb fajtákból, a sütnivalókból kell válogatnunk. Ha jobban képbe akartok kerülni a fajtákkal, akkor érdemes itt szétnézni.
A tökéletes sültkrumpli recept - Kattints!
Ha a krumpli megvan, akkor utána már csak az olaj a kérdéses. Bourdain a mogyoróolajat ajánlja, általában én is ebben is sütöm, persze a napraforgóolaj is jól működik. A zsírokkal sincs baj, csak viszonylag kevés sütést bírnak ki, így nem túl gazdaságosak.
Na de a lényeg: a technika! A burgonyákat először vízben kell kiáztatni, hogy a keményítő egy részétől megszabaduljunk. Ezután jön egy elősütés alacsony hőfokon. Ha van hőmérőnk, az az egyszerűbb ügy, mert 140 fokra kell hevítenünk a zsiradékot. Ha nincs, akkor ez nagyjából a közepesnél egy kicsit alacsonyabb lángot jelent a tűzhelyen. A lényeg, hogy 7-8 perc alatt megpuhuljon, és opálossá váljon benne a burgonya. Ezután kiszedjük egy tepsire, és hagyjuk pihenni negyed órát. Utána megy vissza az olajba, de ekkor már forróba, 190 fokosba, ahol 2-3 perc alatt jó aranybarnára és ropogósra sül.
A lényeg tehát, hogy van ideje belül megpuhulni, de kívül mégis ropogós lesz. Ha rögtön forró olajba dobjuk, akkor a legnagyobb veszély, hogy kiszárad. Persze aki így szereti, azzal sincs baj, de én jobban kedvelem, amikor jóleső érzéssel bele lehet harapni.
Szóval köszi mester, hogy erre megtanítottál! Az ég áldjon!

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek