Palacsintaverseny angol módra

Nálunk a farsang a bálok és a fánkevés időszaka – az angolszász kultúrkörben viszont palacsintával ünneplik a böjt beálltát, ezért is hívják az idén február 21-re eső húshagyó keddet Pancake Day-nek. Számukra az olajban sült, tojást, tejet és cukrot tartalmazó palacsinta szimbolizálja mindazt, ami a negyven napos böjt során elhagyandó.

Több hagyomány is kapcsolódik húshagyó keddhez. A 12. század óta szokásos volt utcai futballmeccseket tartani ezen a napon, ám egy 1835-ös rendelet értelmében ma már tilos nyilvános utakon játszani, így ez a tradíció mostanra kihalt.

Továbbra is népszerűek azonban a palacsintaversenyek. A legenda szerint egy Olney-beli háziasszony egyszer annyira belefeledkezett az ünnepi palacsintasütésbe, hogy csak a megkonduló harangok figyelmeztették: ideje elindulni a templomba, és a nagy sietségben a serpenyőt is elfelejtette letenni. Olney-ban valóban régi szokás a palacsintaverseny, 1445-ben rendezték az elsőt. Hagyományosan csak háziasszonyok vehetnek részt rajta, a nyertesnek nemcsak gyorsnak, hanem ügyesnek is kell lennie: tisztes mennyiségű palacsintadobálás nélkül nem érvényes a győzelem! Azt mondják, ha férfiak is szeretnék megmérettetni magukat, háziasszony-szerelésben kell a rajtvonalhoz állniuk.

Néhány brit településen saját tradíció is kialakult: a lancashire-i Whitechapel gyerekei palacsintát kunyerálva járják körbe a falu házait, de csak narancsot vagy cukorkákat kapnak. A szokás eredete az lehet, hogy egykor a szegényebb parasztok a tehetősebbektől kértek az ünnepléshez palacsintát vagy tölteléket.

Igaz ugyan, hogy a húsvét előtti böjtöt már nem tartják olyan szigorúan a szigetországban sem, viszont egyetlen gyerek vagy felnőtt sem hagyná ki a fantasztikus alkalmat, amikor az évben egyszer hivatalosan is annyi palacsintát ehet, amennyi csak belé fér.

Palacsinta receptek itt >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek