Svéd gombasaláta recept

1 adag
242
kcal
Svéd gombasaláta
Svéd gombasaláta
receptkönyvben hozzászólások (35)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha lehetséges, még a mikrós túrótortánál is népszerűbb kelléke a családi összeröffenéseknek Szilvi nagynéném svéd gombasalátája. De valami elképesztően finom. Mikor összeállítottam a családi receptkönyvet, Szilvi a recept leírásához még ennyit fűzött hozzá: "Ennyi az idézet a köznyelven „svédgomba”-ként futó sikeres salátámról „A család szakácskönyve” című szétpacázott, az olajos párában az évek alatt már kissé szétmállott remekműben F. Nagy Angélától. Annyit tudnék még hozzátenni, hogy talán azért olyan sikeres, mert a gombát legyalulom tökgyalun, ahelyett, hogy cikkekre vágnám. Így gyorsabb is. Ezt az ötletemet még nem küldtem el a kiadóba. Amúgy ez egy sima svédgomba, semmi több! Jó étvágyat!"


hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

kalória: alacsony
szezon: bármikor
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
fogás: hideg előétel
konyha: skandináv
adag: 4 főre
alkalom: szilveszter

egyéb elnevezések

paradicsomos gombasaláta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymát apróra vágjuk, a gombát pedig legyaluljuk vagy nagyon vékony szeletekre vágjuk.
  2. Az olajban a hagymát világosra pirítjuk, majd hozzáadjuk a gombát.
  3. Ekkor történik a fűszerezés is: sózzuk, borsozzuk, megszórjuk cukorral és citromlevet csöpögtetünk rá.
  4. Addig pároljuk, míg a gomba összes leve elillan, ekkor hozzáadjuk a paradicsomszószt.
  5. Még néhány percig együtt pároljuk őket, megkóstoljuk, és ha kell, utólag is ízesítjük.
  6. Megszabadítjuk a babérlevelektől, majd jól behűtve tálaljuk.

statisztika

beküldve:
nézettség: 124 971
elküldve: 23
receptkönyben: 1 220
elkészítve: 49/77
Facebookon megjelent: -

szakács

Durcsó

Mióta szakács: 2009.05.28.
161 recept

Hozzászólások (35)

fkatica
fkaticav, 2013-12-22 13:37

Már vagy 15 éve nem készítettem el ezt a salit, ma kiderült, hogy sok gombát vettünk és rákerestem, ugyan így csináltam anno annak idején.Nagyon finom mindenkinek csak ajánlani tudom, pedig a gomba nem könnyen emészthető, mégis isteni finom.

Efacska
Efacskak, 2013-12-10 13:44

Nagyon jol hangzik a recept, biztosan kiprobalom!
Csak egy gyors kerdes: A baberlevelet mikor kell beletenni?

durcs
durcssze, 2013-12-11 18:39

A többi fűszerrel együtt (pl. só, citromlé), csak az kimaradt a felsorolásból :) Üdv, Durcsó

vikinca
vikincah, 2013-02-18 11:54

Nagyon fincsi, én még egy főt tojást is rá szoktam szeletelni a tetejére! kiemeli az ízét!

ZsuzsannaLilla
ZsuzsannaLillaszo, 2012-05-19 05:51

Hát ez valami fantasztikusan finom!!! Véletlenül kicsit sok gombát találtam venni és aszendvicskrém már kicsit uncsi volt. Bevillant hogy valahol mintha hallottam volna ilyent, hogy svéd gomba, és dícsérték. Rátaláltam a receptedre, és elkészítettem. Kicsit aggódtam, hogy a férjem egész napos fárasztó munka után nem fog neki örülni, nem lakik jól tőle. Tudom hogy hidegen kell, hiszen saláta, de próba-szerencse, főztem ki orsótésztát hozzá, megszórtam reszelt sajtta, és valami eszméletlen sikere lett. Na, és a maradékot majd hidegen esszük :)
Szóval köszönöm a receptet, félre is tettem magamnak.

Zsuzsa

zsófikacsa
zsófikacsah, 2012-04-30 22:17

A svéd gombasalátában az amúgy a legviccesebb, hogy a svédek nem szoktak ilyen gombasalátát enni. Tudom, hogy ezt Magyarországon így hívják, de ez nem egy általánosságban ismert svéd étel. Hacsak nem vmi regionális különlegességröl van szó, amit valahol Svédország valamely szegletében esznek, akkor még az is lehet, hogy nem is svéd. Nekem pl a svéd férjem amikor elöször látott/kóstolt ilyet magyar étteremben, akkor megállapította, hogy ö ilyet még soha se nem látott, se nem hallott róla, se nem evett Svédországban. Lehet, hogy ez is olyan, mint a svédeknek az un Budapest tortájuk, amihez hasonlót viszont Budapesten nem találsz :-)

kata1986
kata1986v, 2012-04-01 15:24

Kedves Durcsó!
Szuper ez a recept, a Sparban szoktam venni svéd gombasalit, de nagyon drága ezért gondoltam keresek egy receptet. Szóval lényeg a lényeg, ez pont olyan, mint amit ott szoktam venni, köszi, hogy felraktad!
Egyébként minden receptnél elszoktam olvasni a hozzászólásokat is, de ami itt van, ezt csak egy darabig olvastam. Nem értem, egyesek itt élik ki, ha problémájuk van a magánéletben?! Ennek az ételnek svéd gombasaláta a neve, bárhol akar venni az ember ilyen ételt, ez van kiírva. Ugyan úgy, mint ahogy a Bécsi szelet is egy "szimpla" rántott hús, de akkor is az a neve. Ennyi. Ráadásul a receptek többségénél vagy tíz verziót lehet itt találni, hisz ízlések és pofonok. Szóval aki nem arról akar hozzászólást írni, hogy ízlik-e, vagy nem a recept vagy mondjuk egy sütinél, hogy átsült-e vagy sem, az menjen fórumos oldalra és ott élje ki magát.
Köszi a receptet még egyszer!

bogica47
bogica47sze, 2012-03-21 09:30

Gondolom nem baj ha nem csak a magam nevében de köszönjük a finom receptet! Sokununknak van fogalma a főzéshez és itt mégis nagyon jó ötleteket eddig ismeretlen finomságokra lelek amit ha elkészítek sikere is van.Kovács Ferenc számára is itt a lehetőség hogy az étel remekeit feltölse bizonyára sokunk örömére.Viszont én a Tescós konzervet nem ismerem erről csak az tud informálni aki onnan vásárolja.Én maradok ennél a verziónál.

intelspire
intelspirecs, 2011-06-09 13:00

Kedves Durcsó!

Nagyon jó a recept.
Kedves Kovács Feri hozzászólásával ne is foglalkozz. Valószínüleg olyan pasi aki 7végén baromi jó bográcsgulyást főz de a tűzrakáson kívül mindent a felesége csinál.A pacalt is millió képpen csináljuk,de attól az még pacal.
További jó főzöcskézést kívánok.
üdv. spire

durcs
durcscs, 2011-06-09 13:11

Kedves Spire, kösz a biztatást, bem annyira szoktak a kedves Kovács Ferencek izgatni :) Neked is jó főzőcskézést, üdv, Durcsó

surda
surdacs, 2011-11-10 11:23

Kedves durcs!
Pedig jó lenne ha izgatnának, ugyanis ez egy kicsit másik recept,(Kovács Ferenc) mint amit itt leírsz.
A Svédeknél dobnának egy hátast, ha ezt szolgálnád nekik fel, ugyanis ez egy egyszerű TESZKO-s konzerv.
Nem értem, ha egy férfi ír ide egy receptet, miért kell neki esni minden Nönek.

durcs
durcscs, 2011-11-10 14:21

Kedves Surda,
Kikérem magamnak ezt a feltételezést, - veled ellentétben - bennem semmilyen szexista indulat nem motoszkál, az, hogy Kovács Feri és te milyen stílusban fogalmaztátok meg a kritikát, nyilvánvalóan egyáltalán nincs összefüggésben a nemetekkel, mint ahogy az sem, mennyire és hogyan tudtok főzni.
Amit ő leírt, más recept, mint amit én tettem fel, igaz - felhívnám a figyelmedet, hogy a NoSalty MINDENKI előtt nyitva áll, lehet regisztrálni, és már indulhat is a receptek feltöltése! Ebben semmi és senki nem gátolja meg sem Kovács Ferit, sem téged, sem semmilyen férfit és nőt, szépen fel lehet tenni jobbnál jobb recepteket, megmutatni mindenkinek a másik verziót.
Köszönöm neked is a kommentet, miszerint ez a recept egy teszkós konzerv, de azt is el kell mondanom újra, hogy ez NEM egy teszkós konzerv. Egyrészt nem teszkós (mert otthon készül), másrészt nem konzerv (hol láttál benne konzervet?!), tehát nem igazán tudom mire vélni a kritikát. Hogy eredeti-e vagy egyáltalán van-e bármi köze a svéd gombához, az bizonyára vitatható, de azért ez egy kicsit túlzás...
Neked is további kellemes főzést, üdvözlettel: Durcsó

surda
surdap, 2011-11-11 14:42

Kedves Durcsó!

Igazad van és én úgy gondolom, hogy elbeszélünk egymás mellett.
Én azért szóltam hozzá a témához, mert egy recept (ami sokkal hasonlóbb a svéd gombasalátához) írójáról azt mondtátok, hogy csak a tűzrakáshoz ért.A másik pedig, lehet hogy paradicsomos gombasaláta néven kellett volna feltenni, ugyan is ha én Baja Fő terén elkezdek ló fejből halászlét főzni, meglincselnek, mert az nem halászlé.

üdv surda.

durcs
durcsp, 2011-11-11 16:10

Kedves Surda, - elore is elnezest az ekezetek hianyaert - megint cafolnom kell, amit allitasz, en egy szoval nem mondtam, hogy Kovacs Ferenc csak a tuzrakashoz ert, nyugodtan olvass vissza, nezd meg. En annyit mondtam, hogy nem izgat a megjegyzese - es biztosithatlak, hogy aki ilyen stilusban probal meg kioktatni, arra tovabbra sem vagyok hajlando tul sok figyelmet forditani, legyen akar Michelin-csillagos sef. Azert sved gombasalata neven szerepel a recept, mert F. Nagy Angela ilyen cimen publikalta - en sajnos nem vagyok abszolut jaratos a skandinav konyhaban, nem tudom, milyen az igazi. Egyebkent pedig, ha esetleg a Kovacs Ferenc-fele verzio a helyes, akkor tartok tole, hogy ez enyem nem ter el tole olyan nagyon, mint a bajai halaszle a lofejlevestol... Udv, Durcso

surda
surdah, 2011-12-12 21:21

Kedves Durcs!

A "Bajai halászlé"hasonlat lehet hogy egy kicsit erős volt, ezért elnézést kérek.
Elkészítettem a receptedet, nagyon jó lett. Egy kis erdei gombát hiányoltam, de ez már az én bajom.
Még egyszer....elnézést és jó vagy!
Üdv Surda.

durcs
durcsh, 2011-12-12 23:14

Kedves Surda, semmi gond, nagyon örülök, hogy ízlett! Legközelebb mehet bele az erdei gomba is, attól biztos, hogy csak még finomabb lesz. A dicséret csak F. Nagy Angélát illeti, de azért köszönöm.
Üdv, Durcsó

kicsivik
kicsivikv, 2011-06-05 08:14

Vettem egy gombatermődobozt, ontja a fejeket, nem győzőm szedni. És itt van ez a nagyszerű, egyszerű recept, pont a számízének való. Már kétszer elkészítettem, de nagyon gyanús, hogy sosem fogom megunni. Hidegen is finom volt, pizzafeltétként sajttal szórva fenséges, köleshez raguként ízletes ebéd. Még több ilyen receptet kérünk!!! 8)

durcs
durcscs, 2011-06-09 13:09

Nagyon örülök, hogy ízlett, pizzára majd én is kipróbálom :) Üdv, Durcsó

mislenbaba
mislenbabasze, 2011-01-19 14:58

Én is ezt készítem, és ráborítom a lazannyára :)és így megy be a sütőbe.

durcs
durcsh, 2010-10-11 17:14

Kedves Sandra, közönséges, piacon vagy boltban kapható csiperkegomba kell hozzá. De, gondolom, bármi mással is elkészíthető. Üdv, Durcs

nyamóka
nyamókasze, 2010-09-29 21:09

Kedves Durcs! Ez nagyon fincsi lett, biztos, hogy nem utoljára készítettem el. Köszönöm a recit!! :-)
Üdv.: Éva

durcs
durcssze, 2010-09-29 21:49

Kedves Éva, nagyon örülök, hogy ízlett! Mondom, nálunk is nagy-nagy sláger. ;) Üdv, Durcs

nyamóka
nyamókak, 2010-09-28 10:01

Én most megyek kipróbálni, eredményről majd beszámolok! :-) Mindenesetre a látvány nagyon tetszik, és szerintem F. Nagy Angéla csúcs, sok recijét használom én is! :-)
Üdv.: Éva

Rohamka
Rohamkacs, 2010-09-16 06:28

Most reggel leltem a receptre, pont volt itthon 5 fej gombi, neki is láttam... meg kell mondjam ISTENI lett!!
Úgy tűnik nekünk hétköznapi embereknek ez a recept tökéletesen bevált ;)
Remek lett az íze, érezni a gombát is. Köszönöm, hogy megosztottad!

Rohamka

durcs
durcsp, 2010-09-17 02:30

Köszi és szívesen és nincs mit. :) Ja, biztos az a baj, hogy nem vagyunk elég szofisztikáltak, túl könnyű minket boldoggá tenni... :D üdv, Durcsó

Kovács Feranc
Kovács Ferancszo, 2010-08-07 14:53

A svéd gombához, a gombát kis kockákra vágjuk, mert, így másképpen érvényesül az íze. Amikor a hagymát megpároljuk, és hozzáadjuk a gombát, meg sózzuk, és csak addig pároljuk, míg levet nem ereszt (5 perc) és ekkor adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, ellenkező esetben a gomba aromája elvész. Babérlevélen kívül a citrom, vékonyan lehámozott héját, kakukkfüvet, és a végén, amikor levesszük a tűzről, egy kis fehérbort keverünk hozzá. A citromhéjat a babérlevéllel egyűt a végén természetesen eltávolítjuk. Ezzel a pár apró kiegészítéssel lesz „svéd gombasaláta”, mert így csak egy, KÖZERTI utánzat.

krihi
krihip, 2014-05-16 09:49

ezt már félig keverted az olasz gombasalátával...

durcs
durcsszo, 2010-08-07 16:26

Kedves Ferenc,
köszönöm kedves szavait! Ha esetleg feltölti a receptet az oldalra a svéd gombasaláta második variációjaként, akkor még többen megismernék, hogy milyen az igazi. Az ellen viszont határozottan tiltakozom, hogy közérti utánzatnak minősítse ezt a verziót. Ahogy a sztoriban is írtam, egy "hivatalos" receptkönyvből származik, még ha magyar is, és bármilyen meglepő, a lefotózott gombasaláta otthon készült, konyhában, házilag, nem pedig egy műanyag dobozból halmoztam a kistányérra.

Legfrissebb cikkek

20+1 rémisztő, de finom étel Halloweenre
20+1 rémisztő, de finom étel Halloweenre
Nemcsak a kreatív ételművészek, hanem már te is készíthetsz szellemes ötletekből gyúrt ételeket Halloweenre. Rémisztőek, de állítólag annál finomabbak. Mutatjuk a legjobbakat!
Harmadszor is Együnk Egymásért!
Harmadszor is Együnk Egymásért!
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület idén októberben harmadjára szervezi meg Adománygyűjtő Akcióját az Élelmezési Világnap kapcsán. Még ezen a héten várják az adományokat! (x)
Ez történik, ha fémet raksz a mikróba
Ez történik, ha fémet raksz a mikróba
Gyerekként az ember minden olyat kipróbálna, amit a szülők szigorúan megtiltanak. Ilyen például egy villa berakása a mikróba. De vajon mi történik, ha tényleg berakjuk?
242