r
Nosalty Logó

Svéd gombasaláta

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Durcsó
Svéd gombasaláta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
hidegkonyha
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 241 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 962 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 109 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    21.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    187.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    119 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.1 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    177.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    11 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    133 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1373 micro
  • Lut-zea
    43 micro
Összesen 241 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    17.5 g

Zsír

  • Összesen
    87.2 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    32 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    749.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    47 mg
  • Kálcium
    99 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    72 mg
  • Foszfor
    475 mg
  • Nátrium
    48 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.4 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    710.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    44 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    36 mg
  • C vitamin:
    41 mg
  • D vitamin:
    34 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    114 micro
  • Kolin:
    103 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    531 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    5490 micro
  • Lut-zea
    173 micro
Összesen 962 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    2 g

Zsír

  • Összesen
    9.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    84.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    54 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.6 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    80.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    60 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    620 micro
  • Lut-zea
    20 micro
Összesen 109 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hagymát apróra vágjuk, a gombát pedig legyaluljuk vagy nagyon vékony szeletekre vágjuk.
  2. Az olajban a hagymát világosra pirítjuk, majd hozzáadjuk a gombát.
  3. Ekkor történik a fűszerezés is: sózzuk, borsozzuk, megszórjuk cukorral és citromlevet csöpögtetünk rá.
  4. Addig pároljuk, míg a gomba összes leve elillan, ekkor hozzáadjuk a paradicsomszószt.
  5. Még néhány percig együtt pároljuk őket, megkóstoljuk, és ha kell, utólag is ízesítjük.
  6. Megszabadítjuk a babérlevelektől, majd jól behűtve tálaljuk.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 32
  • 7 napos nézettség: 258
  • Össznézettség: 235072
  • Feltöltés dátuma: 2009. szeptember 26.

Receptkategóriák

Svéd gombasaláta
Durcsó 161 recept

Ha lehetséges, még a mikrós túrótortánál is népszerűbb kelléke a családi összeröffenéseknek Szilvi nagynéném svéd gombasalátája. De valami elképesztően finom. Mikor összeállítottam a családi receptkönyvet, Szilvi a recept leírásához még ennyit fűzött hozzá: "Ennyi az idézet a köznyelven „svédgomba”-ként futó sikeres salátámról „A család szakácskönyve” című szétpacázott, az olajos párában az évek alatt már kissé szétmállott remekműben F. Nagy Angélától. Annyit tudnék még hozzátenni, hogy talán azért olyan sikeres, mert a gombát legyalulom tökgyalun, ahelyett, hogy cikkekre vágnám. Így gyorsabb is. Ezt az ötletemet még nem küldtem el a kiadóba. Amúgy ez egy sima svédgomba, semmi több! Jó étvágyat!"

Hozzászólások (18)

Törölt felhasználó

Tokeletes es konnyu etel!

Törölt felhasználó

 

Törölt felhasználó

A svéd gombához, a gombát kis kockákra vágjuk, mert, így másképpen érvényesül az íze. Amikor a hagymát megpároljuk, és hozzáadjuk a gombát, meg sózzuk, és csak addig pároljuk, míg levet nem ereszt (5 perc) és ekkor adjuk hozzá a s?rített paradicsomot, ellenkez? esetben a gomba aromája elvész. Babérlevélen kívül a citrom, vékonyan lehámozott héját, kakukkfüvet, és a végén, amikor levesszük a t?zr?l, egy kis fehérbort keverünk hozzá. A citromhéjat a babérlevéllel egy?t a végén természetesen eltávolítjuk. Ezzel a pár apró kiegészítéssel lesz ?svéd gombasaláta?, mert így csak egy, KÖZERTI utánzat.

Durcsó

Kedves Ferenc, köszönöm kedves szavait! Ha esetleg feltölti a receptet az oldalra a svéd gombasaláta második variációjaként, akkor még többen megismernék, hogy milyen az igazi. Az ellen viszont határozottan tiltakozom, hogy közérti utánzatnak min?sítse ezt a verziót. Ahogy a sztoriban is írtam, egy "hivatalos" receptkönyvb?l származik, még ha magyar is, és bármilyen meglep?, a lefotózott gombasaláta otthon készült, konyhában, házilag, nem pedig egy m?anyag dobozból halmoztam a kistányérra.

Törölt felhasználó

ezt már félig keverted az olasz gombasalátával...

Törölt felhasználó

Most reggel leltem a receptre, pont volt itthon 5 fej gombi, neki is láttam... meg kell mondjam ISTENI lett!! Úgy t?nik nekünk hétköznapi embereknek ez a recept tökéletesen bevált ;) Remek lett az íze, érezni a gombát is. Köszönöm, hogy megosztottad! Rohamka

Durcsó

Köszi és szívesen és nincs mit. :) Ja, biztos az a baj, hogy nem vagyunk elég szofisztikáltak, túl könny? minket boldoggá tenni... :D üdv, Durcsó

nyamóka

Én most megyek kipróbálni, eredményr?l majd beszámolok! :-) Mindenesetre a látvány nagyon tetszik, és szerintem F. Nagy Angéla csúcs, sok recijét használom én is! :-) Üdv.: Éva

nyamóka

Kedves Durcs! Ez nagyon fincsi lett, biztos, hogy nem utoljára készítettem el. Köszönöm a recit!! :-) Üdv.: Éva

Durcsó

Kedves Éva, nagyon örülök, hogy ízlett! Mondom, nálunk is nagy-nagy sláger. ;) Üdv, Durcs

Törölt felhasználó

MILYEN GOMBA KELL A SALATA ELKESZITESEHEZ?

Durcsó

Kedves Sandra, közönséges, piacon vagy boltban kapható csiperkegomba kell hozzá. De, gondolom, bármi mással is elkészíthet?. Üdv, Durcs

mislenbaba

Én is ezt készítem, és ráborítom a lazannyára :)és így megy be a süt?be.

kicsivik

Vettem egy gombaterm?dobozt, ontja a fejeket, nem gy?z?m szedni. És itt van ez a nagyszer?, egyszer? recept, pont a számízének való. Már kétszer elkészítettem, de nagyon gyanús, hogy sosem fogom megunni. Hidegen is finom volt, pizzafeltétként sajttal szórva fenséges, köleshez raguként ízletes ebéd. Még több ilyen receptet kérünk!!! 8)

Durcsó

Nagyon örülök, hogy ízlett, pizzára majd én is kipróbálom :) Üdv, Durcsó

Törölt felhasználó

Kedves Durcsó! Nagyon jó a recept. Kedves Kovács Feri hozzászólásával ne is foglalkozz. Valószínüleg olyan pasi aki 7végén baromi jó bográcsgulyást f?z de a t?zrakáson kívül mindent a felesége csinál.A pacalt is millió képpen csináljuk,de attól az még pacal. További jó f?zöcskézést kívánok. üdv. spire

Durcsó

Kedves Spire, kösz a biztatást, bem annyira szoktak a kedves Kovács Ferencek izgatni :) Neked is jó f?z?cskézést, üdv, Durcsó

surda

Kedves durcs! Pedig jó lenne ha izgatnának, ugyanis ez egy kicsit másik recept,(Kovács Ferenc) mint amit itt leírsz. A Svédeknél dobnának egy hátast, ha ezt szolgálnád nekik fel, ugyanis ez egy egyszer? TESZKO-s konzerv. Nem értem, ha egy férfi ír ide egy receptet, miért kell neki esni minden Nönek.

Durcsó

Kedves Surda, Kikérem magamnak ezt a feltételezést, - veled ellentétben - bennem semmilyen szexista indulat nem motoszkál, az, hogy Kovács Feri és te milyen stílusban fogalmaztátok meg a kritikát, nyilvánvalóan egyáltalán nincs összefüggésben a nemetekkel, mint ahogy az sem, mennyire és hogyan tudtok f?zni. Amit ? leírt, más recept, mint amit én tettem fel, igaz - felhívnám a figyelmedet, hogy a NoSalty MINDENKI el?tt nyitva áll, lehet regisztrálni, és már indulhat is a receptek feltöltése! Ebben semmi és senki nem gátolja meg sem Kovács Ferit, sem téged, sem semmilyen férfit és n?t, szépen fel lehet tenni jobbnál jobb recepteket, megmutatni mindenkinek a másik verziót. Köszönöm neked is a kommentet, miszerint ez a recept egy teszkós konzerv, de azt is el kell mondanom újra, hogy ez NEM egy teszkós konzerv. Egyrészt nem teszkós (mert otthon készül), másrészt nem konzerv (hol láttál benne konzervet?!), tehát nem igazán tudom mire vélni a kritikát. Hogy eredeti-e vagy egyáltalán van-e bármi köze a svéd gombához, az bizonyára vitatható, de azért ez egy kicsit túlzás... Neked is további kellemes f?zést, üdvözlettel: Durcsó

surda

Kedves Durcsó! Igazad van és én úgy gondolom, hogy elbeszélünk egymás mellett. Én azért szóltam hozzá a témához, mert egy recept (ami sokkal hasonlóbb a svéd gombasalátához) írójáról azt mondtátok, hogy csak a t?zrakáshoz ért.A másik pedig, lehet hogy paradicsomos gombasaláta néven kellett volna feltenni, ugyan is ha én Baja F? terén elkezdek ló fejb?l halászlét f?zni, meglincselnek, mert az nem halászlé. üdv surda.

Durcsó

Kedves Surda, - elore is elnezest az ekezetek hianyaert - megint cafolnom kell, amit allitasz, en egy szoval nem mondtam, hogy Kovacs Ferenc csak a tuzrakashoz ert, nyugodtan olvass vissza, nezd meg. En annyit mondtam, hogy nem izgat a megjegyzese - es biztosithatlak, hogy aki ilyen stilusban probal meg kioktatni, arra tovabbra sem vagyok hajlando tul sok figyelmet forditani, legyen akar Michelin-csillagos sef. Azert sved gombasalata neven szerepel a recept, mert F. Nagy Angela ilyen cimen publikalta - en sajnos nem vagyok abszolut jaratos a skandinav konyhaban, nem tudom, milyen az igazi. Egyebkent pedig, ha esetleg a Kovacs Ferenc-fele verzio a helyes, akkor tartok tole, hogy ez enyem nem ter el tole olyan nagyon, mint a bajai halaszle a lofejlevestol... Udv, Durcso

surda

Kedves Durcs! A "Bajai halászlé"hasonlat lehet hogy egy kicsit er?s volt, ezért elnézést kérek. Elkészítettem a receptedet, nagyon jó lett. Egy kis erdei gombát hiányoltam, de ez már az én bajom. Még egyszer....elnézést és jó vagy! Üdv Surda.

Durcsó

Kedves Surda, semmi gond, nagyon örülök, hogy ízlett! Legközelebb mehet bele az erdei gomba is, attól biztos, hogy csak még finomabb lesz. A dicséret csak F. Nagy Angélát illeti, de azért köszönöm. Üdv, Durcsó

bogica47

Gondolom nem baj ha nem csak a magam nevében de köszönjük a finom receptet! Sokununknak van fogalma a f?zéshez és itt mégis nagyon jó ötleteket eddig ismeretlen finomságokra lelek amit ha elkészítek sikere is van.Kovács Ferenc számára is itt a lehet?ség hogy az étel remekeit feltölse bizonyára sokunk örömére.Viszont én a Tescós konzervet nem ismerem err?l csak az tud informálni aki onnan vásárolja.Én maradok ennél a verziónál.

Durcsó

Köszi! :)

Törölt felhasználó

Kedves Durcsó! Szuper ez a recept, a Sparban szoktam venni svéd gombasalit, de nagyon drága ezért gondoltam keresek egy receptet. Szóval lényeg a lényeg, ez pont olyan, mint amit ott szoktam venni, köszi, hogy felraktad! Egyébként minden receptnél elszoktam olvasni a hozzászólásokat is, de ami itt van, ezt csak egy darabig olvastam. Nem értem, egyesek itt élik ki, ha problémájuk van a magánéletben?! Ennek az ételnek svéd gombasaláta a neve, bárhol akar venni az ember ilyen ételt, ez van kiírva. Ugyan úgy, mint ahogy a Bécsi szelet is egy "szimpla" rántott hús, de akkor is az a neve. Ennyi. Ráadásul a receptek többségénél vagy tíz verziót lehet itt találni, hisz ízlések és pofonok. Szóval aki nem arról akar hozzászólást írni, hogy ízlik-e, vagy nem a recept vagy mondjuk egy sütinél, hogy átsült-e vagy sem, az menjen fórumos oldalra és ott élje ki magát. Köszi a receptet még egyszer!

Törölt felhasználó

Hát Kata azért a Bécsi szelet borjúból van....

emillio

...és citromlét csurgatnak rá!

Törölt felhasználó

A svéd gombasalátában az amúgy a legviccesebb, hogy a svédek nem szoktak ilyen gombasalátát enni. Tudom, hogy ezt Magyarországon így hívják, de ez nem egy általánosságban ismert svéd étel. Hacsak nem vmi regionális különlegességröl van szó, amit valahol Svédország valamely szegletében esznek, akkor még az is lehet, hogy nem is svéd. Nekem pl a svéd férjem amikor elöször látott/kóstolt ilyet magyar étteremben, akkor megállapította, hogy ö ilyet még soha se nem látott, se nem hallott róla, se nem evett Svédországban. Lehet, hogy ez is olyan, mint a svédeknek az un Budapest tortájuk, amihez hasonlót viszont Budapesten nem találsz :-)

Törölt felhasználó

Hát ez valami fantasztikusan finom!!! Véletlenül kicsit sok gombát találtam venni és aszendvicskrém már kicsit uncsi volt. Bevillant hogy valahol mintha hallottam volna ilyent, hogy svéd gomba, és dícsérték. Rátaláltam a receptedre, és elkészítettem. Kicsit aggódtam, hogy a férjem egész napos fárasztó munka után nem fog neki örülni, nem lakik jól t?le. Tudom hogy hidegen kell, hiszen saláta, de próba-szerencse, f?ztem ki orsótésztát hozzá, megszórtam reszelt sajtta, és valami eszméletlen sikere lett. Na, és a maradékot majd hidegen esszük :) Szóval köszönöm a receptet, félre is tettem magamnak. Zsuzsa

Törölt felhasználó

Nagyon fincsi, én még egy f?t tojást is rá szoktam szeletelni a tetejére! kiemeli az ízét!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek