Őszi kedvenc: szüreti képviselőfánk-torta

Még mindig tart a szüret: csípjük el az utolsó szőlőszemeket, és az Ízemlékek bloggerének, Hossó Anitának a segítségével készítsük el ezt a mennyei, krémes, őszi finomságot!

Beköszöntött az ősz, és vele a szüret időszaka! Ez az égetett tésztából készült, vaníliakrémmel rétegzett, piros- és zöld szőlőszemekkel díszített torta méltó jutalma lehet a szüreti munkákban megfáradtaknak. Ebben a leírásban a képviselőfánk készítésétől ódzkodók is találnak néhány támpontot, így bátran belevághatnak a sütésbe!

Hozzávalók a szüreti képviselőfánk-tortához

Az égetett tésztához

  • 20 dkg finomliszt
  • 10 dkg zsír vagy vaj
  • csipet só
  • 2 dl víz
  • 5 db tojás

A vaníliakrémhez

  • 5 db tojás
  • 6 dl tej
  • 10 dkg finomliszt
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 db vaníliarúd
  • 1,5 tasak (9 lap) zselatin

A díszítéshez

  • kb. 50 dkg piros és fehér szőlő
  • 2 dl tejszín
  • 1 csomag habfixáló, ha szükséges
  • szóráshoz: porcukor

Elkészítés

Az égetett (forrázott) tésztalapok és fánkok elkészítése

  1. Öntsünk 2 dl vizet egy lábasba, adjuk hozzá a zsírt (vajat), meg egy csipet sót. Ha a zsír (vaj) elolvadt, és a víz forr, egyszerre hozzáöntjük a lisztet, és fakanállal addig keverjük, amíg összeáll (1-2 perc).
  2. A tűzről levéve, amíg forró, hozzáadjuk egyenként a tojásokat, kézi robotgép dagasztóspiráljával mindegyik tojással külön-külön jól elkeverjük. Akkor jó a tészta, ha egy kis mennyiséget a két ujjunk közé véve, nem túl lágy szálat tudunk kihúzni belőle. Ha nem ezt tapasztaljuk, akkor még egy 6. tojást is adjunk hozzá.
  3. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. A sütőbe tegyünk egy forró vízzel teli edénykét, mert a tésztának jót tesz a gőz. Egy 26 cm átmérőjű fém tortalapot – sütőpapírra helyezve – körberajzolunk, egy nagy tepsibe simítjuk a sütőpapírt, a tésztát csillagcsőrös habzsákba szedjük, és a papírra – a kör szélétől kb. 1-2 cm-rel beljebb – kis fánkokat nyomunk egymás mellé, fánkkoszorút készítünk.
  4. Kb. 25-30 perc alatt süssük aranysárgára. Ahhoz, hogy jól sikerüljön a képviselőfánkunk, fontos betartani pár szabályt. A sütő ajtaját nem szabad kinyitni az első 15 percben, mert a tészta összeesik. 15-20 percnyi sütés után még 5 percig csendesebb tűznél (180 fok) ropogósra sütjük. Ha nem sül elég ropogósra, rövidesen ellágyul. Vegyük ki a sütőből a fánkkoszorút, és rácsra helyezve hűtsük ki.
  5. A maradék tésztából süssünk 2 db 26 cm átmérőjű lapot: egy fém tortalapot megpöttyözünk zsiradékkal, sütőpapírt helyezünk rá, és erre simítjuk a maradék tészta felét. Kb. 30 perc alatt készre sütjük. Ezt még egyszer ismételjük, és a lapokat is rácsra helyezve hűtsük ki.

Illatos, ananászos-narancsos linzertorta a Sünis kanáltól >>

  1. Amíg hűlnek, megfőzzük a vaníliakrémet. A zselatinlapokat 1 dl hideg vízben felpuhítjuk. A tojásfehérjéket egy csipet sóval, a cukor 2/3-ával keményre felverjük, majd félretesszük. A tej 2/3 részét (4 dl) forrni tesszük a vaníliarúd kikapart belsejével.
  2. A tojássárgájákat elkeverjük a megmaradt cukorral, a liszttel, majd apránként adagoljuk hozzá a maradék hideg tejet, és keverjük csomómentesre. Hozzáadjuk a forró tejet, és a tűzhelynél addig főzzük folytonos keverés mellett, amíg olyan sűrű nem lesz, hogy elválik a lábas aljától. Levesszük a tűzről, és elkeverjük benne a felpuhított zselatinlapokat, hagyjuk kicsit hűlni. Majd hozzáadjuk a felvert tojáshabot is.
  3. A torta összeállítása előtt megmossuk a szőlőfürtöket, leszemezgetjük, és hagyjuk lecsöpögni.

A torta összeállítása:

  1. Az egyik tésztakorongot egy tortatálra helyezzük, rásimítjuk a vaníliakrém felét, majd megszórjuk fehér szőlőszemekkel. Következik a másik lap, újból krém, végül piros szőlőszemekkel rakjuk ki.
  2. Erre ráhelyezzük a fánkkoszorút, és pár órán át a hűtőben dermesztjük.

Díszítés:

  1. 2 dl tejszínhabot kemény habbá verünk (a habfixálóval), majd csillagcsőrös habzsákba szedve, bevonjuk vele a torta tetejét. A kétféle színű szőlőszemekkel díszítjük. Végül a fánkkoszorút porcukorral meghintjük.

Szüreti pincepörkölt Grétitől >>

A rovat további cikkei >>

Hossó Anita receptjei a NoSaltyn >>

Hossó Anita blogja, az Ízemlékek >>

Az Ízemlékek a Facebookon >>

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...