Harapj bele a nyárba! Töltött uborka

E heti gasztrobloggerünk, Notburga egy nyár végi finomsággal készült. A töltött uborka kiskerttel rendelkezőknek kötelező, de egy utolsó, lusta hétvégére is tökéletes!

A nyár a friss zöldségek végtelen kavalkádját nyújtja a kertből és a piacról egyaránt. Ilyenkor a háziasszony igazán gondban van, mikor, melyik szezonális finomsággal lepje meg a családot, hiszen az egyik friss zöldség jobban hívogat, mint a másik. Bár manapság az uborka és a paradicsom is szinte egész évben ott van a boltok polcain, ekkor nyáron azonban ízre is, látványra is más, mint a téli, még éretlenül leszedett és soha napot nem látott társaik. Így lett most ebben a sikeres összeállításban a nap érlelte, energikus, édes paradicsom és a klasszikus uborka (ami cukkinivel is kiváltható minden nagyobb megrázkódtatás nélkül) egy merész ötlettel a vörös lencse és a halványító zeller társa. Ez utóbbi hazánkban csak mostanában lett ismertebb a magyar konyhákban, ami magyarázható azzal, hogy nálunk nem termesztik. Ropogós állaga, izgalmasan sajátos íze, ami lágyabb a gumós zellerénél, lehetővé teszi nyers fogyasztását is.

Hozzávalók 4 személyre

A paradicsomszószhoz:

  • 800 g paradicsom
  • 1 hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 ek. paradicsompüré
  • só, bors

Továbbá:

  • 1 nagyobb krumpli
  • 3 szál halványító zeller
  • 1 hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 200 g vörös lencse
  • 5 dl zöldséglé
  • friss kakukkfű
  • 200 g trapista vagy ementáli sajt
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 2-3 kígyóuborka vagy 7-8 kis saláta uborka

Elkészítés

  1. A szószhoz a megmosott paradicsomokat kockázzuk fel, a megtisztított hagymát és fokhagymát vágjuk finomra és egy serpenyőben, olívaolajban mindkettőt pirítsuk üvegesre. A felkockázott paradicsomot és paradicsompürét adjuk hozzá, és pároljuk kb. 20 percig. Sózzuk, borsozzuk és egy tűzálló tálba szedjük.
  2. A burgonyát meghámozzuk és a halványító zellerrel szeleteljük 1 cm-es kockákra. A hagymát és fokhagymát apróra vágjuk, olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a burgonyakockákat, a halványító zellert, a lencsét, felöntjük a zöldséglével és 10 percig kis lángon addig főzzük, amíg az összes folyadékot beszívja.
  3. A kakukkfüvet finomra aprítjuk, a sajtot lereszeljük. Mindkettőt keverjük a lencsés zöldséghez. Sóval, borssal és az őrölt fahéjjal fűszerezzük.
  4. Az uborkákat meghámozzuk, hosszában félbe vágjuk, a belsejüket kivájjuk. A lencsés tölteléket kanalazzuk bele és ültessük a paradicsom szószra. 200 fokos sütőben 30 percig süssük, kezdetben alufóliával lefedve, majd 20 perc elteltével anélkül.

Notburga receptjei a NoSaltyn >>

Notburga blogja >>

A rovat korábbi cikkei itt >>

Töltsd meg a zöldséget! >>

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...