Harapj bele a nyárba! Töltött uborka

E heti gasztrobloggerünk, Notburga egy nyár végi finomsággal készült. A töltött uborka kiskerttel rendelkezőknek kötelező, de egy utolsó, lusta hétvégére is tökéletes!

A nyár a friss zöldségek végtelen kavalkádját nyújtja a kertből és a piacról egyaránt. Ilyenkor a háziasszony igazán gondban van, mikor, melyik szezonális finomsággal lepje meg a családot, hiszen az egyik friss zöldség jobban hívogat, mint a másik. Bár manapság az uborka és a paradicsom is szinte egész évben ott van a boltok polcain, ekkor nyáron azonban ízre is, látványra is más, mint a téli, még éretlenül leszedett és soha napot nem látott társaik. Így lett most ebben a sikeres összeállításban a nap érlelte, energikus, édes paradicsom és a klasszikus uborka (ami cukkinivel is kiváltható minden nagyobb megrázkódtatás nélkül) egy merész ötlettel a vörös lencse és a halványító zeller társa. Ez utóbbi hazánkban csak mostanában lett ismertebb a magyar konyhákban, ami magyarázható azzal, hogy nálunk nem termesztik. Ropogós állaga, izgalmasan sajátos íze, ami lágyabb a gumós zellerénél, lehetővé teszi nyers fogyasztását is.

Hozzávalók 4 személyre

A paradicsomszószhoz:

  • 800 g paradicsom
  • 1 hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 ek. paradicsompüré
  • só, bors

Továbbá:

  • 1 nagyobb krumpli
  • 3 szál halványító zeller
  • 1 hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 200 g vörös lencse
  • 5 dl zöldséglé
  • friss kakukkfű
  • 200 g trapista vagy ementáli sajt
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 2-3 kígyóuborka vagy 7-8 kis saláta uborka

Elkészítés

  1. A szószhoz a megmosott paradicsomokat kockázzuk fel, a megtisztított hagymát és fokhagymát vágjuk finomra és egy serpenyőben, olívaolajban mindkettőt pirítsuk üvegesre. A felkockázott paradicsomot és paradicsompürét adjuk hozzá, és pároljuk kb. 20 percig. Sózzuk, borsozzuk és egy tűzálló tálba szedjük.
  2. A burgonyát meghámozzuk és a halványító zellerrel szeleteljük 1 cm-es kockákra. A hagymát és fokhagymát apróra vágjuk, olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a burgonyakockákat, a halványító zellert, a lencsét, felöntjük a zöldséglével és 10 percig kis lángon addig főzzük, amíg az összes folyadékot beszívja.
  3. A kakukkfüvet finomra aprítjuk, a sajtot lereszeljük. Mindkettőt keverjük a lencsés zöldséghez. Sóval, borssal és az őrölt fahéjjal fűszerezzük.
  4. Az uborkákat meghámozzuk, hosszában félbe vágjuk, a belsejüket kivájjuk. A lencsés tölteléket kanalazzuk bele és ültessük a paradicsom szószra. 200 fokos sütőben 30 percig süssük, kezdetben alufóliával lefedve, majd 20 perc elteltével anélkül.

Notburga receptjei a NoSaltyn >>

Notburga blogja >>

A rovat korábbi cikkei itt >>

Töltsd meg a zöldséget! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek