„Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince!”

A borvidékeken Vince-napon nem ritka látvány, hogy a szőlészek hurkát, kolbászt akasztanak a szőlősorok végén a tőkékre. Sőt pappal érkeznek, aki megáldja a szőlőt, a leendő termést és a bort, jó időjárást kér a szőlőnek az égiektől.

Disznótoros receptek itt >>

Szent Vince vértanúnak nem volt sok köze a borhoz, és több magyarázat szerint a neve miatt lett a borászok védőszentje, mert a latin vinum szóhoz hasonlít a neve. A népszokás elég régre nyúlik vissza, a 15. századból már van írásos emléke a különböző Vince-napi szokásoknak. Az is valószínű, hogy egyszerűen a vértanú napjához kötötték a tél elmúlását is. Főként az összetartó közösségeknél, ahol a faluhoz szőlőhegy is tartozott, és mindenkinek volt présháza, a gazdák disznótoros étellel is megvendégelték egymást.

Ha nem bízzuk a véletlenre meg a szerencsére, a termést „befolyásolni” is lehet. Amilyen hosszú hurkát-kolbászt kötünk a tőkére, olyan hosszú, s amilyen nagy disznósajtot, olyan telt lesz a szőlőfürt. Sőt, van aki bort is ás el a tőkék közé.

Ha trükközni kell...

„Ha csorog Vince, tele kamra, tele pince. Ha fénylik Vince, megtelik a pince, ha nem csorog, üres lesz, ha csak csepeg, csorog, kevés lesz a borod.” Ha Vince-napon nincs fagy, süt a nap és olvadni kezd, jó évre számíthatnak a gazdák. (Nem ijedtek meg, ha Vince-napon nem csordult meg a jég, az élelmesebbek ilyenkor egy vödör vizet öntöttek a présház tetejére.) Jó jelnek számít az is, ha a megvágott szőlővessző levet enged. Az igazán szakaavatottak a különböző szőlőkből fajtánként levágnak néhány vesszőt, vízbe teszik, és kihajtatják a szobában, később a mennyiséget és a minőséget is megjósolhatják a hajtás nagyságából.

A mondás úgy tartja!

Január 22-e a borásztársadalom ünnepe. Ilyenkor borászok és szőlészek megszenteltetik a szőlőket, áldást kérnek, meglocsolják borral a tőkéket. Vince-vessző vágásával megjósolják a termést a következő évre. Pincéről pincére járva meglátogatják egymást, megkóstolják a másik borát, és áldomást énekelnek. A szőlőtermesztők és boros gazdák védőszentje Szent Vince. A hagyomány úgy tartja, hogy mivel eltelt már a tél fele, ezen a napon kezd elmúlni is. Az ünnepségek és a népszokások a szőlőszenteléssel kezdődnek. A pap áldást kér istentől, hogy a gazdának jó termése legyen, majd szentelt vízzel, máshol megszentelt borral meglocsolja a földet.

Miért is a Vince?

{ RKÉP =72918,3}

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Lencsefőzelék egyszerűen

Egyszerű, pénztárcabarát főzelékféle, ami nemcsak az újév első napján tökéletes választás, hanem bármelyik télies hétvégén. Laktató és ízletes, ráadásul gyorsan elkészül, ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...