Francia húsleves: mi fán terem az amacs?

E heti gasztrobloggerünk, Lúdanyó, a francia húsleves titkait osztja meg veletek. Ha kíváncsiak vagytok, hogy Európa ínyencei hogy készítik a vasárnapi kedvencet, tartsatok velünk!

Serge emlékére

A Pot-au-feu (szó szerint fazék a tűzön), a franciák húslevese, más, mint a magyar változat. A lényeg a hús és a zöldségek, maga a lé nem annyira fontos. A receptet Serge-től, egy nagyon kedves francia fiútól tanultam. Serge egyszer meghívott minket egy saját készítésű francia vacsorára, ahol Pot-au-feu-vel várt minket. A vacsora nagyon ízlett mindenkinek, persze elkértem a receptet is. Vacsora közben beszélgettünk, főleg magyarul, mert Serge lelkesen tanulta a magyar nyelvet. Egyszer csak megszólalt Serge és megkérdezte, hogy mi az az amacs? Amacs?? Értetlenül meredtünk rá, biztosan félreértett valamit. Serge folytatta tovább, a szó első felét érti, tudja, hogy mi az a szörp, de a másik fele nem világos, amacsról még nem hallott, pedig kereste már egy csomó szótárban is. Magyar mesekönyveket is olvasott Serge, hogy fejlessze a szókincsét és éppen a Pom-Pom meséi volt soron.

A rovat korábbi cikkei itt >>

Segítség az elkészítéshez: kattints a képekre >>


Hozzávalók

  • Kb. 80-100 dkg marhahús (marhafartőből nagyon finom)
  • 3-4 szál sárgarépa
  • 3-4 szál fehérrépa
  • 2 kicsi karalábé
  • 1 zeller
  • 1 közepes karfiol
  • 2 kis fej hagyma
  • pár szem krumpli
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, pár szem bors
  • a tálaláshoz: házi majonéz és francia mártás (3 ek olaj, 1 ek ecet, 1 kk mustár, só, bors, hagyma apróra vágva, petrezselyemzöld felaprítva)

Elkészítés

  1. A húst vágjuk öklömnyi darabokra, öntsük le forró vízzel és forraljuk fel. Ha felforrt, akkor öntsük le a húsról a forró vizet. Ettől az eljárástól lesz teljesen más a francia húsleves, mint a magyar. Serge szerint azért kell ezt csinálni, hogy a zsír és a faggyú leolvadjon a húsról. De ez a módszer azért is jó, mert a hús rostjai kívül összehúzódnak, a hús sokkal ízletesebb (igaz cserébe a leves viszont kevésbé) és egészen puha lesz, ennyire puha főtt marhahúst még nem is ettem.
  2. A leforrázott húst feltesszük főzni hideg vízben, hozzáadjuk a félbevágott répát, fehérrépát, hagymát, fokhagymát, zellert, karalábét, pár szem borsot és a sót.
  3. Ha a hús már majdnem jó, akkor adjuk hozzá a félbevágott krumplikat, a nagyobb rózsákra szedett karfiolt és főzzünk mindent puhára. Nagyjából 1-1,5 óra alatt készül el a leves.

Tálalás:

  1. Egy tálon rendezzük el a húst és a zöldségeket, a karfiolt pedig tegyük egy salátástálba és öntsük rá a francia mártást.
  2. Először együk meg a levest valamilyen tésztával, utána a húst a zöldségekkel és a házi majonézzel (ez a fogás megérdemli a házi majonézt, ne boltit használjunk hozzá) és a karfiolt. Nagyon finom, ünnepi étel.

Lúdanyó receptjei a NoSaltyn >>

Lúdanyó blogja >>

Lúdanyó blogja a Facebookon >>

Szólj hozzá!

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

livcsi 75
livcsi 75 / livcsi 75 v, 2012-11-18 20:47

Kicsi a világ don-fr86! Azért ezt a levest leszámítva szeretjük a francia konyhát,habár pár ételt egész másképp készítünk itthon mint egy ilyen " úszó-büfén":-)Csak azt nem sikerült megfejtenem az ott töltött évek alatt hogy a többnyire francia vendégekből álló utasok mit szóltak ezekhez az ételekhez,mert némelyik köszönő viszonyban sem volt az eredeti verzióval.És sajnos a "séfnek" titulált illető sem volt mindig a helyzet magaslatán,igaz egy ilyen hajón nincs is szükség rá, csak a sütő olvasztó programját ismerje.Aki tudott és szeretett főzni az néha jót mosolygott az illető szaktudásán.Bár azért néha feltűnt egy-két profi,akinek a kés is jobban állt a kezében.Tőlük el lehetett lesni ezt-azt,amit igazából el is vár valaki egy "francia séftől":-))))))

ari80
ari80 k, 2012-11-13 20:32

Ilyet én is ettem Párizsban rokonlátogatáson, és nagyon megdöbbentem a furcsa tálaláson, meg a hatalmas db talán póréhagymán amit hozzá kaptam. Nem túl udvariasan félretoltam, de a hús az nagyon finom volt a tormával.

livcsi 75
livcsi 75 / livcsi 75 v, 2012-11-11 18:55

A francia folyami hajón ahol volt szerencsém dolgozni,heti rendszerességgel fordult elő ez a leves.Ott a séf egész nap főzte óriási kondérban.Az összetevők is ezek voltak.Ott először a levest szolgáltuk fel,tésztával,utána a húst szeletekre vágva,szép formára faragott burgonyával,savanyú uborkával,és durva szemű sóval a húson,mellé kevés tormamártással.Igaz nekünk a leves meg sem közelítette ízében a jól megszokott itthonit,de legalább hasonlított.Amúgy bátran készítse el bárki,otthon elkészítve azért más.:-)))))))

don-fr86
don-fr86 p, 2012-11-16 21:12

Nicsak! Egy ex-kolegina :) én is ennél a cégnél hajóztam :) de én nem szerettem ezt a menüt, mert a konyhán voltam és sok volt utána a csetres :))) minden külön-külön kistálakban volt felszolgálva....
Az íze teljesen más, mint a mi levesünk, személy szerint nekem a magyar jobban ízlik, de én is úgy voltam a hajón, hogy jobb híján ez is megteszi.

A történet viszont nagyon aranyos! Lehet, hogy én vagyok a béna, de számomra nem derült ki, hogy végülis mi az az amacs?!

lúdanyó
Lúdanyó / lúdanyó p, 2012-11-16 22:36

Örülök, hogy a kollégák egymásra találtak :)

Ha a szőrpamacs-ot felbontjuk szörp-re és amacsra, akkor van ilyen szó, ha szőr-re és pamacs-ra, akkor nincs :)
Idézet a meséből:
"Pom Pom ült egy ágon. Hogy ki is Pom Pom? Hogy nem ismeritek? Ó, igazán senki sem ismeri, mert hol ilyen, hol olyan! Bámulatosan tudja változtatni az alakját! Ha akarja, olyan, mint a szőrpamacs vagy paróka vagy egyujjas, kifordított bundakesztyű vagy szobafestő pemzli, vagy papucs orrán pamutbojt. Most leginkább egy szőrsapkához hasonlít, ahogy ül az ágon. Föl-le, föl-le jár, mivel egy kis szellő hintáztatja az ágat."

don-fr86
don-fr86 szo, 2012-11-17 10:14

Minden világos! Tehát én voltam a béna :)))) Én szörp-ben gondolkodtam... de sehogy sem jött ki értelmes szó, mivel Pom Pom-ról nekem csak Gombóc Artúr és a csoki jut eszembe :)
Köszönöm!

borkabakter
borkabakter k, 2012-11-06 22:12

"Serge emlékére" - együttérzésem. A recept nagyon jó, már csak ezért is kipróbáljuk egyszer.

funfun
funfun k, 2012-11-06 11:21

Hú, ez biztos nagyon finom! Imádom a húslevest, szerintem ez is nekem való, főleg a sok zöldség miatt!! nyami! Hogyan tudnám lementeni a receptet?? köszönöm!!

lúdanyó
Lúdanyó / lúdanyó k, 2012-11-06 22:36

Köszönöm, remélem, hogy ízleni fog :) Azt tudom javasolni, hogy másold át a recept részt egy doc file-ba és azt mentsd el.