Tzatziki recept

Kalória?
Tzatziki
Tzatziki
receptkönyvben hozzászólások (40)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha máshol nem is, de a gyrosban bizonyára mindenki találkozott már ezzel a görög vagy török előétellel. A hozzá való joghurt eredetileg juhtejből vagy kecsketejből készül, ennek hiányában sima joghurtot „csavartam” ki, hogy krémesebb állagot kapjak.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Kínálhatjuk köretként grillezett csirkemellhez, nyúlhoz vagy előételként baguettehez.

receptjellemzők

konyha: görög
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagy szűrőt béleljünk ki tiszta pamut konyharuhával vagy konyhai papírtörlővel és ültessük egy nagy tál tetejére, hogy a szűrő nem érjen le az edény aljára. Kanalazzuk bele a joghurtot és néhány órára (akár egy éjszakára) tegyük lefedve a hűtőbe, hagyjuk kicsöpögni a savót. (A joghurtból így kb. a fele mennyiség lesz!) 
  2. Reszeljük le az uborkát (én a héját is lereszeltem vele együtt), sózzuk le egy órára majd jó alaposan csavarjuk ki a levét.
  3. A joghurtot az uborkával keverjük össze, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, mentát, kaprot, citromlevet (esetleg borecetet), olívaolajat, borsot és jól dolgozzuk össze.
  4. Néhány órára tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérhessenek.

statisztika

beküldve:
nézettség: 309 186
elküldve: 38
receptkönyben: 4 439
elkészítve: 137/183
Facebookon megjelent: -

szakács

Oli

Mióta szakács: 2008.03.10.
62 recept

Hozzászólások (40)

kiscsibesz
kiscsibesz k, 2013-08-27 15:52

Annyival javitanam ki az osszetevoket, hogy, natur joghurt helyett gorog joghurtot javasolnek, es a mentat kihagynam belole, mert koze nincs a mentanak az eredeti recepthez. CSAK kapor. Angolok talaltak ki azt, hogy a kaprot mentaval helyettesitik, mert szinte mindent mentaval esznek, mi elrontja az egeszet. A torokok azert hasznalnak mentat, mert rengeteg angol jar oda nyaralni. De s torok es gorog konyha nem epp ugyanaz. Ketlem, hogy a gorogok mentaval keszitenek, legalabbis en meg sosem ettem gorogben menta izu tzatzikit. Citromlebol en egy kicsit tobbet hasznalok, mert fel teaskanal citromle ennyi joghurthoz annyit er mint alkesznak egy pohar viz. Ket asvanyvizes kupaknyit teszek bele belole, es kaporbol is legalabb 4 szalat apritok ossze. Szoval az osszetevokbol a menta kilove, mert az mar angolositott verzio.

Haszika
Haszika h, 2013-05-20 11:29

Nagyon finom lesz!Én pácolt hussal csinálom.Recept a nosaltyon:Kehupos-mustáros Pácsot hús.

balintmonika
balintmonika k, 2013-05-07 08:28

Berzengóciában van olyan,hogy Mileram.Ez joghurtkultúrával készült sűrű tejtermék,és minden üzletben meg is vásárolható.Ezzel helyettesítettem azt a bizonyos joghurtot.Sokkal egyszerűbb volt így elkészíteni a salátát, mint csöpögtetni a joghurtot.Arról nem is beszélve,hogy a mi joghurtunk valószínűleg simán átfolyt volna a vásznon.Az eredménnyel mindahányunk nagyon meg volt elégedve,annak ellenére,hogy Görögországban más íze van a tzatzikinek.Ez amolyan berzengóciai saláta,ami nagyon fincsi.Köszi a receptet!

anyanéna
anyanéna / anyanéna v, 2012-10-21 16:45

Üdv. mindenkinek!!
Tudja valaki ez a kajcsi kb. meddig áll el a hűtőben??
Rengeteget csináltam.:)
Köszi a választ.

Vörös Edit
Vörös Edit k, 2012-06-19 00:07

Csak görög joghurttal jó. A budai Fehérvári úti csarnokban 3 helyen is árulják kimérve 1 kg 1100 Ft de Intersparbqan /Allée/ is van kimérve. A csarnokban a fszt-i sajtosnál és a 2. emeleten a sarokban van egy görög üzlet, isteni a kalamata olivabogyójuk!

aszfaltvirág
aszfaltvirág h, 2012-06-18 10:30

De ez nem ebéd, miért van feltüntetve mint ebéd a heti menün? Ez olyan, mint ha a magyar uborkasalátát írnák ebédnek. :((

Kavington
Kavington szo, 2012-05-19 14:10

Sziasztok! Megcsináltam, várom hogy összeérjen! :) Szerintem finom lett!!

Valus
Valus sze, 2012-01-18 19:16

Én csak kevés sót teszek a lereszelt uborkára és sosem csavarom ki-a lével kidobnám a vitaminokat is-és csak 10 percig hagyom állni.Izesítem fokhagymával,pici citromlével és jó sűrű házitejföllel összekeverem.

meri
meri sze, 2011-08-24 10:11

Kedves Oli!

Érdeklődni szeretnék, hogy ha én pizzát szeretnék csinálni, akkor a Tzatziki receptben lévő mennyiségek feléből dolgozzak? Eg yTzatzikis fetás csirkés pizzára gondoltam :) Előre is köszönöm!

Rigoletta
Rigoletta v, 2011-08-07 15:22

Csakis mentával jó. Vettem egy csomag indiai szárított, morzsolt mentát, és azt teszem bele... Mennyei! Lehet saját szárított mentát is készíteni, de ez az alapanyag miatt valahogy jobb ízű.

Kitty1975
Kitty1975 sze, 2011-07-20 10:37

 Görög jughurttal kell készíteni, a magyar termékek nem jók a célra. Ma már minden szupermarketben kaphatók. Én citromot nem szoktam beletenni. Egy óra elég az összeéréshez. Rántott vagy roston halhoz el sem tudok képzelni mást.

Yve
Yve / Yve p, 2011-04-29 19:57

Nagyon de nagyon belaktunk belole; (Gyrosunkat ontottuk nyakon vele) es azt is az itteni receptekkel.
Szuper jo, koszonjuk mi is !!!!

Mariann1986
Mariann1986 p, 2011-04-29 13:40

Fogyasztás előtt mennyivel korábban érdemes megcsinálni??? 1 nappal előtte?

Kerigirl
Keri / Kerigirl h, 2011-04-04 11:32

Tegnap meg volt az első grillezésünk és "salátaként" ezt készitettem el,isteni lett!!
Köszönjük:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva szo, 2011-01-29 19:45

Kedves Tancos Andrea! Én nagyon szívesen venném, ha tudnál küldeni, nekem, nekünk igazi, valódi görög csodás ízeket, legyen az bármilyen húsétel, vagy saláta, vagy bármi, süti, amit gondolsz, szeretnél vagy tudsz.:-))))Igazán aranyos Tőled, hogy felajánlottad, én élnék a lehetőséggel.Sajnos, nem igazán most lesz az alkalom, hogy újra kijutok, de remélem, még sikerül!Köszi szépen, szép estét Neked,Nektek! Recepteket várom,várjuk.:-))))Éva-Anyóca

zsuzsireiz
zsuzsireiz h, 2011-01-17 15:14

ha lehet egy kis kommentem :). én is elöször besóztam az uborkát,viszont az ami másnapra maradt,teljesen felhigult,ugyhogy azóta én már csak akkor sózom amikor összekeverem a joghurttal és a tejföllel!azóta sosem higult fel!és szoktam kis ételizesitöt is tenni bele

Giorgio73
Giorgio73 p, 2010-12-03 14:35

Sziasztok!
Én is meg találtam azt a görög joghurtot a tescoban amit fentebb említett serci ! Tényleg a lengyelek csinálják de nagyon jó lett vele a tzatziki. Nem raktam hozzá sem tejfölt, sem natúr joghurtot. 2 doboz görög joghurthoz (darabja 180gr) 2 közepes kígyóubit használtam. Tökéletes lett!!!
Üdv.: Giorgio

Capoc
Bloemcake / Capoc p, 2010-11-12 11:33

Sziasztok, a férjem a Belgrád rkp-on lévő görög étterem szakácsától kérdezte meg a receptet, mi így csináljuk. Az uborkát lereszelem, besózom hagyom állni, amig jó sok levet ereszt. Közben kikeverem a natúr joghurtot tejföllel- valóban nem olyan jó a magyar joghurt, mint a görög. Ízesítem olivaolajjal, vörösborecettel, fokhagymával, sóval. Az uborkát jól kinyomkodom, ha sok lé marad benne folyós lesz a végeredmény. Belerakom a joghurtos öntetbe, jól összekeverem, bele aprítok olajbogyót. A fokhagymával vigyázni kell, mert amíg áll a saláta a hűtőben erősödik a fokhagyma íze. Kaprot sosem teszek bele- az akkor kapros uborkasaláta lenne nekem :), ahogy mentát sem szoktam. De ahány ház annyi szokás.

Beus79
Beus79 k, 2010-11-02 20:39

Megcsináltam de tejföllel mert mi nem szeretjük a natur joghurtot de nagyon jó köszi a receptet!

serci
Serci / serci v, 2010-08-29 11:55

Hello! Jó híreim vannak joghurt ügyben! Egyrészt a tescoban tegnap véletlenül találtam natúr görög joghurtot. Igaz a lengyelek készítik,de már közelíti az igazit. Ma megnéztem a sashalmi piacnál lévő delikátot,ami görögként hirdeti magát,És olyan joghurtjuk van,hogy a kanál alig ment bele! Van kimért is,1000 Ft kilója,de van kilós,és 20dekás kiszerelésben is! És ez görögből importált cucc! Van ikrasaláta,padlizsánsali,olajbogyók,még mazsolabor is! Meg recina,feta......Aki igazi görög ízekre vágyik mindenképp érdemes elnézni oda.;

Kerepesi
Kerepesi / Kerepesi sze, 2010-07-14 18:55

Megcsináltam, de sajnos túl sok fokhagymát tettem bele. Eddig azt hittem, hogy abból nem lehet elég sok. Hát most az volt. Próbáltam elvenni az erejét több citrommal, de még nem tökéletes. Nincs valakinek valami ötlete, hogyan javítsak rajta?

Oli
Oli / Oli szo, 2010-06-26 18:24

Megnyestem a mentámat... Kipróbáltam oreganoval, mentával, fokhagyma nélkül. Üdítő és friss! Egy barátnőmtől kaptam az ötletet, aki Cipruson tanulta. Köszi A. ;-))))

CBalu
CBalu h, 2010-06-14 16:50

nekem pont ma volt az ebed. kretarol mindig hozok joghurtot, de nekem az itthoni arany: 2 nagy natur joghurt, egy nagy mascarpone, 1 nagy tejfol. ehhez 6-8 gerezd foki, es 2 kigyoubi lereszelve, besozva, kifacsarva. semmi nem kell mas hozza. :) 

Athelas
Athelas cs, 2010-06-10 11:03

Sziasztok!
Én a görög joghurtot tejföl, juhtúró joghurt keverékével szoktam pótolni.

Nilber
Bloemcake / Nilber h, 2010-06-07 19:10

Sziasztok! Én egyszer megkérdeztem egy török gyros árust, hogy milyen fűszer az a zöld a tzazikiben és azt mondta, hogy menta. Én azóta azzal készítem és isteni. Megszoktam szárítani a mentát és azt morzsolom bele a joghurtba.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva szo, 2010-05-29 21:07

a legfinomabbat kint Athénban ettem, sőt, amikor utaztunk, egy kis faluban, háát, az valami mennyei volt!!Házi,friss, sűrű, és sokkal zsírosabb, tartalmasabb a joghurtjuk,mint a mienk!Abból csinálták a tzatzikit, hát nem semmi volt!!3 alkalommal sikerült kiutaznom, és a gyros és a tzatziki volt a menő meg a muszaka.

Tancos Andrea
Bloemcake / Tancos Andrea szo, 2011-01-29 12:07

Szia!

En gorogorszagban elek es a paromnak etterme van mukenen, szoval ha erdekelnek eredeti receptek szivesen segitek!

bakfitty
bakfitty sze, 2013-03-06 10:44

Kedves Andrea! Szerintem mindannyian szívesen vesszük, ha teszel fel görög recepteket!! Mindenesetre és várom a receptjeidet!

gshaci
gshaci k, 2010-04-13 13:29

Igazi török joghurtot lehet venni török közértekben (pl. Baross utca - Budapesten). Össze se lehet hasonlítani a magyar verziójával. (A joghurt szavunk egyébként török eredetű.)

Savos
Bloemcake / Savos sze, 2010-03-31 04:59

Megcsinaltam, igaz nem egeszen a leiras szerint, a joghurtbol kefir lett, es jo sok fokhagyma...
Vegul kefires langos tetejere tettem......

Oli
Oli / Oli sze, 2010-03-17 21:06

Igen, egy kis tejföl mindenképpen jót tesz neki. Amíg Japánban voltam, a tejfölt nem mindig sikerült beszereznem, de itthon mindig így készítem.

Oli
Oli / Oli sze, 2009-10-07 19:09

Igen, ha nem "csavarjuk ki" a joghurtot, akkor érdemes valamivel dúsítani, mert különben túl híg lesz az állaga. A feta is jól hangzik ... :-) Üdv, Oli

gezenguze
gezenguze h, 2009-09-07 13:01

Én a joghurthoz villával összetört fetasajtot keverek és mindenki imádja:-)

serci
Bloemcake / serci k, 2009-07-28 21:28

Az a baj,hogy a magyar joghurt a görögnek a nyomába sem érhet sűrűségben ,ezért én teszek bele tejfölt is.

Franc24
Franc24 p, 2009-03-27 14:25

Imádom ezt a salátát, de még nem csináltam meg házilag, de most azt hiszem megcsin a köv héten! Majd megírom milyen lett!:p

112