Pekmez recept

Pekmez
Pekmez
80 perc / előkészület: 5 perc főzés: 75 perc
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Andrásfalvy Bertalan tanár úr minden óráján megemlítette a pekmezt, ezt a törököktől eredztethető különleges csemegét, amit az asszonyok szüretkor készítettek. Kicsit "mentettek" a friss mustból - általában azért meg kellet harcolni érte, a Férfiember nem adta túl szívesen, más tervei voltak vele - hogy télire csemegét készítsenek belőle. Ez az édes szirup, amit mustméz néven is emlegettek, különösen a Dél-Dunántúlon, azon belül is Baranyában maradt meg a legtovább. Berci bácsi minden alkalommal elmondta, hogy : ötödére forralták szép lassan, raktak bele sütőtököt vagy birsalmát, kirakták a kamrába, és süteményekhez méz helyett, vízzel higítva édes italnak élvezték tavaszig. Gyakori volt, hogy a szirupot cserépedényben kemencébe is tették, szórtak bele diót és teljesen szilárdra sütötték, akár a birsalma-sajtot.
Bár az idei szőlőtermés mindent elkövetett, hogy ne tudjak pekmezt készíteni, ahogy azt már egy ideje tervezem, a végén mégis találtam egy aranyos néninél a piacon mustot, úgyhogy nekiláttam, követtem Berci bácsi tanácsait, és íme, lett pekmezem.:)
Sajnos kemencém nincs, így szőlő-sajtot nem tudtam készíteni, így a sziruppal ismerkedünk jelenleg. Nagyon érdekes, pikáns íze van, olyasmi, mintha mézet kevernénk balzsamecettel. Salátára és amerikai palacsintára már bevált, legközelebb valamilyen sült husit fogok vele megkenegetni a végő stádiumban.
Ha nincs mustunk, druván megmarkolászott, kipréselt és leszűrt szőlőléből is elkészíthetjük, de bolti "gyümölcslevekkel" nem nagyon próbálkozzunk!
1,5 liter mustból nekem 3 dl pekmezem lett.

hozzávalók / 4 adag

  • 1.5 l must (vagy friss szőlőlé)
  • 20 dkg birs (alma)

ajánlat

A birsalma kihagyható belőle, de szerintem nagyszerűen illik hozzá. Ráadásul a benne lévő pektin sűríti is kicsit. Aki inkább tökbarát, próbálja ki azzal is!

alapanyagok

receptjellemzők

egyéb elnevezések

mustméz, peszmeg
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mustot/ szőlőlét egy fazékba öntjük.
  2. Kis lángon főzni kezdjük, visszaforraljuk a negyedére (kb. 3/4-ed óra).
  3. A birset meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, és a musthoz adjuk.
  4. Újabb 20 percig főzzük, amíg a birs megpuhul, és a must az ötödére csökken.
  5. Eddigre méz-sűrűségű lesz. Tiszta befőttesüvegbe töltjük, felhasználásig sötét helyen tartjuk.

  • költség: 550 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 18 948
elküldve: 1
receptkönyvben: 150
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
481 recept

Hozzászólások (25)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tmea
Tmea / Tmea szo, 2011-03-19 10:01

Aha! :-) Egyébként annak a koleszterinszintjével sem cserélném el az enyémet, aki az 5. számú tojáskrémmel, vagy a Rumos szelettel, avagy az Ungvári kakaós aszússal kezdi minden napját... az önpropaganda sem kevéssé mulatságos! :-))), bár nálam épp fordítva működik, ezeket már juszt sem!

Tmea
Tmea / Tmea v, 2011-03-06 21:16

Edit! Ahol bodzavirágot 2 hete...akkor ugyanis bodzaszörpöt főzött valaki....:-))

laraed
Edit / laraed cs, 2011-03-03 18:50

Hol vettetek mustot 2011 március 3-án????:))))) Mert valaki ezt ma elkészítette:)))

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra p, 2011-03-04 13:18

Kedves Edit!
nem muszáj hozzá mustot használni, ha jól kinyomkodod a szőlőt, és annak a levét főzöd meg, akkor is peszmeg lesz :)

pszabo
Bloemcake / pszabo p, 2010-11-05 03:27

Szia.
Lenne egy-két kérdésem. Amikor az üvegbe töltjük, a birs vagy a tök benne maradhat? Én ugyanis tökkel készítettem el, amit sikerült jó aprókra feldarabolni, úgy hogy szépen szét is főtt benne, ezért nem is bírtam volna kiszedni belőle. Így az állaga inkább a lekváréhoz hasonlít mintsem a mézhez. De ízre nagyon ott van. A másik kérdésem, hogy meddig lehet tárolni? Mivel lett másfél literrel, biztos, hogy nem fogy el egyik napról a másikra.

Üdv.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra p, 2010-11-05 11:25

Kedves Pszabo!
Maradhat benne nyugodtan a tök, nem hinném, hogy baja lesz tőle. Én ugyan birssel csináltam meg, de én sem vettem ki, és nem ártott meg neki. Én valamikor október közepén csináltam meg, még nem egészen 1 hónapja, de azóta is használgatom lassacskán, és még teljesen jó. Abból következtetve, hogy régen is ezzel a módszerrel készítették, és egész télen át kitartott, szerintem, ha sötét vagy hideg helyen tartod, ki kell bírnia legalább 2 hónapot.
remélem, tudtam segíteni! Örülök, hogy ízlik!
Szép napot,
Üdvözlettel:
Nóra

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra szo, 2010-10-30 10:27

Kedves Zsóka néni!
Akkor még volt must? Én is korábbra terveztem, de hát én is csak pár hete tudtam beszerezni. :(
Puszi!

Dina5
Dina5 cs, 2010-10-28 19:35

csúúcsszuper :)
holnap irány a piac!
Nagyon szeretem a receptjeidet... ezt is elkészítem.
Köszönet, a storyért is!
Üdv: Dina

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra szo, 2010-10-30 10:25

Kedves Dina!
Köszönöm szépen, és nagyon szívesen a történetet!:)
Szép napot!
Üdvözlettel:
Nóra

candyqueen
CandyQueen / candyqueen cs, 2010-10-28 19:10

Ejj, de elkéstél ezzel! Egy csomó szőlőnk volt, de mivel nem tudtunk vele mit kezdeni, rárohadt a tőre. Na nem baj, majd jövőre. :)

Tmea
Tmea / Tmea cs, 2010-10-28 18:27

Hű, ezt ki kell próbálni! Szeretem az ilyen klasszikus magyar étkeket! Köszönet!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra szo, 2010-10-30 10:22

Kedves Tmea!
Köszönöm, örülök, hogy tetszik! Ha van édesszájú-lekvárszerető ember a családban, biztos szeretni fogja!
Szép napot!
Üdvözlettel:
Nóra

zsuzskabébi
zsuzskabébi cs, 2010-10-28 17:40

És a munkásságodat elnézve, egy nagyon de nagyon tehetséges néprajzos. Le a kalappal előtted, tényleg! Most szépen megnézek mindent, amit kutyultál és ide feltettél. Gratula! Zsu

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra szo, 2010-10-30 10:21

Kedves Zsu!
Nagyon szépen köszönöm! Hát, ha igazán nagy néprajzos nem is leszek, de a hobby-szerelmemnek biztos örökre megmarad!
Szép napot!
Üdvözlettel:
Nóra

elif
Tekten Elif / elif cs, 2010-10-28 17:31

Nem hiszed el, de erősen azon voltam, hogy pekmez recit kerítsek valahonnan, mert nem egy olcsóság boltban beszerezni, mi pedig igencsak szeretjük... Na mondjuk látom, nem az az izmosan gazdaságos fajta szegény - 1,5 l-ből 3 dl. Hejj... Nekem a fagyóban elvileg még van épp ennyi must amit anno apukám csinált. :)
Egyébként mondjak tippet? Reggelihez keverj kb. 5:1-hez pekmezt tahinnal és mehet a kenyérre! ;) Pussz

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra szo, 2010-10-30 10:18

Szia!!!
De jóó! :) Hát igen, miden évben hektoszámra hordjuk haza a mustot a szőlővel rendelkező rokonoktól, de idén a piacon kellett vadászni a mustot. Az ötletet köszi, nagyon tetszik, biztos ki lesz próbálva :D
puszi!

242