Nokedli recept

Kalória?
Nokedli
Nokedli
receptkönyvben hozzászólások (40)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Vagy más néven galuska, alapvető köret a magyar konyhákban. A különféle pörköltek és a bakonyi sertésszelet is elképzelhetetlen nélküle.
Én ezúttal célzatosan a tojásos nokedli miatt gyártottam a galuskákat.

hozzávalók / 4 adag

alapanyagok

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Galuska
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az alapanyagokból közepesen lágy masszát keverünk (tálban, fakanállal). Nem kell túlságosan kidolgozni a tésztát.
  2. Bő, lobogó, sós vízben (4-5 l vízhez 3 tk só és 1-2 ek olaj) több részletben kifőzzük a galuskát: vagy nokedliszaggató segítségével, vagy pedig egyszerűen deszkára teszünk a tésztából és egy éles, bevizezett kés segítségével beleszaggatjuk a nokedlit a vízbe.
  3. Amint feljönnek a víz felszínére, szűrővel kivesszük és tálba tesszük a kész galuskákat.

statisztika

beküldve:
nézettség: 213 543
elküldve: 15
receptkönyben: 1 613
elkészítve: 254/293
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

Hozzászólások (40)

bartos_edit
bartos_edit k, 2015-02-24 10:34

Egyszerűen nagyszerű ez a recept! Csak ajánlani tudom mindenkinek ezt a receptet.

eejudit
eejudit k, 2014-11-18 17:14

Sziaszok! Csatlakozom én is az előttem szólokhoz. Soha sem főztem nokedlit, nem mertem belevágni, mert mindig azt hallottam a család nő tagjaitól, hogy bonyolult eltalálni az arányokat, hol szétesik, hol betonkemény, máskor meg összeragad... De ma nekiálltam, és tökéletes lett a végeredmény, igaz nekem nem kellett 35 perc a főzéshez, nagyon hamar feljöttek a tészta darabkák. Kérdésem, ha a leírt időig főzöm, keményebb lesz a tésztám? - köszönettel -

manna21
manna21 v, 2014-11-30 15:43

Kedves Judit!
Az én családom is imádja a nokedlit, főleg pörikhez. Én az eddig leírtaktól eltérően készítem, melyet megosztok Veled/Veletek.
Felütöm (például) 1 tojást, hozzáteszek kb. annyi fagyos zsírt, (nagyon fontos, hogy nem olvasztott) amekkora a tojás sárgája. Összekeverem és annyi lisztet adok hozzá, hogy lágy tésztát kapjak. (nem baj, ha a fagyos zsír kissé darabos) Jó megsózott lobogó vízbe szaggatom és kifőzöm. Ebben az esetben az esetben tovább kell főzni, (főzés közben ellenőrizd, hogy a közepe is megfőtt-e) mint a vízzel készültet. szűréskor (én) hideg vízzel öblítem. Garantáltan sokkal finomabb, nem fog összeragadni és nem kell sem a főzőlébe, sem a kész nokedlire olajat önteni. A zsír kifő a tésztából.
Próbáljátok ki.
Üdv.

kiscsillag1222
kiscsillag1222 v, 2014-11-09 13:09

Isteni ez a nokedli! :) Tökéletes recept,már többször elkészítettem,és a jövőben is elkészítem még. :) Köszönöm! :)

szevica
szevica szo, 2014-03-08 21:19

De jó!!!SIKERÜLT!!!!:) Köszönöm a receptet!!!!! Végre tökéletes lett a nokedlim:)
Nagyon jó recept, próbáljátok ki!

egeszsegesen
egeszsegesen szo, 2013-12-28 13:11

Ez a nokedli recept NBI. Nagyon jó. Köszönöm! További sok jó receptet kérünk.

Gothdarky
Gothdarky cs, 2013-06-27 12:53

Ez a recept pont így tökéletes!(...max. egy picit több vízzel, de ez bizonyára liszt kérdése is...) Nem ázik el, nem liszt ízű stb. Tojásos nokedlihez, sima nokedlihez ideális a recept; és egyetértek "MiniMe"-vel, hiszen ahány ház, annyi szokás/fűszerezés, és legalább kiválaszthatjuk a számunkra megfelelő ízvilágot a kísérletezgetésben... ;)

trombika
trombika h, 2013-02-04 12:56

Szuper recept, innentől kezdve csak így csinálom a nokedlit! :)

Chocaholic
Chococat / Chocaholic szo, 2012-06-23 15:04

Kedves Petra!
Paprikas csirkehez keszitettem, szaggatom nem volt, ugyhogy deszkarol vagdostam, nagy elmeny :) Amig rotyogott a csirke, ekeszult a nokedli is. A vegeredmeny nagyon fincsi lett, koszi!
Udv: Chococat

novakheni
novakheni h, 2012-05-28 12:30

Végre sikerült nokedlit csinálnom! A csillió recept közül a tiédet választottam és bevált. Tojásos nokedlit készítettem, de ezután bátran nekiállok a pörkölthöz is nokedlit csinálni!

Tőzsér Judit
Tőzsér Judit sze, 2012-04-18 12:07

Én nagymamámtól ,úgy tanultam,hogy kizárólag réteslisztből kell csinálni,mivel a levesben nem ázik el, nem issza el a levét.Köretnek szintén réteslisztből,mert nem lesz nyálkás,nyúlós.

jarfasandi
jarfasandi sze, 2012-03-14 09:24

Kedves Petra!
En most eloszor csinaltam nokedlit, mert eddig soha nem mertem nekiallni, mert mindig is azt hittem, hogy egy nagyon bonyolult dolog megcsinalni.
De elsore tokeletes lett a recepted alapjan! Nagyon szepen koszi erte!
Most mar legalabb barmikor szivesen nekiallok csinalni! :)

alfaniki
alfaniki szo, 2012-02-04 17:05

Először szaggattam galuskát.. én 1 evőkanál olajat is tettem a tésztájába .. szuper ;)

Eszter990
Eszter990 k, 2012-01-17 15:39

és csak most vettem észre, hogy a gombapörköltet is a Te receptedből csinálom! :D

Eszter990
Eszter990 k, 2012-01-17 15:35

Nagyon finom lett, 2 hónapon belül már 4-5. alkalommal dolgozom ebből a receptből, és nem lehet panaszom. Most épp a tejfölös gombapaprikás mellé készítem! Puszi :)

Dyke79
Dyke79 k, 2012-01-03 14:30

Jó pár éve mindennapi szinten főzök, de a nokedlim eddig minden volt, csak nem olyan, amilyennek szerettem volna. Ez végre megszűnt, ezzel a recepttel olyanra sikerült amilyennek szerettem volna! Örülök, hogy kipróbáltam! :)

katamolly
katamolly szo, 2011-12-10 10:39

Kedves Petra! Be lehet fagyasztani a nokedli, ha túl sokra sikerül?
Köszi a választ!
katamolly

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva v, 2011-05-29 21:48

Sokszor készítettem már nokedlit, vagy más néven galuskát, ma a leírtak szerint, és köszönjük, a csirkepaprikásunk méltó körete lett.:-)))
Elfogyott.Ünnepi ebédnek, gyereknapra, nagyon finom volt.:-))
Szép hetet kívánok!
Éva-Anyóca

burianyu
burianyu h, 2011-03-28 10:54

Bár évek óta főzőcskézem, tegnap csináltam először nokedlit ez alapján.
Nagyon fincsi lett. :) Köszi a receptet!

sziszi01
sziszi01 szo, 2011-01-15 19:18

Szia! Köszi, hogy megosztottad ezt a receptet. Életemben most készítettem harmadjára nokedlit és most SIKERÜLT! A férjem önfeledten habzsolta /nagy nokedli evő/ közölte ez olyan, amilyet otthon készített az anyukája!Sziszi

ibolyavirag1.
ibolyavirag1. szo, 2011-01-01 18:44

évtizedek óta háziasszony vagyok, de nokedlit még sohasem készítettem. Persze ami késik, nem múlik... Most megpróbálom

boglarka.szlavecz
boglarka.szlavecz h, 2010-08-30 17:22

egyetértek MiniMe-vel. Egy fiatal lánynak, akinek lassan el kell kezdenie magáról gondoskodni, netán barátjának is sütni főzni, mindenképpen meg kell ismerkednie az alapokkal.
nagyon szépen köszönöm a receptet, tejfölös husik elképzelhetetlenek nélküle!

Elli
Bloemcake / Elli v, 2010-08-29 11:13

Én is "régi motoros" vagyok, de nokedlit olyan ritkán főzök, hogy a receptjét nem is tudtam. Nagy segítség volt, köszönöm! Neke a tészta is épp annyira volt lágy, amennyire kellett!

lindababa
lindababa k, 2010-08-24 18:31

Ha emlékezetem nem csal, most csináltam először nokedlit, de nagyon finom lett, köszönöm.

Marcsi75
Marcsi / Marcsi75 k, 2010-06-29 17:26

Sikerült a nokedli, bár szerintem legközelebb kicsit lágyabbra csinálok a tésztát

MiniMe
Bloemcake / MiniMe cs, 2009-05-21 08:05

Olyan jó, hogy valaki az ilyen egyszerűnek lásztó, triviális recepteket is felteszi, mert nekem kezdőnek ez nagyon nagy segítség.

Köszi:)

Marcsi75
Marcsi / Marcsi75 k, 2010-06-22 19:02

Teljesen igazad van. Én is csodálkoztam, mikor valaki fasírtot tett fel. Nahát, mondom ezt aztán mindenki tudja hogyan kell. Most fogok először nokedlit csinálni, pedig kb 10 éve főzök.

Legfrissebb cikkek

A te tested hány %-a zsír?
A te tested hány %-a zsír?
Azt kb. mindannyian tudjuk, hogy hány kg körül van a testsúlyunk, de azt vajon tudjuk-e, hogy ennek hány százaléka a zsír- vagy az izomszövetünk? Most segítünk kiszámolni!
D-vitamin - több figyelmet érdemel!
D-vitamin - több figyelmet érdemel!
Egyre többet látjuk a napot, lassan végleg beköszönt a tavasz. Ez a napsütés – bár nagyon jól esik – sajnos még mindig nem elég szervezetünknek a D-vitamin előállításához.(X)
383