Nokedli recept

1 adag
383
kcal
Nokedli
Nokedli
receptkönyvben hozzászólások (39)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Vagy más néven galuska, alapvető köret a magyar konyhákban. A különféle pörköltek és a bakonyi sertésszelet is elképzelhetetlen nélküle.
Én ezúttal célzatosan a tojásos nokedli miatt gyártottam a galuskákat.

hozzávalók / 4 adag

alapanyagok

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tejmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Galuska
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az alapanyagokból közepesen lágy masszát keverünk (tálban, fakanállal). Nem kell túlságosan kidolgozni a tésztát.
  2. Bő, lobogó, sós vízben (4-5 l vízhez 3 tk só és 1-2 ek olaj) több részletben kifőzzük a galuskát: vagy nokedliszaggató segítségével, vagy pedig egyszerűen deszkára teszünk a tésztából és egy éles, bevizezett kés segítségével beleszaggatjuk a nokedlit a vízbe.
  3. Amint feljönnek a víz felszínére, szűrővel kivesszük és tálba tesszük a kész galuskákat.

statisztika

beküldve:
nézettség: 200 774
elküldve: 14
receptkönyben: 1 558
elkészítve: 223/262
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

Hozzászólások (39)

eejudit
eejuditk, 2014-11-18 17:14

Sziaszok! Csatlakozom én is az előttem szólokhoz. Soha sem főztem nokedlit, nem mertem belevágni, mert mindig azt hallottam a család nő tagjaitól, hogy bonyolult eltalálni az arányokat, hol szétesik, hol betonkemény, máskor meg összeragad... De ma nekiálltam, és tökéletes lett a végeredmény, igaz nekem nem kellett 35 perc a főzéshez, nagyon hamar feljöttek a tészta darabkák. Kérdésem, ha a leírt időig főzöm, keményebb lesz a tésztám? - köszönettel -

manna21
manna21v, 2014-11-30 15:43

Kedves Judit!
Az én családom is imádja a nokedlit, főleg pörikhez. Én az eddig leírtaktól eltérően készítem, melyet megosztok Veled/Veletek.
Felütöm (például) 1 tojást, hozzáteszek kb. annyi fagyos zsírt, (nagyon fontos, hogy nem olvasztott) amekkora a tojás sárgája. Összekeverem és annyi lisztet adok hozzá, hogy lágy tésztát kapjak. (nem baj, ha a fagyos zsír kissé darabos) Jó megsózott lobogó vízbe szaggatom és kifőzöm. Ebben az esetben az esetben tovább kell főzni, (főzés közben ellenőrizd, hogy a közepe is megfőtt-e) mint a vízzel készültet. szűréskor (én) hideg vízzel öblítem. Garantáltan sokkal finomabb, nem fog összeragadni és nem kell sem a főzőlébe, sem a kész nokedlire olajat önteni. A zsír kifő a tésztából.
Próbáljátok ki.
Üdv.

kiscsillag1222
kiscsillag1222v, 2014-11-09 13:09

Isteni ez a nokedli! :) Tökéletes recept,már többször elkészítettem,és a jövőben is elkészítem még. :) Köszönöm! :)

Mars3696
Mars3696v, 2014-07-06 11:03

Pofon egyszerű és elsőre sikerült! Köszi! A család feje meg virul... :)

szevica
szevicaszo, 2014-03-08 21:19

De jó!!!SIKERÜLT!!!!:) Köszönöm a receptet!!!!! Végre tökéletes lett a nokedlim:)
Nagyon jó recept, próbáljátok ki!

Tamás apuci
Tamás apucisze, 2014-01-08 10:05

Nagyon jól sikerült, mától én is a Te recepted szerint készítem.
Köszönöm!

egeszsegesen
egeszsegesenszo, 2013-12-28 13:11

Ez a nokedli recept NBI. Nagyon jó. Köszönöm! További sok jó receptet kérünk.

Gothdarky
Gothdarkycs, 2013-06-27 12:53

Ez a recept pont így tökéletes!(...max. egy picit több vízzel, de ez bizonyára liszt kérdése is...) Nem ázik el, nem liszt ízű stb. Tojásos nokedlihez, sima nokedlihez ideális a recept; és egyetértek "MiniMe"-vel, hiszen ahány ház, annyi szokás/fűszerezés, és legalább kiválaszthatjuk a számunkra megfelelő ízvilágot a kísérletezgetésben... ;)

trombika
trombikah, 2013-02-04 12:56

Szuper recept, innentől kezdve csak így csinálom a nokedlit! :)

Chocaholic
Chocaholicszo, 2012-06-23 15:04

Kedves Petra!
Paprikas csirkehez keszitettem, szaggatom nem volt, ugyhogy deszkarol vagdostam, nagy elmeny :) Amig rotyogott a csirke, ekeszult a nokedli is. A vegeredmeny nagyon fincsi lett, koszi!
Udv: Chococat

novakheni
novakhenih, 2012-05-28 12:30

Végre sikerült nokedlit csinálnom! A csillió recept közül a tiédet választottam és bevált. Tojásos nokedlit készítettem, de ezután bátran nekiállok a pörkölthöz is nokedlit csinálni!

Tőzsér Judit
Tőzsér Juditsze, 2012-04-18 12:07

Én nagymamámtól ,úgy tanultam,hogy kizárólag réteslisztből kell csinálni,mivel a levesben nem ázik el, nem issza el a levét.Köretnek szintén réteslisztből,mert nem lesz nyálkás,nyúlós.

jarfasandi
jarfasandisze, 2012-03-14 09:24

Kedves Petra!
En most eloszor csinaltam nokedlit, mert eddig soha nem mertem nekiallni, mert mindig is azt hittem, hogy egy nagyon bonyolult dolog megcsinalni.
De elsore tokeletes lett a recepted alapjan! Nagyon szepen koszi erte!
Most mar legalabb barmikor szivesen nekiallok csinalni! :)

alfaniki
alfanikiszo, 2012-02-04 17:05

Először szaggattam galuskát.. én 1 evőkanál olajat is tettem a tésztájába .. szuper ;)

Eszter990
Eszter990k, 2012-01-17 15:39

és csak most vettem észre, hogy a gombapörköltet is a Te receptedből csinálom! :D

Eszter990
Eszter990k, 2012-01-17 15:35

Nagyon finom lett, 2 hónapon belül már 4-5. alkalommal dolgozom ebből a receptből, és nem lehet panaszom. Most épp a tejfölös gombapaprikás mellé készítem! Puszi :)

Dyke79
Dyke79k, 2012-01-03 14:30

Jó pár éve mindennapi szinten főzök, de a nokedlim eddig minden volt, csak nem olyan, amilyennek szerettem volna. Ez végre megszűnt, ezzel a recepttel olyanra sikerült amilyennek szerettem volna! Örülök, hogy kipróbáltam! :)

katamolly
katamollyszo, 2011-12-10 10:39

Kedves Petra! Be lehet fagyasztani a nokedli, ha túl sokra sikerül?
Köszi a választ!
katamolly

mrsgrob
mrsgrobcs, 2011-10-06 20:26

Végre soha nincs hiba a nokedlimmel! Köszönöm a receptet.

gregoreva
gregorevav, 2011-05-29 21:48

Sokszor készítettem már nokedlit, vagy más néven galuskát, ma a leírtak szerint, és köszönjük, a csirkepaprikásunk méltó körete lett.:-)))
Elfogyott.Ünnepi ebédnek, gyereknapra, nagyon finom volt.:-))
Szép hetet kívánok!
Éva-Anyóca

burianyu
burianyuh, 2011-03-28 10:54

Bár évek óta főzőcskézem, tegnap csináltam először nokedlit ez alapján.
Nagyon fincsi lett. :) Köszi a receptet!

sziszi01
sziszi01szo, 2011-01-15 19:18

Szia! Köszi, hogy megosztottad ezt a receptet. Életemben most készítettem harmadjára nokedlit és most SIKERÜLT! A férjem önfeledten habzsolta /nagy nokedli evő/ közölte ez olyan, amilyet otthon készített az anyukája!Sziszi

ibolyavirag1.
ibolyavirag1.szo, 2011-01-01 18:44

évtizedek óta háziasszony vagyok, de nokedlit még sohasem készítettem. Persze ami késik, nem múlik... Most megpróbálom

boglarka.szlavecz
boglarka.szlaveczh, 2010-08-30 17:22

egyetértek MiniMe-vel. Egy fiatal lánynak, akinek lassan el kell kezdenie magáról gondoskodni, netán barátjának is sütni főzni, mindenképpen meg kell ismerkednie az alapokkal.
nagyon szépen köszönöm a receptet, tejfölös husik elképzelhetetlenek nélküle!

Elli
Elliv, 2010-08-29 11:13

Én is "régi motoros" vagyok, de nokedlit olyan ritkán főzök, hogy a receptjét nem is tudtam. Nagy segítség volt, köszönöm! Neke a tészta is épp annyira volt lágy, amennyire kellett!

lindababa
lindababak, 2010-08-24 18:31

Ha emlékezetem nem csal, most csináltam először nokedlit, de nagyon finom lett, köszönöm.

Marcsi75
Marcsi75k, 2010-06-29 17:26

Sikerült a nokedli, bár szerintem legközelebb kicsit lágyabbra csinálok a tésztát

MiniMe
MiniMecs, 2009-05-21 08:05

Olyan jó, hogy valaki az ilyen egyszerűnek lásztó, triviális recepteket is felteszi, mert nekem kezdőnek ez nagyon nagy segítség.

Köszi:)

Marcsi75
Marcsi75k, 2010-06-22 19:02

Teljesen igazad van. Én is csodálkoztam, mikor valaki fasírtot tett fel. Nahát, mondom ezt aztán mindenki tudja hogyan kell. Most fogok először nokedlit csinálni, pedig kb 10 éve főzök.

Legfrissebb cikkek

Lássuk a pulykát!
Lássuk a pulykát!
Már túl vagyok egy pulykasütésen, de karácsonyra újra nekiveselkedem, bár nálunk eddig nem szerepelt pulyka az ünnepi menüben.
Tojáslikőr otthon
Tojáslikőr otthon
Karácsonyi ajándéknak sem utolsó, de házilag készített tojáslikőrt kortyolgatni a fa alatt igazi kényeztetés.
383