Nokedli recept

Kalória?
Nokedli
Nokedli
receptkönyvben hozzászólások (40)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Vagy más néven galuska, alapvető köret a magyar konyhákban. A különféle pörköltek és a bakonyi sertésszelet is elképzelhetetlen nélküle.
Én ezúttal célzatosan a tojásos nokedli miatt gyártottam a galuskákat.

hozzávalók / 4 adag

alapanyagok

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Galuska
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az alapanyagokból közepesen lágy masszát keverünk (tálban, fakanállal). Nem kell túlságosan kidolgozni a tésztát.
  2. Bő, lobogó, sós vízben (4-5 l vízhez 3 tk só és 1-2 ek olaj) több részletben kifőzzük a galuskát: vagy nokedliszaggató segítségével, vagy pedig egyszerűen deszkára teszünk a tésztából és egy éles, bevizezett kés segítségével beleszaggatjuk a nokedlit a vízbe.
  3. Amint feljönnek a víz felszínére, szűrővel kivesszük és tálba tesszük a kész galuskákat.

statisztika

beküldve:
nézettség: 208 554
elküldve: 15
receptkönyben: 1 601
elkészítve: 244/283
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

Hozzászólások (40)

bartos_edit
bartos_edit k, 2015-02-24 10:34

Egyszerűen nagyszerű ez a recept! Csak ajánlani tudom mindenkinek ezt a receptet.

eejudit
eejudit k, 2014-11-18 17:14

Sziaszok! Csatlakozom én is az előttem szólokhoz. Soha sem főztem nokedlit, nem mertem belevágni, mert mindig azt hallottam a család nő tagjaitól, hogy bonyolult eltalálni az arányokat, hol szétesik, hol betonkemény, máskor meg összeragad... De ma nekiálltam, és tökéletes lett a végeredmény, igaz nekem nem kellett 35 perc a főzéshez, nagyon hamar feljöttek a tészta darabkák. Kérdésem, ha a leírt időig főzöm, keményebb lesz a tésztám? - köszönettel -

manna21
manna21 v, 2014-11-30 15:43

Kedves Judit!
Az én családom is imádja a nokedlit, főleg pörikhez. Én az eddig leírtaktól eltérően készítem, melyet megosztok Veled/Veletek.
Felütöm (például) 1 tojást, hozzáteszek kb. annyi fagyos zsírt, (nagyon fontos, hogy nem olvasztott) amekkora a tojás sárgája. Összekeverem és annyi lisztet adok hozzá, hogy lágy tésztát kapjak. (nem baj, ha a fagyos zsír kissé darabos) Jó megsózott lobogó vízbe szaggatom és kifőzöm. Ebben az esetben az esetben tovább kell főzni, (főzés közben ellenőrizd, hogy a közepe is megfőtt-e) mint a vízzel készültet. szűréskor (én) hideg vízzel öblítem. Garantáltan sokkal finomabb, nem fog összeragadni és nem kell sem a főzőlébe, sem a kész nokedlire olajat önteni. A zsír kifő a tésztából.
Próbáljátok ki.
Üdv.

kiscsillag1222
kiscsillag1222 v, 2014-11-09 13:09

Isteni ez a nokedli! :) Tökéletes recept,már többször elkészítettem,és a jövőben is elkészítem még. :) Köszönöm! :)

szevica
szevica szo, 2014-03-08 21:19

De jó!!!SIKERÜLT!!!!:) Köszönöm a receptet!!!!! Végre tökéletes lett a nokedlim:)
Nagyon jó recept, próbáljátok ki!

egeszsegesen
egeszsegesen szo, 2013-12-28 13:11

Ez a nokedli recept NBI. Nagyon jó. Köszönöm! További sok jó receptet kérünk.

Gothdarky
Gothdarky cs, 2013-06-27 12:53

Ez a recept pont így tökéletes!(...max. egy picit több vízzel, de ez bizonyára liszt kérdése is...) Nem ázik el, nem liszt ízű stb. Tojásos nokedlihez, sima nokedlihez ideális a recept; és egyetértek "MiniMe"-vel, hiszen ahány ház, annyi szokás/fűszerezés, és legalább kiválaszthatjuk a számunkra megfelelő ízvilágot a kísérletezgetésben... ;)

trombika
trombika h, 2013-02-04 12:56

Szuper recept, innentől kezdve csak így csinálom a nokedlit! :)

Chocaholic
Chococat / Chocaholic szo, 2012-06-23 15:04

Kedves Petra!
Paprikas csirkehez keszitettem, szaggatom nem volt, ugyhogy deszkarol vagdostam, nagy elmeny :) Amig rotyogott a csirke, ekeszult a nokedli is. A vegeredmeny nagyon fincsi lett, koszi!
Udv: Chococat

novakheni
novakheni h, 2012-05-28 12:30

Végre sikerült nokedlit csinálnom! A csillió recept közül a tiédet választottam és bevált. Tojásos nokedlit készítettem, de ezután bátran nekiállok a pörkölthöz is nokedlit csinálni!

Tőzsér Judit
Tőzsér Judit sze, 2012-04-18 12:07

Én nagymamámtól ,úgy tanultam,hogy kizárólag réteslisztből kell csinálni,mivel a levesben nem ázik el, nem issza el a levét.Köretnek szintén réteslisztből,mert nem lesz nyálkás,nyúlós.

jarfasandi
jarfasandi sze, 2012-03-14 09:24

Kedves Petra!
En most eloszor csinaltam nokedlit, mert eddig soha nem mertem nekiallni, mert mindig is azt hittem, hogy egy nagyon bonyolult dolog megcsinalni.
De elsore tokeletes lett a recepted alapjan! Nagyon szepen koszi erte!
Most mar legalabb barmikor szivesen nekiallok csinalni! :)

alfaniki
alfaniki szo, 2012-02-04 17:05

Először szaggattam galuskát.. én 1 evőkanál olajat is tettem a tésztájába .. szuper ;)

Eszter990
Eszter990 k, 2012-01-17 15:39

és csak most vettem észre, hogy a gombapörköltet is a Te receptedből csinálom! :D

Eszter990
Eszter990 k, 2012-01-17 15:35

Nagyon finom lett, 2 hónapon belül már 4-5. alkalommal dolgozom ebből a receptből, és nem lehet panaszom. Most épp a tejfölös gombapaprikás mellé készítem! Puszi :)

Dyke79
Dyke79 k, 2012-01-03 14:30

Jó pár éve mindennapi szinten főzök, de a nokedlim eddig minden volt, csak nem olyan, amilyennek szerettem volna. Ez végre megszűnt, ezzel a recepttel olyanra sikerült amilyennek szerettem volna! Örülök, hogy kipróbáltam! :)

katamolly
katamolly szo, 2011-12-10 10:39

Kedves Petra! Be lehet fagyasztani a nokedli, ha túl sokra sikerül?
Köszi a választ!
katamolly

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva v, 2011-05-29 21:48

Sokszor készítettem már nokedlit, vagy más néven galuskát, ma a leírtak szerint, és köszönjük, a csirkepaprikásunk méltó körete lett.:-)))
Elfogyott.Ünnepi ebédnek, gyereknapra, nagyon finom volt.:-))
Szép hetet kívánok!
Éva-Anyóca

burianyu
burianyu h, 2011-03-28 10:54

Bár évek óta főzőcskézem, tegnap csináltam először nokedlit ez alapján.
Nagyon fincsi lett. :) Köszi a receptet!

sziszi01
sziszi01 szo, 2011-01-15 19:18

Szia! Köszi, hogy megosztottad ezt a receptet. Életemben most készítettem harmadjára nokedlit és most SIKERÜLT! A férjem önfeledten habzsolta /nagy nokedli evő/ közölte ez olyan, amilyet otthon készített az anyukája!Sziszi

ibolyavirag1.
ibolyavirag1. szo, 2011-01-01 18:44

évtizedek óta háziasszony vagyok, de nokedlit még sohasem készítettem. Persze ami késik, nem múlik... Most megpróbálom

boglarka.szlavecz
boglarka.szlavecz h, 2010-08-30 17:22

egyetértek MiniMe-vel. Egy fiatal lánynak, akinek lassan el kell kezdenie magáról gondoskodni, netán barátjának is sütni főzni, mindenképpen meg kell ismerkednie az alapokkal.
nagyon szépen köszönöm a receptet, tejfölös husik elképzelhetetlenek nélküle!

Elli
Bloemcake / Elli v, 2010-08-29 11:13

Én is "régi motoros" vagyok, de nokedlit olyan ritkán főzök, hogy a receptjét nem is tudtam. Nagy segítség volt, köszönöm! Neke a tészta is épp annyira volt lágy, amennyire kellett!

lindababa
lindababa k, 2010-08-24 18:31

Ha emlékezetem nem csal, most csináltam először nokedlit, de nagyon finom lett, köszönöm.

Marcsi75
Marcsi / Marcsi75 k, 2010-06-29 17:26

Sikerült a nokedli, bár szerintem legközelebb kicsit lágyabbra csinálok a tésztát

MiniMe
Bloemcake / MiniMe cs, 2009-05-21 08:05

Olyan jó, hogy valaki az ilyen egyszerűnek lásztó, triviális recepteket is felteszi, mert nekem kezdőnek ez nagyon nagy segítség.

Köszi:)

Marcsi75
Marcsi / Marcsi75 k, 2010-06-22 19:02

Teljesen igazad van. Én is csodálkoztam, mikor valaki fasírtot tett fel. Nahát, mondom ezt aztán mindenki tudja hogyan kell. Most fogok először nokedlit csinálni, pedig kb 10 éve főzök.

383