Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézes -zabpelyhes keksz

Mézes -zabpelyhes keksz
Mézes -zabpelyhes keksz
35 perc / előkészület: 10 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (77)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régebben kapta anya ezt a receptet nagynénémtől. Egy ideje a reformkonyha híve vagyok, így anya névnapom közeledtével előkereste nekem. Amikor először megláttam, kinevettem, de nem az egyszerűsége miatt, hanem mert a recept hozzávalói és a 2 mondatos elkészítés egy aprócska papírzacskóra volt felfirkantva. A süti hatalmas sikert aratott, bár sokan azt mondták, nem a legszebb (tényleg nem egy szépen formált Győri zabfalatok), ugyanis a zabpelyhek itt-ott kilógtak, meg a széle is egyenetlen volt, de az íze annál finomabb : )
Megjegyzés: a tészta sohasem fog igazán összeállni, egy kicsit mindig omlós marad, de sütés után nem esik szét. Akinek nem állna össze 1 tojástól, az nyugodtan tegyen bele kettőt vagy egy kicsivel több vajat.

hozzávalók / 10 adag

ajánlat

Fogyókúrázóknak nagyszerű nassolni való, magas rost és alacsony kalóriatartalma miatt emésztőrendszeri panaszokra is megoldás lehet.
Bármilyen más olajos magvat is lehet belekeverni (mogyoró, napraforgó, szezámmag). Karácsonykor pedig fahéj helyett mézeskalács fűszerrel ízesítve ünnepi hangulatot kelt.

receptjellemzők

konyha: magyar
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: édes keksz
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

zabos süti, reform keksz zabpehellyel, zabfalat mézzel
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elsőként elkeverjük a száraz alapanyagokat, hogy a szódabikarbóna megfelelően eloszoljon. (Én egy marék dióval még megtoldottam az eredeti receptet.)
  2. Ezután hozzáadjuk a nedves alapanyagokat. Érdemes a vajat először mikróban vagy fűtőtesten megmelegíteni. Ezeket egy darabig kevergetjük, majd amikor darabossá válik a tészta, elkezdhetjük gyúrni.
  3. Amikor végleg összeállt, ízlés szerinti méretű halmokat gömbölyítünk, majd kilapítva sütőpapírral kibélelt tálcára rakjuk őket.
  4. Hamar megsül (25-30 perc vagy hamarabb). Kb 40 keksz lesz belőle.

  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 152
össznézettség: 165 448
elküldve: 77
receptkönyvben: 2 293
elkészítve: 173/215
Facebookon megjelent: 1

szakács

Dorczy92

Mióta szakács: 2010.02.11.
9 recept

Hozzászólások (77)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nellicu
Nellicu Tue, 2017-10-24 14:53

A 11 éves lányom elkészítette, igazi sikerélménye volt, sütés és íz terén is!

dioevi
dioevi Sun, 2017-03-26 15:47

Ha előmelegítjük a sütőt talán elég 20 perc is. Pici almát reszeltem bele, kis házi lekvárba tunkoltam - isteni.....

toth.brigi
toth.brigi Sun, 2015-12-13 11:58

nekem egybe folyt sütésnél az egész :O lehet, hogy túl sok lett benne a méz? az íze viszont nagyon jó :)

Bunny
Bunny Sat, 2015-10-31 08:41

Én is megsütöttem tegnap, csoki darabkákkal és aszalt körtével, finom lett! Sajna a száraz részt már összekevertem, mikor láttam, nincs itthon tojás... meg nem volt elég zabpelyhem sem... szóval mondhatjuk, h csak hasonlót sütöttem.. :D kb. 125gr tk rozslisztet és 125gr margarint tettem bele, nagyon klassz lett az állaga, nyersen és sülve is!

kecs.k
kecs.k Thu, 2014-09-18 17:44

Én is elkészítettem!Épp most sül a második adag, az enyém teljesen máshogy néz ki mint a képen, de az íze nagyon finom!! :) Dió helyett almát tettem bele, és egy kis citrom levet hogy legyen egy kis savanykás íze a sok méz mellé. Nagyon finom, nagyon jó recept!Köszönöm!:)

Tory666
Tory666 Mon, 2014-08-18 18:56

Megsütöttem, dió helyett aszalt alma darabkákat raktam bele tekintettel 2,5 évesemre. Finom lett, viszont a belseje nagyon morzsálódik. Miből tegyek többet bele legközelebb, hogy ne ilyen legyen, mert így nem nagyon tudom a kislányom kezébe adni, mert durva morzsaösvényt hagy maga után :D Pedig pont ő lenne a cél, hogy egészségeset és finomat egyen. Van ötletetek?! Megköszönném!

Kisszunyi93
Kisszunyi93 Sun, 2014-09-07 09:36

Próbálj meg belereszelni par almát :) az összetartja es az ize is nagyon finom lesz tole

Makka
Makka / Makka Mon, 2014-06-30 08:12

Méz helyett lehet édesítővel csinálni? Kell e valami pluszt belerakni ekkor? Van olyan érzésem, hogy a méz fontos összetartó szerepet mutat ebben a receptben :)

szamoca82
szamoca82 Sat, 2014-02-22 17:58

Megcsináltam és olyan mintha forgácsot ennék. Azt hiszem én inkább beáztatom a darált zabpelyhet legközelebb. :(

solteszanita
solteszanita Sun, 2013-06-02 18:18

Azt hiszem már sütöttem ezt a kekszet korábban is...most egy kicsit módosult az alap, kicsit olyan "mindent bele" stílusban:) Kicsivel több dió, mazsola egy kis koriander, néhány csepp narancsolaj...ja, és maradt ki ebédről egy árva répa..hát őt is belereszeltem!!Mit mondjak, nem lehetett elrontani...fincsi!!!Köszi!

AnaCryson
Sylvi / AnaCryson Fri, 2013-02-22 16:35

Dió helyett kókuszt tettem bele, most sül, kíváncsian (és nyálcsorgatva) várom az eredményt. :) Már csak 20 perc...

TipTopShop
TipTopShop Mon, 2013-02-04 20:57

Tudom, hogy teljes kiőrlésű lisztből egészségesebb lenne, de ha csak sima liszt van itthon, abból is ugyanolyan lesz?

Evicza
Evicza Sun, 2013-01-20 13:42

NAGGGGGYON FINCSI!!!!!Köszi a receptet! (és nagyon egyszerű!)

85Csillag
85Csillag Sat, 2012-11-24 21:27

Most csináltam meg, egy hibát elkövettem, raktam bele cukrozatlan kakaóport egy teáskanállal, és meg kell hogy mondjam kicsit kesernyéssé tette (nem is értem mire számítottam amúgy :) ), szóval azt ne tegyetek bele. Én 6,5 ekanál mézzel kevertem be és 2 tojással. Nem lett rossz, de legközelebb kihagyom a kakaót az szent, és aszalt gyümivel próbálkozom majd, úgy tökéletes lesz. Csináljátok bátran, ajánlom mindenkinek. És nagyon- nagyon laktató!!!

nutellamaniac
nutellamaniac Sat, 2012-11-24 14:54

Ma sütöttem meg ezt a kekszet. Korábban készítettem már zabpelyhes sütit, de ez könnyebbnek tűnt és az is. Nekem elég ragacsos lett a tésztája, gondolom a méz miatt is, de vizes kézzel formáztam a gombócokat, tehát a probléma megoldva.
Sajnos az alja nekem is picit megpirult de ez a gázsütőm hibája. Dióm nem volt itthon, így fittness pelyhet morzsoltam bele, hogy még ropogósabb legyen. A szerényben felleltem egy kis csokoládé darát, így azt is dobtam bele. Ízesítés gyanánt pedig mézeskalács fűszert és fahéjat használtam.
Külön díjaztam, hogy cukor nélkül, kevés liszttel készül :)

Köszönöm a receptet! :)

Kiskakukk
Kiskakukk / Kiskakukk Mon, 2012-10-29 14:58

Nagyon jó recept! A keksz nagyon-nagyon finom, olyasmi ízre, mint a karácsonyi mézes :)

Nekem itthon csak nagy szemű zabpelyhem volt, úgyhogy ledaráltam a dióval együtt és sütőporral csináltam. Fincsi és nagyon szép lett! :) Tetszik, hogy nem vad édes és puha, omlós! Aki nagyon édesszájú, az viszont tegyen bele még egy kis mézet.

Ja és légkeveréssel 170°C-on kb. 6 perc alatt megsült :)

Köszi a receptet! :)

Cupptigris
Cupptigris / Cupptigris Sun, 2012-09-23 09:54

Én két nejlonzacskó között nyújtottam ki sodrófával és szaggattam ki szívecskés pogácsa szaggatóval. Olyan lett mint a bolti keksz.

helly77
helly77 / helly77 Tue, 2012-08-07 13:54

Klassz recept! A zabpelyhet 10 percig áztattam tejbe, mert én puhán szeretem.
A csavar!: felolvasztottam egy tábla étcsokit a vajjal és belecsurgattam a tésztába! Nagyon feldobta!
Finom lett!!!!

sonce85
Sonce / sonce85 Mon, 2012-06-18 07:35

Megsütöttem,hm--nagyon finom!!! Tettem bele aszalt cseresznyét,barackot és mazsolát is!!! És este is lehet belőle enni, egy nagyon kis lelkiismeretfurdalással.
Úgy örülök,hogy megtaláltam ezt a receptet...

brekikri
brekikri Thu, 2012-06-07 09:16

Akartam ma venni valami nasit a boltban, de sajnos minden keksz, gabonapehely tele van nyomva sóval, én pedig sószegény diétán vagyok.
Kipróbáltam ezt a receptet. Finom natúr íze van. Omlós lett nekem.
Az már az én hibám, hogy simán gombócokat gyúrtam belőle és úgy sütöttem meg :_) A lapigatás nekem kimaradt. Azt hittem, hogy majd szépen elterülnek. Persze akkor tele kellene hogy legyen margarinnal szerintem, ebben meg csak annyi van amennyi muszáj, de nem is kell több.

Jó alaprecept, meg lehet vadítani ki mit szeret... Ajánlom azoknak akik rágcsálni akarnak valami fincsi egészségeset.

Maryke423
Maryke423 Sat, 2012-04-07 20:17

Én megcsináltam és nagyon finom lett :)) Raktam bele egy kis csokit :D
Csak az a baj hogy nem lettek valami szépek, ezért nem nagyon akarták megkóstolni. Valami tipp hogy jobban tudjam formázni? :)

Sande
Sande / Sande Fri, 2012-05-25 12:42

Én ezt a receptet most sütöttem meg először, de már korábban is próbálkoztam zabos sütikkel. Vizes kézzel könnyű formázni. Kis kerek kupacokat csinálsz, azután vizes kézzel megnyomkodod a tetejét, így nem ragad. Szép kerek kekszek lettek. Egy finom kávéhoz tökéletes. :)

barihari
barihari Mon, 2012-04-02 18:06

Ja , és raktam bele egy kis tojáslikőrt is ;) Naggggyon fincsi lett! :D

barihari
barihari Mon, 2012-04-02 18:05

Nekem egyáltalán nem lett ropogós, szerencsére finom, omlós tésztát kaptam belőle :)
Köszönöm a receptet :)

kicsivik
kicsivik / kicsivik Tue, 2012-02-21 09:53

Kedves Dorczy, isteni lett a keksz! Gazdagítottam aszalványokkal, kókuszreszelékkel.
További jó sütögetést!
Üdv,

Viki

Annie82
Annie82 Fri, 2012-02-17 10:35

Sziasztok!

Most készülök megsütni a fenti finomságot, meggyőzött a sok elégedett komment. Viszont csak két nap múlva szeretném az asztalra tenni. Valaki meg tudná mondani, hogy bedobozolva mi történik a sütivel két nap múlva? Megszárad vagy inkább jobban megpuhul? Vagy senkinek nem maradt belőle másnapra??? :-)

Kirani
Kirani Tue, 2012-02-21 19:31

Szia!

Bár nem az én receptem, de tudom a választ, így közbekotyogok :-)
Én karácsonyra készítettem először ezt a kekszet, munkatársaimnak. Kb. 3-4 napot "állt", mire megkapták az ünnep előtt. Az átadás reggelén megkóstoltam, tökéletes volt még akkor is. Szóval csináld meg nyugodtan! (Én egy sütis fémdobozba tettem, amikor elkészült, és egyszerűen papírtörlővel választottam el az egymásra halmozott sütisorokat).
Sok sikert és jó étvágyat!

Üdv: Kirani

csibbantyu
csibbantyu Thu, 2012-01-26 12:16

Nagyon nagyon tetszik!! Egyszerű és nagyszerű. Végre egy recept teljes kiörlésű lisztre, aminek az íze nem üt el a hagyományos sütiktől! Megsütöttem, de én 2 tojást tettem bele és fél tábla étcsokit ( a 74% "igazi" csoki nálunk nem fogy) daraboltam bele. Így nagyon jól tudtam formázni, lisztezni sem kellett a kezem. Ami még szuper, hogy alig kell mosogatni utána! Nekem nem ropogós, hanem omlós, és benne a csokidarabkák enyhén olvadtak. Egyszerűen csudafinom!!! Köszönjük a nagynéninek, anyukádnak, és Neked a szuper receptet! Ha van még hasonló a család tarsolyában, kötelességed megosztani! ;)

estelle26
estelle26 Mon, 2012-01-23 10:31

Isstenien finom!!! KÖSZÖNJÜK az egészséges keksz receptet! Ezt legalább nyugodtan adom a kisbabám és a gyermekem kezébe rágcsálni! :)

pharm
pharm Sun, 2012-01-22 12:01

Szia!
Én is megcsináltam, sokkal jobb lett, mint az összes zabpelyhes keksz, amit eddig csináltam. Kifelejtettem belőle a tojást véletlenül :-) nem írtam le a hozzávalókhoz, amikor lemásoltam a receptet, így nem nagyon akart összeállni a tészta, ezért beleraktam még 5 dkg olvasztott margarint meg annyi tejet, hogy éppen összeálljon. De így is sikerült, nagyon omlós lett az enyém. Láttam, hogy más hozzászólók írták, hogy az övéké inkább ropogós. Örülök, hogy az enyémet sikerült ilyen jól "elrontanom". Nagyon köszönöm a receptet! :-)

K.Niki
K.Niki / K.Niki Mon, 2011-11-28 08:49

Szia!
Megsütöttem nagyon finom ,mindenkinek ízlett,köszönöm a receptet!
Egy apró praktikát had osszak meg veletek,így szép formás sütiket kaptok.
Én úgy csináltam,hogy egy folpackot a nyújtódeszkára raktam,erre rá a masszát és letakarom másik darab fopacal,jöhet a nyújtófa a kívánt vastagságúra nyújtom (egyengetem) és egy süti kiszúró formával kivágom a kekszet.A lehulló részeke összegyúrom és újra kiszaggatom.
Szép napot mindenkinek!

e.kapus
e.kapus Thu, 2011-12-29 16:55

Köszi a praktikát. Tényleg formásabbak így a sütik. Ja és nagyon fini

Kígyólány
Kígyólány / Kígyólány Thu, 2011-11-10 19:21

Sziasztok,lenne egy kérdésem: a zabpelyhet meg kell főzni mielőtt összekeverem a többi alapanyaggal vagy mehet bele csak úgy simán?

Forzaanna
Forzaanna Wed, 2011-11-23 15:06

Szia! Nem kell főzni szerintem, én sem főztem.
Érdemes elkészíteni ezt az édességet, mert szerintem isteni finom!

Tmea
Tmea / Tmea Sun, 2011-10-30 14:28

Nekem 20 db keksz lett belőle és negyed óra alatt kész, máskülönben minden oké. :-)

Virág76
Virág76 / Virág76 Sun, 2011-08-28 10:39

Nagyon jó recept! A második alkalommal még ki sem vettem a sütőből,a fiam már ott topogott,hogy mikor lehet enni belőle!!!Köszönjük a receptet!

e.kapus
e.kapus Sun, 2011-08-28 10:27

Az eredeti recept is nagggggyon finom, de még ezt is lehet fokozni. Én szárazon megpirítotam a zabpelyhet és a diót, valamint reszelt citromhéjat is tettem bele. Mit mondjak? Nem rontott rajta...

243
zabpehely 20 dkg
teljes kiőrlésű liszt 10 dkg
szódabikarbóna 0.5 tk
fahéj 1 tk
tojás 1 db
méz 5 ek
margarin 10 dkg
dió 1 marék