Linzer 1. recept

Linzer 1.
Linzer 1.
25 perc / előkészület: 15 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (215)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A neten sokat böngésztem utána, de ez volt a legtöbbször visszaköszönő recept. A jól bevált, hagyományos összetétel: 1 rész cukor, 2 rész zsiradék, 3 rész liszt... Annyira puha, hogy egyszerűen ellenállhatatlan... hmmm!

hozzávalók / 6 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

lekváros linzer, linzerkarika, ízes linzer
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először a száraz alapanyagokat, így a lisztet, porcukrot, vaníliás cukrot, sütőport és a citromhéjat összekeverjük, majd gyorsan belemorzsoljuk a vajat. Végül hozzáadjuk a tojássárgát, és jól összedolgozzuk.
  2. A tésztacipót fóliába csomagoljuk, és 1 órát hűtőben pihentetjük.
  3. A tésztából levágunk egy darabot, porcukorral hintett deszkán fél cm vékonyra nyújtjuk. Linzerkiszúróval formára szaggatjuk, és sütőpapírra sorakoztatjuk.
  4. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon 10 percig sütjük.
  5. A lyukas és a teli sütiket baracklekvárral összeragasztjuk, majd teszünk még egy kis lekvárt a lyukakba.
  6. Végül vaníliás porcukrot szitálunk a tetejére. (30 db linzer lesz belőle.)

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 923
össznézettség: 718 047
elküldve: 278
receptkönyvben: 6 609
elkészítve: 768/885
Facebookon megjelent: 1

szakács

Szintia

Mióta szakács: 2008.08.14.
89 recept

Hozzászólások (215)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

29linda29
29linda29 Tue, 2017-11-28 15:49

Kifelejtettem belőle a sütőport, de így is tökéletes lett. Kicsit vékonyabbra nyújtottam, a felének a tetejét megkentem tojásfehérjével és diót szórtam rá, ez lett a teteje. Pár óra alatt megpuhult. Legközelebb minimum dupla adagot készítek, mert nagyon gyorsan fogy. :-)

mlevay
mlevay Thu, 2017-08-17 02:50

Isteni! Kokuszcukorral es tonkolyliszttel keszitettem.. megunhatatlan!

TomikAliz27
KicsiLizi27 / TomikAliz27 Sun, 2017-04-16 16:05

Nagyon jó recept, mindig ezt csinálom, ha aprósütire van szükség. Most épp húsvétra készül, de szokott lenni karácsonykor, csináltam már ballagásra és farsangi bálba büfébe is. Mindig sikere van, nem csak a családban :)
Nekem ebből a mennyiségből 30db jön ki, viszont lapból minimum dupla adagot sütök, mert 5 tagú a családunk, a 30 darab gyakorlatilag 10perc alatt elfogy :D
Úgyhogy nem tudom, hogy jött ki a 6 adag :D
A tészta titka, hogy kicsit nehezen áll össsze, de türelem kell hozzá, a margarin/vaj meg akkor a legjobb ha szobahőmérsékletűnél kicsit hidegebb.

Barbi84
Barbi84 / Barbi84 Fri, 2017-03-03 14:45

Sziasztok!
Elég kritikus vagyok én is süti témában és nem is nagy ász benne, de ezzel a recepttel semmi baj nincsen. Kézzel kell belemászni és összegyúrni. Könnyen nyújtható lisztes felületen.
Valóban bekeményedik sütéskor, de az összes ilyen is, így ez nem újdonság. A lekvártól pár óra után isteni finomságúra bepuhul.
Akinek esetleg nem állna könnyen össze a tészta tegyen bele egy kis tejfölt, én dupla adaghoz szoktam rakni egy evőkanállal.
A család kedvence :)
Köszönöm

nici85
nici85 Tue, 2017-01-24 19:09

Szia, rettenetesem omlott a teszta, nem lehetett sodorni. mi lehetett a hiba? koszi a szegitseget

TomikAliz27
KicsiLizi27 / TomikAliz27 Sun, 2017-04-16 16:11

Vagy túl sok lett benne a liszt, vagy túlhűtötted a tésztát, a megkeményedett margarintól is töredezhet, vagy olvasztottan tetted bele a margarint, ami nem jó, mert a hűtőben ha visszakeményedik teljesen elrontja a tészta állagát.
Legjobb a szobahőmérsékletűnél kicsit hidegebb margarin, de nem az, amit rögtön a hűtőből kiveszel.
Nagyon alálisztezni sem szabad (csak picit, hogy ne ragadjon), mert megkeményedik a tészta és törni fog. Gyakorolni kell.

lasvegas7
lasvegas7 Mon, 2016-12-26 16:14

Nagyon isteni lett, pedig nem vagyok tapasztalt házi tündér. Még egy kis fahéjat is lehet rakni a tésztájába. :)

GJucika
Jucika / GJucika Fri, 2016-12-02 11:01

nekem ragadós lett a tészta, nehéz volt nyújtani, dolgozni vele. Tipp hogy mit csináltam rosszul? A végeredmény egyébként jó!

hel267
hel267 Fri, 2016-12-16 22:28

Valószínűleg túlmelegedett. Azért kell hűtőben pihentetni a begyúrt tésztát, mert a benne lévő vaj / margarin megolvad a kézmelegtől, és ragacsossá teszi. Ezért is fontos, hogy gyorsan dolgozz az ilyen tésztával, vagy ha nagyobb adagot csinálsz, az éppen nem használt részt tedd vissza a hűtőbe.

dioevi
dioevi Fri, 2016-10-14 14:19

Szeretném a gyakorlottakat és a recept írót kérdezni, h. az egy adag kb. hány db . ?

csengeee
csengeee Wed, 2016-06-15 07:44

Mindent úgy csináltam, ahogy le volt írva. Addig gyúrtam, míg össze nem állt. Könnyen nyújtható tészte, nem is igényelt extra alálisztezést. Finom is lett, a vendégeknek is ízlett

Ollocska
Ollocska / Ollocska Tue, 2016-03-01 17:11

Hat tenyleg nagyon ragadt es tenyleg kezehetetlen hidegen. Azonban valaki itt javasolta, hogy nyujtsuk sütöpapirok között. Best ötlet ever. Meg boldogult (?) Lajos Mari is ezt a trükköt javasolja egyebkent az Ö narancsos linzerénél. Ez azert is figyelemre melto, mert ha tul lisztezzük nyujtaskor, akkor masmilyen lesz az arany es a süti is emiatt. :) En elöször raktam bele kiegeszitesnek egy kis libazsirt meg egy kis felfuttatott elesztöt is (vagy 1 grammot kb) ettöl nagyon könnyü-pihe-puha lesz a linzer, de csak ha eltalaljuk a jo aranyt. Ezt nekem nem sikerült, nembaj majd meg folytatok tovabbi kiserleteket, mert bar szivas volt kiszaggatni, soha nem ettem eletembe sem fincsibb linzert, az is biztos <3
Rakjátok femdobozba. Ugy nagyon sokaig (hetekig is akár) elvan, persze, ha valaki azt szeretné, hogy elalljon neki hetekig, akkor ne 30 dekabol süsse meg ezt a kivaló sütikét, hanem 3 kamionnyi lisztböl.... Reggeli kave melle, delutani ta melle, ebed utan, uzsonnara, barmikorra_barmilyen alkalombol tökeletes olyan finom.

Cukordrazsé
Cukordrazsé Fri, 2016-01-29 11:22

Szia!
Köszönöm a receptet, sokszor megsütöttem már, nagyon egyszerű az elkészítése, nagyon finom..,egyszerűen tökéletes, a családom kedvence lett!! :-)

Borsika_
Borsika_ Wed, 2015-12-23 16:52

Kezdő sütögetőknek egy tanács: nyújtás előtt érdemes átgyúrni, ha kivettük a hűtőből, mert anélkül nekem nagyon tört és repedezettek lettek a formák is, de utána már sokkal kezelhetőbb volt. Ez biztos sok mindenkinek evidens, de én csak követtem a recept lépéseit :) Nekem is ragadt, sok liszt kellett alá és felé is.. A 10 perc pont jó volt sütési időnek, 180 fokon légkeveréssel. Amúgy fincsi lett a végeredmény :)

HáziBoszorkány
HáziBoszorkány / HáziBoszorkány Wed, 2015-12-23 13:58

Köszönöm a receptet, a linzer valahogy eddig kimaradt a süti-repertoárból. Amikor elkészültek, keménynek voltak, de mára igazán omlós és puha lett :) Fontos trükk, hogy forrón ne akarjuk őket kivenni a tepsiből, mert törnek.

Minyo
Minyo Sun, 2015-12-20 20:20

Ma linzer recepteket nézegettem és a tiédre esett a választásom. Nagyon jol tettem,mert igazán finom és omlos.Szerencsére egybol dupla adagbol sutottem.Koszonom szépen a receptet,csak ajálani tudom másoknak is! :)

Gerő Ágota
Gerő Ágota Fri, 2015-12-18 13:10

Szuper recept, évek óta ezt használom. Az előttem hozzászólónak üzenném, hogy nála lehet a hiba, rosszul sütötte. Ne zavarjon össze senkit, a recept tökéletes, a linzerem nagyon kapós, pedig a konyhatündérségtől messze vagyok. :-)

Sorrisoo
Sorrisoo Fri, 2015-12-18 11:51

Szia. Én összeállitottam a tésztát,minden jó volt addig,ameddig bele nem került a sütőbe... Nem szeretnék csúnya szavakat használni,de az a ... tészta úgy megkeményedett,kiszáradt és leragadt,hogy fogtam a megmaradt tésztát és úgy kivágtam mint a huzat!!

witch
witch / witch Fri, 2015-12-18 16:14

Masnapra a lekvartol puhul meg. Sutopapiron vagy zsirozott-lisztezett vagy szilikon lapon kell sutni.

libaláb
libaláb Thu, 2015-10-15 18:33

Dupla adaggal indítottam, gondoltam, hogy majd a többiek kommentje alapján módosítom, amit kell... meglepetésemre semmit nem kellett változtatnom, tökéletes állagú, már pár órával később nagyon finom linzereket sikerült készítenem, mindenféle bosszúság és hókuszpókusz nélkül, köszönöm a receptet.

fozocske
fozocske Sun, 2015-07-12 09:09

Sziasztok! Megrémisztett egy két hozzászólás, de !!!! bárkinek ajánlom a recept úgy tökéletes ahogy van! A tészta nekem nem ragadt- igaz egy hangyányi lisztet tettem alá nyújtáskor, remekül kezelhető formázható. A sütési hőfokot ajánlanám 220 Co-ra tenni, elektromos sütőben alul felül sütésnél. Kb a 10 perc is tökéletes- de ez nyújtási vastagság függő.
Szóval a család rájár, nem tudom hová kellene eldugjam, hogy maradjon holnapra :)

borika00
borika00 Sat, 2015-05-02 16:46

Elkészítettem. Nagyon jól sikerült. Én 8 dkg. cukrot raktam bele mert nem szeretjük édesen. 180 fokon sütöttem alsó felső sütésen. Köszönöm hogy megosztottad.

ancsa81
ancsa81 Tue, 2015-04-07 13:41

Szia, Milyen vajat célszerű beletenni, hogy omlós legyen a tészta? Pl teavaj?
Köszönöm előre is a választ!

babuka78
Szarvasné Marcsi / babuka78 Sun, 2015-01-04 20:23

szia!
kb. hány fokos sütőbe kell rakni? Alsó-felsőn vagy légkeverésesbe süssem?
előre is köszönöm megtisztelő válaszod

egérke2
egérke2 Tue, 2014-12-30 16:53

Tökéletes ez a recept, úgy ahogy van. Dupla adagot csináltam (egy hete), még maradt belőle, és isteni finom most is... Köszönöm szépen!

Pappné B. Évi
Pappné B. Évi Tue, 2014-12-16 18:49

Köszönöm a receptet! Tökéletes! Elfogyott a mézeskalács, 3 éves kislányommal ezt sütöttük meg utánpótlásnak. :-)

sleepin
sleepin Mon, 2014-12-08 17:37

Szia(sztok)! Nem tudja valaki, hogy hókiflihez is jó ez a recept? Köszönöm!

Adriennke26
Adriennke26 / Adriennke26 Fri, 2014-12-19 22:05

Kedves sleepin! A hókiflihez nem jó ez a recept. Hókifliből is van többféle. Amit én szoktam csinálni, annak a receptje (amit még sajnos nem tudtam feltölteni, mert nem volt alkalmam fotót készíteni róla): 250 g liszt, 210 g vaj (nem margarin!), 100 g darált mandula, 80 g cukor, 2 cs. vaníliás cukor - A hozzávalókat jól összegyúrjuk, majd a tésztát egy jó fél órára frissentartó fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük. Ezalatt az idő alatt kb. 150 g porcukrot 2 csomag vaníliás cukorral egy visszazárható dobozba szitáljuk (ha esetleg megmaradna, akkor jó lesz a következő sütés alkalmával). Az idő leteltével kivesszük a tésztát a hűtőből, és kb. 4 cm átmérőjű hengerré formáljuk. Kb. 1 cm vastag szeleteket vágunk belőle, amiket kifli alakúra formázunk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, egymáshoz nem túl közel, mert nőni fognak. Hőlégkeverés esetén 175 fokon kb. 20 percig sütjük.
Ha kész, kb. 3 percig hagyjuk hűlni. Az előkészített vaníliás cukros porcukorba megforgatjuk a kifliket. (Ha túl forró, akkor könnyen törik, ha túlságosan lehűlt, nem ragad a porcukor.) Kb. 50 db kiflit kapunk. Jól záródó fémdobozba több hétig is eláll.
Tipp: a tepsiket ne egyszerre tegyük be a sütőbe, hanem egymás után, mert nem lesz időnk a forgatásra.

Aechmea
Aechmea Mon, 2014-12-08 12:52

Én több tojással csináltam mert nem akart összeállni a tésztám!

betti-blue
betti-blue Mon, 2014-12-08 05:17

Sziasztok. Csak egy ötletet szeretnék ajánlani, hátha nem tudják sokan. Sütés előtt is nyugodtan össze lehet ragasztani a formákat lekvárral. Gyorsabb az elkészülési idő,és nem folyik ki a lekvár. Én mindig így készítem. :)

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sun, 2014-12-07 02:15

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.12.06. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Erikadelfin
Erikadelfin Sat, 2014-12-06 08:47

Èn megcsinálom a linzert mégegyszer,mert tökéletes recept :) Akik azt írják,hogy ragad a tészta az jól írja,de ettöl jó a recept :D Nekem is ragadt ezért raktam cukor helyett a deszkára lisztet :) Èrdemes megcsinálni a linzert,mert tényleg jó!!! Üdv mindenkinek!!!

dgabriella
dgabriella Wed, 2014-12-03 15:39

Sziasztok!

Tudnátok abban segíteni nekem, hogy van-e annak jelentősége, hogy vajjal vagy margarinnal készítem ezt a süteményt?

Üdv,
Gabi

Nensy
Nensy Sun, 2014-12-07 20:16

A vajtól sokkal omlósabb lesz. Margarinnal is jó lesz, de vajjal az igazi. Pár héttel ezelött Dakota (ha jól emlékszem) írt erről egy cikket, keress rá ha gondolod.

Erikadelfin
Erikadelfin Sat, 2014-12-06 08:50

Szerintem sokáig,amennyiben marad ebböl a linzerböl...Èn 2 hétig nemtudtam eltartani,mert elfogyott :)

nilatak1500
nilatak1500 Fri, 2014-10-17 08:38

Nekünk nagyon bejött. Két éve mindig ezt sütöm karácsonyra dupla-tripla mennyiségben. :) Most vendégségbe fogom vinni. Köszi a receptet!

fenyoagi82
fenyoagi82 Tue, 2014-09-30 16:56

Elronthatatlan, kiváló recept és a linzerkarikák...hmmmmm...isteni finomak. Én szilvalekvárosat is csináltam, isteni! :-)

573