Linzer 1. recept

Linzer 1.
Linzer 1.
25 perc / előkészület: 15 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (212)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A neten sokat böngésztem utána, de ez volt a legtöbbször visszaköszönő recept. A jól bevált, hagyományos összetétel: 1 rész cukor, 2 rész zsiradék, 3 rész liszt... Annyira puha, hogy egyszerűen ellenállhatatlan... hmmm!

hozzávalók / 6 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

lekváros linzer, linzerkarika, ízes linzer
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először a száraz alapanyagokat, így a lisztet, porcukrot, vaníliás cukrot, sütőport és a citromhéjat összekeverjük, majd gyorsan belemorzsoljuk a vajat. Végül hozzáadjuk a tojássárgát, és jól összedolgozzuk.
  2. A tésztacipót fóliába csomagoljuk, és 1 órát hűtőben pihentetjük.
  3. A tésztából levágunk egy darabot, porcukorral hintett deszkán fél cm vékonyra nyújtjuk. Linzerkiszúróval formára szaggatjuk, és sütőpapírra sorakoztatjuk.
  4. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon 10 percig sütjük.
  5. A lyukas és a teli sütiket baracklekvárral összeragasztjuk, majd teszünk még egy kis lekvárt a lyukakba.
  6. Végül vaníliás porcukrot szitálunk a tetejére. (30 db linzer lesz belőle.)

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 111
össznézettség: 681 332
elküldve: 271
receptkönyvben: 6 541
elkészítve: 753/870
Facebookon megjelent: 1

szakács

Szintia

Mióta szakács: 2008.08.14.
89 recept

Hozzászólások (212)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

TomikAliz27
KicsiLizi27 / TomikAliz27 v, 2017-04-16 17:05

Nagyon jó recept, mindig ezt csinálom, ha aprósütire van szükség. Most épp húsvétra készül, de szokott lenni karácsonykor, csináltam már ballagásra és farsangi bálba büfébe is. Mindig sikere van, nem csak a családban :)
Nekem ebből a mennyiségből 30db jön ki, viszont lapból minimum dupla adagot sütök, mert 5 tagú a családunk, a 30 darab gyakorlatilag 10perc alatt elfogy :D
Úgyhogy nem tudom, hogy jött ki a 6 adag :D
A tészta titka, hogy kicsit nehezen áll össsze, de türelem kell hozzá, a margarin/vaj meg akkor a legjobb ha szobahőmérsékletűnél kicsit hidegebb.

Barbi84
Barbi84 / Barbi84 p, 2017-03-03 15:45

Sziasztok!
Elég kritikus vagyok én is süti témában és nem is nagy ász benne, de ezzel a recepttel semmi baj nincsen. Kézzel kell belemászni és összegyúrni. Könnyen nyújtható lisztes felületen.
Valóban bekeményedik sütéskor, de az összes ilyen is, így ez nem újdonság. A lekvártól pár óra után isteni finomságúra bepuhul.
Akinek esetleg nem állna könnyen össze a tészta tegyen bele egy kis tejfölt, én dupla adaghoz szoktam rakni egy evőkanállal.
A család kedvence :)
Köszönöm

nici85
nici85 k, 2017-01-24 20:09

Szia, rettenetesem omlott a teszta, nem lehetett sodorni. mi lehetett a hiba? koszi a szegitseget

TomikAliz27
KicsiLizi27 / TomikAliz27 v, 2017-04-16 17:11

Vagy túl sok lett benne a liszt, vagy túlhűtötted a tésztát, a megkeményedett margarintól is töredezhet, vagy olvasztottan tetted bele a margarint, ami nem jó, mert a hűtőben ha visszakeményedik teljesen elrontja a tészta állagát.
Legjobb a szobahőmérsékletűnél kicsit hidegebb margarin, de nem az, amit rögtön a hűtőből kiveszel.
Nagyon alálisztezni sem szabad (csak picit, hogy ne ragadjon), mert megkeményedik a tészta és törni fog. Gyakorolni kell.

lasvegas7
lasvegas7 h, 2016-12-26 17:14

Nagyon isteni lett, pedig nem vagyok tapasztalt házi tündér. Még egy kis fahéjat is lehet rakni a tésztájába. :)

GJucika
Jucika / GJucika p, 2016-12-02 12:01

nekem ragadós lett a tészta, nehéz volt nyújtani, dolgozni vele. Tipp hogy mit csináltam rosszul? A végeredmény egyébként jó!

hel267
hel267 p, 2016-12-16 23:28

Valószínűleg túlmelegedett. Azért kell hűtőben pihentetni a begyúrt tésztát, mert a benne lévő vaj / margarin megolvad a kézmelegtől, és ragacsossá teszi. Ezért is fontos, hogy gyorsan dolgozz az ilyen tésztával, vagy ha nagyobb adagot csinálsz, az éppen nem használt részt tedd vissza a hűtőbe.

dioevi
dioevi p, 2016-10-14 15:19

Szeretném a gyakorlottakat és a recept írót kérdezni, h. az egy adag kb. hány db . ?

csengeee
csengeee sze, 2016-06-15 08:44

Mindent úgy csináltam, ahogy le volt írva. Addig gyúrtam, míg össze nem állt. Könnyen nyújtható tészte, nem is igényelt extra alálisztezést. Finom is lett, a vendégeknek is ízlett

Ollocska
Ollocska / Ollocska k, 2016-03-01 18:11

Hat tenyleg nagyon ragadt es tenyleg kezehetetlen hidegen. Azonban valaki itt javasolta, hogy nyujtsuk sütöpapirok között. Best ötlet ever. Meg boldogult (?) Lajos Mari is ezt a trükköt javasolja egyebkent az Ö narancsos linzerénél. Ez azert is figyelemre melto, mert ha tul lisztezzük nyujtaskor, akkor masmilyen lesz az arany es a süti is emiatt. :) En elöször raktam bele kiegeszitesnek egy kis libazsirt meg egy kis felfuttatott elesztöt is (vagy 1 grammot kb) ettöl nagyon könnyü-pihe-puha lesz a linzer, de csak ha eltalaljuk a jo aranyt. Ezt nekem nem sikerült, nembaj majd meg folytatok tovabbi kiserleteket, mert bar szivas volt kiszaggatni, soha nem ettem eletembe sem fincsibb linzert, az is biztos <3
Rakjátok femdobozba. Ugy nagyon sokaig (hetekig is akár) elvan, persze, ha valaki azt szeretné, hogy elalljon neki hetekig, akkor ne 30 dekabol süsse meg ezt a kivaló sütikét, hanem 3 kamionnyi lisztböl.... Reggeli kave melle, delutani ta melle, ebed utan, uzsonnara, barmikorra_barmilyen alkalombol tökeletes olyan finom.

Cukordrazsé
Cukordrazsé p, 2016-01-29 12:22

Szia!
Köszönöm a receptet, sokszor megsütöttem már, nagyon egyszerű az elkészítése, nagyon finom..,egyszerűen tökéletes, a családom kedvence lett!! :-)

Borsika_
Borsika_ sze, 2015-12-23 17:52

Kezdő sütögetőknek egy tanács: nyújtás előtt érdemes átgyúrni, ha kivettük a hűtőből, mert anélkül nekem nagyon tört és repedezettek lettek a formák is, de utána már sokkal kezelhetőbb volt. Ez biztos sok mindenkinek evidens, de én csak követtem a recept lépéseit :) Nekem is ragadt, sok liszt kellett alá és felé is.. A 10 perc pont jó volt sütési időnek, 180 fokon légkeveréssel. Amúgy fincsi lett a végeredmény :)

HáziBoszorkány
HáziBoszorkány / HáziBoszorkány sze, 2015-12-23 14:58

Köszönöm a receptet, a linzer valahogy eddig kimaradt a süti-repertoárból. Amikor elkészültek, keménynek voltak, de mára igazán omlós és puha lett :) Fontos trükk, hogy forrón ne akarjuk őket kivenni a tepsiből, mert törnek.

Minyo
Minyo v, 2015-12-20 21:20

Ma linzer recepteket nézegettem és a tiédre esett a választásom. Nagyon jol tettem,mert igazán finom és omlos.Szerencsére egybol dupla adagbol sutottem.Koszonom szépen a receptet,csak ajálani tudom másoknak is! :)

Gerő Ágota
Gerő Ágota p, 2015-12-18 14:10

Szuper recept, évek óta ezt használom. Az előttem hozzászólónak üzenném, hogy nála lehet a hiba, rosszul sütötte. Ne zavarjon össze senkit, a recept tökéletes, a linzerem nagyon kapós, pedig a konyhatündérségtől messze vagyok. :-)

Sorrisoo
Sorrisoo p, 2015-12-18 12:51

Szia. Én összeállitottam a tésztát,minden jó volt addig,ameddig bele nem került a sütőbe... Nem szeretnék csúnya szavakat használni,de az a ... tészta úgy megkeményedett,kiszáradt és leragadt,hogy fogtam a megmaradt tésztát és úgy kivágtam mint a huzat!!

witch
witch / witch p, 2015-12-18 17:14

Masnapra a lekvartol puhul meg. Sutopapiron vagy zsirozott-lisztezett vagy szilikon lapon kell sutni.

libaláb
libaláb cs, 2015-10-15 19:33

Dupla adaggal indítottam, gondoltam, hogy majd a többiek kommentje alapján módosítom, amit kell... meglepetésemre semmit nem kellett változtatnom, tökéletes állagú, már pár órával később nagyon finom linzereket sikerült készítenem, mindenféle bosszúság és hókuszpókusz nélkül, köszönöm a receptet.

fozocske
fozocske v, 2015-07-12 10:09

Sziasztok! Megrémisztett egy két hozzászólás, de !!!! bárkinek ajánlom a recept úgy tökéletes ahogy van! A tészta nekem nem ragadt- igaz egy hangyányi lisztet tettem alá nyújtáskor, remekül kezelhető formázható. A sütési hőfokot ajánlanám 220 Co-ra tenni, elektromos sütőben alul felül sütésnél. Kb a 10 perc is tökéletes- de ez nyújtási vastagság függő.
Szóval a család rájár, nem tudom hová kellene eldugjam, hogy maradjon holnapra :)

borika00
borika00 szo, 2015-05-02 17:46

Elkészítettem. Nagyon jól sikerült. Én 8 dkg. cukrot raktam bele mert nem szeretjük édesen. 180 fokon sütöttem alsó felső sütésen. Köszönöm hogy megosztottad.

ancsa81
ancsa81 k, 2015-04-07 14:41

Szia, Milyen vajat célszerű beletenni, hogy omlós legyen a tészta? Pl teavaj?
Köszönöm előre is a választ!

babuka78
Szarvasné Marcsi / babuka78 v, 2015-01-04 21:23

szia!
kb. hány fokos sütőbe kell rakni? Alsó-felsőn vagy légkeverésesbe süssem?
előre is köszönöm megtisztelő válaszod

egérke2
egérke2 k, 2014-12-30 17:53

Tökéletes ez a recept, úgy ahogy van. Dupla adagot csináltam (egy hete), még maradt belőle, és isteni finom most is... Köszönöm szépen!

Pappné B. Évi
Pappné B. Évi k, 2014-12-16 19:49

Köszönöm a receptet! Tökéletes! Elfogyott a mézeskalács, 3 éves kislányommal ezt sütöttük meg utánpótlásnak. :-)

sleepin
sleepin h, 2014-12-08 18:37

Szia(sztok)! Nem tudja valaki, hogy hókiflihez is jó ez a recept? Köszönöm!

Adriennke26
Adriennke26 / Adriennke26 p, 2014-12-19 23:05

Kedves sleepin! A hókiflihez nem jó ez a recept. Hókifliből is van többféle. Amit én szoktam csinálni, annak a receptje (amit még sajnos nem tudtam feltölteni, mert nem volt alkalmam fotót készíteni róla): 250 g liszt, 210 g vaj (nem margarin!), 100 g darált mandula, 80 g cukor, 2 cs. vaníliás cukor - A hozzávalókat jól összegyúrjuk, majd a tésztát egy jó fél órára frissentartó fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük. Ezalatt az idő alatt kb. 150 g porcukrot 2 csomag vaníliás cukorral egy visszazárható dobozba szitáljuk (ha esetleg megmaradna, akkor jó lesz a következő sütés alkalmával). Az idő leteltével kivesszük a tésztát a hűtőből, és kb. 4 cm átmérőjű hengerré formáljuk. Kb. 1 cm vastag szeleteket vágunk belőle, amiket kifli alakúra formázunk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, egymáshoz nem túl közel, mert nőni fognak. Hőlégkeverés esetén 175 fokon kb. 20 percig sütjük.
Ha kész, kb. 3 percig hagyjuk hűlni. Az előkészített vaníliás cukros porcukorba megforgatjuk a kifliket. (Ha túl forró, akkor könnyen törik, ha túlságosan lehűlt, nem ragad a porcukor.) Kb. 50 db kiflit kapunk. Jól záródó fémdobozba több hétig is eláll.
Tipp: a tepsiket ne egyszerre tegyük be a sütőbe, hanem egymás után, mert nem lesz időnk a forgatásra.

Aechmea
Aechmea h, 2014-12-08 13:52

Én több tojással csináltam mert nem akart összeállni a tésztám!

betti-blue
betti-blue h, 2014-12-08 06:17

Sziasztok. Csak egy ötletet szeretnék ajánlani, hátha nem tudják sokan. Sütés előtt is nyugodtan össze lehet ragasztani a formákat lekvárral. Gyorsabb az elkészülési idő,és nem folyik ki a lekvár. Én mindig így készítem. :)

Nosalty.hu
Nosalty.hu v, 2014-12-07 03:15

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.12.06. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Erikadelfin
Erikadelfin szo, 2014-12-06 09:47

Èn megcsinálom a linzert mégegyszer,mert tökéletes recept :) Akik azt írják,hogy ragad a tészta az jól írja,de ettöl jó a recept :D Nekem is ragadt ezért raktam cukor helyett a deszkára lisztet :) Èrdemes megcsinálni a linzert,mert tényleg jó!!! Üdv mindenkinek!!!

dgabriella
dgabriella sze, 2014-12-03 16:39

Sziasztok!

Tudnátok abban segíteni nekem, hogy van-e annak jelentősége, hogy vajjal vagy margarinnal készítem ezt a süteményt?

Üdv,
Gabi

Nensy
Nensy v, 2014-12-07 21:16

A vajtól sokkal omlósabb lesz. Margarinnal is jó lesz, de vajjal az igazi. Pár héttel ezelött Dakota (ha jól emlékszem) írt erről egy cikket, keress rá ha gondolod.

Erikadelfin
Erikadelfin szo, 2014-12-06 09:50

Szerintem sokáig,amennyiben marad ebböl a linzerböl...Èn 2 hétig nemtudtam eltartani,mert elfogyott :)

nilatak1500
nilatak1500 p, 2014-10-17 09:38

Nekünk nagyon bejött. Két éve mindig ezt sütöm karácsonyra dupla-tripla mennyiségben. :) Most vendégségbe fogom vinni. Köszi a receptet!

fenyoagi82
fenyoagi82 k, 2014-09-30 17:56

Elronthatatlan, kiváló recept és a linzerkarikák...hmmmmm...isteni finomak. Én szilvalekvárosat is csináltam, isteni! :-)

Erikadelfin
Erikadelfin szo, 2014-09-20 14:28

Szia!Èn is megcsináltam tavaly,és vittem is az oviba :) Isteni finom,és omlos lett!!!Igaz én nem tettem a deszkára porcukrot...Ki probáltam úgy is ,de leragadt ezért lisztet tettem alá..Máskülönben a recept nagyon jó!Köszönet érte! Üdv

flava
flava sze, 2014-06-04 01:29

Megcsinaltam , finom is lett de megegyszer nem sutom meg. Olyan hamar lagy lett a teszta , pedig siettem vele .Ha nem lenne ez a szilikon nyujtolapom fel se tudtam volna oket szedni. Nem is lett igy olyan tokeletes a formajuk sem mert nyulott ahogy felemeltem oket.sajna ez van

goldea
goldea h, 2014-11-10 21:28

@flava, ha esetleg újra kísérletezni támadna kedved vele, akkor lenne egy jó tanácsom, ami nekem mindig segít, ha nagyon puha, nehezen kezelhető a linzertésztám:

eleve a tepsibe szánt sütőpapíron nyújtsd és szaggasd ki a tésztát - ha a sodrófához is hozzátapad, akkor akár két sütőpapír között is nyújthatod, majd a tetejéről lehúzod a papírt, és azután szaggatod ki -, végül a formák közötti tésztamaradékokat kiszedegeted, és újra összedolgozhatod, kinyújthatod, kiszaggathatod, stb., stb....

ezután csak simán átcsúsztatod az egészet a sütőlemezre, vagy a tepsibe - ehhez én egy vékony, hajlékony vágódeszkát - pontosabban vágólapot - használok, amit már eleve a sütőlap alá fektetek, hogy majd azzal rakjam át a tepsibe a sütőpapíron elrendezgetett sütiket -, és aztán csak simán kihúzom az egész alól a vágólapot (ha ilyened nincs kéznél, akkor egy sima, erősebb kartonlap is megteszi), és nem ragadt semmi semmihez, ill. a sütijeid sem deformálódtak el...

próbáld ki, tényleg működik, sok sikert kívánok hozzá! :)

573