Leveles tepertős pogácsa recept

Leveles tepertős pogácsa
Leveles tepertős pogácsa
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A hajtogatást úgy végezzük, hogy balról-jobbra. Majd jobbról-balra. Alulról felfele, majd felülről-lefele. Mindig a tészta közepéig hajtunk. Fontos a helyes sorrend. A képen látható milyen szép magas lett! Törekedjünk jó minőségű, zsírosabb tepertőt venni, mert ha száraz, a tésztánk is szárazabb lesz. Ilyenkor még kis vajat is érdemes a tésztához morzsolni.

hozzávalók / 5 adag

  • 70 dkg liszt
  • 40 dkg tepertő
  • 4 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 1 mk cukor
  • 3 dkg só
  • 3 tojássárgája
  • 1 ek ecet 10%-os

ajánlat

Egy finom, gazdag, húsos leves mellé tökéletesen elég második fogásnak!

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
nehézség: közepes
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: meleg előétel
adag: 5 főre

egyéb elnevezések

hajtogatott pogácsa, töpörtyűs pogi, tepertős pogácsa
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tepertőt ledaráljuk. Ecettel elkeverjük, és 20 dkg liszttel összegyúrjuk. Négyzet alakúra formázva félretesszük.
  2. A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  3. Mikor felfutott liszttel, tojássárgájával, sóval alaposan összegyúrjuk. 10 percre letakarjuk.
  4. Kinyújtjuk téglalap alakúra, és az egyik felére tesszük az összegyúrt tepertőt. A másik tésztarészt ráhajtjuk. 15 perc pihentetés után kinyújtjuk enyhén lisztezett deszkán.
  5. Még kétszer kinyújtjuk, de közben mindig 15 percet pihentetjük.
  6. Mikor harmadjára is kinyújtottuk (2 cm vastagságúra), kiszaggatjuk. Tojással megkenjük, és forró sütőben megsütjük szép barnára. (Ebből a mennyiségből 2 gáztepsivel lett.)
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 750 Ft
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 19 529
elküldve: 6
receptkönyben: 111
elkészítve: 8/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Iluska

Mióta szakács: 2011.04.25.
332 recept

Hozzászólások (18)

ilus74
ilus74v, 2012-09-23 14:52

Köszi!Az lehetséges,hogy jobban csúszik,bár ahhoz nem kell feltétlenül az ecet... :-))

ilus74
ilus74h, 2012-09-24 09:06

Nemsokára lesz egy új pogi receptem,és az még finomabb...majd keresd...

Telek Zsanett
Telek Zsanettszo, 2012-06-23 12:25

Ma fogom kipróbálni. A Nagypapámnak akarok kedveskedni :) Erre a receptre esett a választás :) Ha elkészítettem véleményezem :)

Telek Zsanett
Telek Zsanettszo, 2012-06-23 19:54

Megcsináltam!!! Nagyon köszi a receptet!!! Tényleg klasszul leveles lett :) Egy bibi volt: az élesztő volt gagyi....de ez nem a recept hibája :)

ilus74
ilus74v, 2012-06-24 15:13

Én már megtanultam,mindig friss élesztőből kell mindent csinálni,mert sokszor az ront el mindent....:-))

ilus74
ilus74szo, 2012-06-23 19:50

Okés!A nagyapád tuti nagyon fog neki örülni......Sok sikert!! :-))

timke1979
timke1979p, 2012-03-09 13:12

Kedves Iluska! tetszik a recepted, mentettem. Kerdesem, hogy minden nyujtas elott hajtogatni is kell a tesztat? Kezdo vagyok, meg nem csinaltam ilyet. Koszi. Udv.: Timi

ilus74
ilus74p, 2012-03-09 14:43

Szió!igen jól értelmezted,minden 15 perces pihentetés után hajtogatni kell.Kinyújtod,majd balról jobbra a feléig behajtod,jobbról balra,hogy összeérjen.Majd alulról szintén a feléig,végül felülről lefelé.így kell pihentetned,és nyújtanod.Sok szerencsét hozzá neked!!

timke1979
timke1979szo, 2012-03-10 20:12

Elészítettem a pogit, nagyon finom lett és egyáltalán nem volt nehéz megcsinálni. Köszönöm a segítséget.

ilus74
ilus74v, 2012-03-11 14:57

Nagyon örülök,ezek szerint nem is vagy már kezdő!! :-))

Piroska73
Piroska73v, 2012-01-29 14:22

Szép napot Iluska!Megsütöttem ezt a fincsi pogit,szépen feljött,és ráadásul leveles is lett.Tetszik a recepted!

Legfrissebb cikkek

"A franciáknak üzenem, legyenek résen!"
"A franciáknak üzenem, legyenek résen!"
A spontán bulik mindig jól sikerülnek. Ez alól a mostani sem volt kivétel. Sajnálom is, hogy nem előtte írok róla beharangozót.
Főzz tengeri herkentyűből egyszerűen
Főzz tengeri herkentyűből egyszerűen
A tengeri herkentyűk elkészítésétől általában idegenkedünk, mert bonyolultnak és költségesnek tartjuk. Az alábbi recept megváltoztatja elképzeléseinket.