Szemét nélkül is lehet

Egy amerikai gyorsétteremben minden nap a Föld Napja, hiszen sikerült elérniük, hogy egyáltalán ne termeljenek szemetet. Ráadásul ez még az árakat is lefele vitte.

Jason Vrany két éve nyitotta meg vendéglőjét Chicagóban, és azóta szinte egyáltalán nem szemetelt. A gyorsétterem azzal büszkélkedhet, hogy kiváló minőségű fogásokat szolgál fel igen előnyös áron, és a környezetet is kíméli.

Mindezt nem valamilyen különleges eljárással, hanem igen egyszerű hétköznapi praktikák segítségével éri el. Első és legfontosabb talán a komposztálás: minden természetes úton lebomló anyagtól így szabadulnak meg. Emellett az étterem sok mindent újrahasznosít és kizárólag megújuló energiaforrásokat használ. Az alapanyagokat helyi termelőktől szerzi be.

A nyitás óta eltelt két évben tehát összesen egytized köbméternél kevesebb nem komposztálható és nem újrahasznosítható hulladék gyűlt össze, ezt egy átlagos vendéglátó egység egy óra lefogása alatt kiontja magából. Ám ez a törpe mennyiség sem veszett kárba, hiszen egy helyi művész elkérte, és szobrot készített belőle.

Ha többet szeretnél megtudni erről a hétköznapi hősről, nézd meg az alábbi videót is!

(via Time, nyitókép: Flickr/Elle D.)

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...