Csöröge-kisokos

Csöröge, herőce, forgácsfánk - a farsangi szezon sztárja, a szalagos távoli rokona.

A csöröge valószínűleg a legegyszerűbb fánkunk, nem kell keleszteni, pihentetni sem muszáj, olyan alapanyagokból készül, amelyek minden konyhában megtalálhatók az év minden napján, mégis nagyon ritkán készítjük. Ennek nyilván köze van a bő forró zsírban sütéshez, amire az ember csak ritkán szánja rá magát, de ezen kívül más akadályát nem sikerült felfedeznem a csöröge rendszeres fogyasztásának.
Csöröge – sulyom alakú receptjéért kattints a fotóra!
A csöröge szót 1565-ben jegyezték le először, elnevezését nagy valószínűséggel a forró zsírban kisülő tészta csörgő hangja adta. Egy másik nyelvjárási szavunkkal, a csörgével (töpörtyű) párhuzamosan keletkezhetett. Valószínűleg a 19. században terjedt el igazán, és vált a magyarság kedvelt édességévé.

Olvastad már?

A nagyvilág fánkjai

A Rumos forgácsfánk receptjéért kattints a fotóra!
Bár a csörögét készíteni tényleg nem nagy ördöngösség, mégis sokféle változata létezik a receptnek. Van, aki egész tojással gyúrja a tésztát, de a legtöbben csak sárgájával, van, aki tejtermék nélkül készíti, de sokan tejföllel, és van, aki egy kis rummal is megbolondítja a tésztát.
A Forgácsfánk-koszorú receptjéért kattints a fotóra!
Az igazi változatosságot viszont nem is a tészta hozzávalói, hanem a fánkocskák megformálása mutatja. A klasszikus forgácsfánk rombuszalakú, általában két cakkos bemetszés díszeleg rajta, melyen át ki is lehet fordítani a tésztát.
Csöröge Lizinka konyhájából receptjéért kattints a fotóra!
De vághatjuk a kinyújtott tésztát amorf alakzatokra, vékony csíkokra, négyzetekre, sőt, karikákra is. Talán a legmutatósabb herőce-féle a rózsafánk, virágfánk vagy haraszt.
A Haraszt receptjéért kattints a fotóra!
A Rumos virágfánk receptjéért kattints a fotóra!
A csöröge tésztáját vághatjuk vékony csíkokra is, majd a fakanál nyelére tekerve, arról a forró zsírba csúsztatva spirál alakú fánkot is süthetünk. Csomózhatjuk a háromszögeket, formálhatunk belőlük masnit, az eredmény mindenképpen finom lesz.

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...