Az év első vendégbloggere - Edina a Homebisztrotól - egy igazán különleges, citromos-mandulás sütit készített nektek.
Már az elején kiemelném, hogy nem muffin, csak annak látszik! Nem minden hónapban szánom rá magam, hogy megvegyek egy drága külföldi gasztromagazint, de ez a példány tele volt számomra jó receptekkel és gyönyörű ételfotókkal. Az egyik fejezetet az olasz konyha édes remekeinek szentelték, és köztük volt egy fénykép egy lényegében muffinnak látszó sütivel. Egy kicsit morcos voltam, hogy nem elég, hogy ismét betesznek egy, már millió helyen publikált tiramisut, de még egy muffint is!!??
Jó, igaz, díszítik meg leöntik valami maszattal, de akkor is, jöhetne inkább valami eredetibb olasz dolci. Sértődésemben csak jóval – hetekkel – később olvastam el a teljes receptet a gyártási folyamattal együtt, és hát koppanás volt, mert erről az eljárásról még sose hallottam azelőtt. És tényleg igazán eredeti és merőben más - 2011 ősze óta (ekkor vettem a magazint) most először próbáltam ki, és egy különlegesen finom, könnyed, szaftos sütemény került ki a sütőmből.
A süti eredeti változata Szicíliából származik, ott viszont naranccsal készítik, ami nagyon finom és különleges, de úgy gondoltam, teszek egy próbát a citrommal is. Bevált. Ne ijedjünk meg attól, hogy a gyümölcs héját is a süteménybe kell darálni, még akkor se, ha megkóstoljuk a nyers krémet. Sütés után már egyáltalán nem lesz kesernyés íze, sőt, a vanília nagyon kellemesen ellágyítja a citromot. A szirupban eltett gyömbér ugyan elhagyható, de a citrom és a gyömbér klasszikus párosítás, így ha van otthon, érdemes kipróbálni.
Ha még ezt is meg szeretnénk koronázni, főzhetünk egy-két citrom levéből és ízlés szerint kb. három-négy evőkanál cukorból egy gyors szirupot, amit a kész sütikre önthetünk, sőt, még ezt megelőzően megszurkálhatjuk a meleg tésztát, hogy a sütemény belsejébe is jusson a szirupból. Ha vendégeknek készítjük, díszíthetjük enyhén pirított mandulapehellyel és vaníliafagyival, de kínálhatjuk tejszínhabbal is.
A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.
Mi történik, ha a magyar cukrászok kreativitása találkozik a Debic prémium alapanyagaival? Ünnepi csodák születnek! Az első hazai Karácsonyi fatörzs versenyen a cukrászszakma legjobbjai szálltak versenybe, hogy újragondolják a klasszikus francia ünnepi desszertet. A győztes édességeket ráadásul te is megkóstolhatod!
Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...
Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...
Sokan évek óta a citromot tartják nagy ellenségnek, ha teafogyasztásról van szó, hiszen a tealevelek természetes módon tartalmaznak alumíniumot, amit a citromsav képes kioldani a főzetbe. A valódi veszély azonban egész másban rejlik.
Rácz Jenő nemrég Palik Lászlóék YouTube műsorában vendégeskedett, amiben mesélt 2025-ös évéről, és azt is megtudhattuk, mi akadályozza meg abban, hogy egy gyerekkori álma érdekben lépjen.
A karácsonyi időszak nem a szigorú szabályokról szól, hanem az egyensúlyról. Ha ezt szem előtt tartod, az ünnepi édességek sem billentenek ki hosszú távon.
Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.
Nem maradhatnak el az ünnepi asztalról a majonézes saláták, amik sült húsok és különböző (rántott) halak, zöldségek remek kísérői. Összegyűjtöttük 8 olyan kedvencünket, amiket mindenki imádni fog.
Ez a tészta többszöri kísérletezés végeredménye, ez a legtökéletesebb. Évek óta ezekkel az arányokkal dolgozom. Egy nagyon jól dolgozható, rugalmas tésztát kapunk, nem ragad, nem ...
Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...