Anyák napi kosár, minden földi jóval

E heti gasztrobloggerünk, Illatok a konyhámból, egy anyák napi piknikre invitál. Készítsük el vele a kosár tartalmát, és lepjük meg együtt az édesanyákat!

Egy váratlan felkérést kaptam a NoSalty szerkesztőitől, arra kértek, írjak a kedves olvasóknak. Mivel közeledik anyák napja, és messze élek az édesanyámtól, az idén sajnos nem lesz lehetőségem személyesen felköszönteni őt. Mégis, adhatok neki valami különlegeset, ez a cikk róla fog szólni. Arról, hogy miként ünnepelnék vele, mivel lepném meg őt, hogyan szeretném ezt a napot vele együtt tölteni. Amikor édesanyám elolvassa, olyan lesz, mintha együtt lennénk.

Úgy képzelem, hogy...

Napsütéses reggel köszönt. Sürgök-forgok a konyhában, fontos napra készülök. Azt terveztem, hogy elviszem anyát piknikezni a Pisztrángos-tóhoz, a Bakonyba. Varázslatos hely, amikor először jártam ott, annyira magával ragadott, hogy tudtam, ezen a vidéken szeretnék élni. Kis, erdei sétát követően odaérünk a tóhoz. Pokrócra telepedünk, ahogyan egy piknikhez illik. Tartsatok velem, és nyissuk ki együtt a piknik kosarunkat, amelyet olyan finomságokkal töltöttem meg, amelyet az én anyukám szeret. Iszunk egy kis frissítő citrusos limonádét, majd sétálunk egy nagyot a tó körül az erdőben, közben nassolunk egy kis bundás-mandulás olívabogyót. Csodáljuk a tavat, lessük a horgászokat, és azon gondolkozunk, milyen jó lenne most halat enni. És nicsak, visszatérve a sétából, anyát meglepem egy ínyenc pisztrángos halpástétommal, melyet frissen sütött kiflire kenhetünk. Közben persze beszélgetünk, sok-sok izgalmas témáról, amelyekre érdemes olykor időt szakítani, és ez az alkalom tökéletes ehhez a beszélgetéshez. Meghitt, őszinte, szeretetteljes. A piknik ,,záró fogásához” pedig anyu kedvenc gyümölcse, az áfonya adta az ihletet. Az áfonyás batyu elfogyasztása után mi is szedjük a batyunkat és tele hassal, elégedettem, jókedvűen haladunk hazafelé.

Pisztrángos halpástétom recept

Hozzávalók 4 főre

  • 40 dkg pisztráng
  • 10 dkg füstölt lazac
  • 10 dkg tőkehalmáj
  • 1 db citrom
  • friss rozmaring és petrezselyem
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek krémsajt
  • 1 ek tejföl
  • 1 ek majonéz
  • 1 tk mustár
  • chili
  • bors

Elkészítés

  1. A tisztított pisztrángot bedörzsöljük kevés sóval, a belsejébe fokhagymát, rozmaringot, petrezselymet helyezünk, és meglocsoljuk friss citrommal.
  2. Sütőben, olívaolajjal kikent tepsiben, kb. 20-30 perc alatt megsütjük, 160-180 C°-on.
  3. Kivesszük a sütőből, lehúzzuk róla a bőrét és tökéletesen leválik a húsa a gerincről. (Azért figyeljünk a szálkákra, hogy ne kerüljön a pástétomba.)
  4. Az aprítóba beletesszük a pisztráng húsát, a lazacot és a tőkehalmájat. Hozzá kanalazzuk a majonézt, a krémsajtot, a tejfölt, a mustárt, majd megfűszerezzük borssal, chilivel, és friss citromlevet facsarunk rá.
  5. Hozzáadjuk a hal belsejében megsült fokhagymát, rozmaringot és petrezselymet is, majd összeaprítjuk, de ne túl pépesre.
  6. Citrommal és kiflivel vagy pirítóssal tálaljuk.

Áfonyás batyu recept

Hozzávalók 4 főre

A tésztához

  • 1 zacskó aszalt áfonya
  • 30 dkg túró (lehet krémtúró is)
  • 5 dkg porcukor
  • 0,5 dl tej
  • 1 késhegynyi vanília (de bourbon vaníliás cukor is jó)
  • 1 ek friss citromlé
  • fél csomag vaníliás pudingpor
  • áfonyalekvár

A tésztához

  • 10 dkg túró
  • 0,5 dl tej
  • 5 dkg porcukor
  • 0,5 dl olaj
  • csipet só
  • másfél tk sütőpor
  • 20 dkg liszt
  • 1 tojásfehérje

A mázhoz

  • 5 dkg porcukor
  • 1-2 ek áfonyaszirup vagy áfonyalé

Elkészítés

  1. A krémhez a túrót, a tejet, a porcukrot, a vaníliát elkeverjük a citromlével és a pudingporral, majd hozzáadjuk az aszalt áfonyát.
  2. A tésztához a 10 dkg túrót, a tejet, a porcukrot elkeverjük az olajjal és a sóval. A sütőporos lisztet pedig hozzákeverjük.
  3. Addig gyúrjuk, hogy leváljon a tál faláról, majd 3 mm vastagra kinyújtjuk a tésztát és köröket vágunk ki. (Kb. 10-12 cm-es kört.)
  4. A tésztát megtöltjük először áfonyalekvárral, arra krémet teszünk, a tészta szélét felvert tojásfehérjével megkenjük és egymásra hajtjuk a széleket, amelyeket összenyomunk.
  5. Légkeveréses, előmelegített sütőben 160 C°-on 15-20 perc alatt megsütjük.
  6. A porcukrot és az áfonyaszirupot összekeverjük, és a mázat, a már kicsit kihűlt batyukra csurgatjuk és hagyjuk megszáradni.

Illatok a konyhámból blogja >>

Címlapról ajánljuk

Mézédes eprespite-receptek

Végre dübörög az eperszezon, s bár nem éppen a legolcsóbb alapanyag, kizárt, hogy lemondjunk róla egy teljes évre, szóval hajrá, készüljön legalább egy epres pite!

Nosalty

További cikkek