Chips a sütőből recept

Chips a sütőből
Chips a sütőből
25 perc / előkészület: 15 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (70)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már rég ki szerettem volna próbálni, milyen a házi chips. Semmiképp nem akartam olajban sütni, ezért a sütő mellett döntöttem. Fokhagymás tejföllel elropogtattuk.

A sütési idő más-más lehet, különböző sütőtípusoknál, mindenkinek ki kell tapasztalni. Vigyázzunk, nehogy túlsüssük, mert keserű lehet. Én az első adagot egy picivel korábban vettem ki a kelleténél és kicsit puhák maradtak. Átsültek ugyan, de nem lettek ropogósak.

http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/

hozzávalók / 2 adag

receptjellemzők

konyha: fúziós
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tapas
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
fogás: meleg előétel

egyéb elnevezések

csőben sült chips, sütőben sült chips, borsos chips
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
  2. A burgonyákat alaposan megsikáljuk, uborkagyalun leszeljük.
  3. Egy tálba tesszük a burgonyaszeleteket, hozzáadjuk az olajat, citromlevet és a borsot, majd alaposan átforgatjuk, hogy minden szelet ízesítve legyen.
  4. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a szeleteket úgy, hogy ne fedjék egymást, meghintjük kevés sóval, és kb. 10 perc alatt ropogósra sütjük. Akkor jó, mikor hólyagosodik és épphogy barnulni kezd.
  5. Frissen fogyasztjuk, kedvenc mártogatósunkkal.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • költség: 100 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 74
össznézettség: 348 012
elküldve: 84
receptkönyvben: 4 350
elkészítve: 299/332
Facebookon megjelent: 4

szakács

Ági78

Mióta szakács: 2011.05.12.
149 recept
hirdetés

Hozzászólások (70)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu v, 2017-02-05 03:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.02.04. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Anngerla
Anngerla p, 2015-02-27 19:40

Most "készült" el... A széle teljesen megpirult, a közepe viszont totál nyers... Voltak olyanok amik pedig széntablettának is elmennének.... különböző vastagságúak voltak, egyik sem sült olyanra mint kéne. Sajnálom, mert jó receptnek tűnt, és ahogy olvasom, másnak sikerült is. :(

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl p, 2015-02-27 20:09

Szia! Ó! Sajnálom, hogy nem sikerült. Lehet, hogy a krumpli fajtájával volt gond. Én is kísérleteztem többfélével is, és még sütnivalók közül is volt olyan, amivel nem sikerült. :/ Vélhetően a krumpli "kora" és víztartalma is befolyásolja, hogy milyen lesz a végeredmény. Remélem egyszer majd összejön, ha lesz még kedved hozzá. :)

dehira
dehira v, 2014-09-28 17:06

Friss tudósítás: nem elég ropogós, viszont tocsog az olajtól, pedig beleforgatva illetve másik verziónak csak a sütőpapírt megkenve is kipróbáltam. Ugyanez idő alatt a párom a sokszoros mennyiséget sütötte ki a tűzhelyen, olajban áztatva és az kevésbé szívta meg magát és ropogósabb lett. Sajnálom hogy nem nyert az egészséges alternatíva. :(

Baba89
Baba89 / Baba89 sze, 2014-09-10 16:55

Szia! Nálunk most sült ki, nagyon finom lett, igaz, nagyon régi és rossz gázsütőnk van, és kellett neki 30-40(!) perc is, hogy megsüljön, de máskor is fogok ilyet csinálni. Egyszerű, és nagyszerű :) Köszi!

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl cs, 2014-09-11 06:52

Szia! De jó! De jó! Hűűű... most nagyon vigyorgok! :D Örülök, hogy kipróbáltad és köszönöm, hogy megírtad! :) Nem semmi, hogy mennyivel hosszabb lett a sütési idő... de a lényeg, hogy gázsütővel is működik! Köszi!

shara kán
shara kán cs, 2014-09-04 20:10

Nekem sajnos új sütővel se sikerült. Bár lehet én vagyok béna. Vagy a sütőpapírom. Úgy ráragadt, hogy csak na.

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl p, 2014-09-05 11:25

Ó... :( Sajnálom. Biztos nem vagy béna. A sütőpapír lehetett a ludas a dologban. Én szilikonosat használok mindenhez. Ha sikerül beszerezni, érdemes kipróbálni azzal (plusz esetleg egy picit alacsonyabb hőfokot beállítani a sütőn, mert nincs két sütő, ami egyforma hőmérsékletre melegszik). A Hewa-nak is van ilyen sütőpapírja, én a Rossmann-ban veszem a Rubin márkájút. Azt nagyon szeretem, még nem ragadt rá semmi. :) Remélem tudtam segíteni!

Nosalty.hu
Nosalty.hu cs, 2014-09-04 02:15

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.09.03. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Tory001
Tory001 cs, 2014-08-07 19:16

Gondoltam kipróbálom és csatasorba állítom az ízfokozókkal telebombázott bolti ellen. :D Abszolút győzelem. Pillanatok alatt kész... és sajnos pillanatok alatt el is fogy! Fokhagymás és chillis házi mártogatóssal isteni! Köszönjük!

batyu98
batyu98 h, 2014-06-02 22:58

Milyen az a szilikonos sütőpapír?
A sima sütőpapír nem jó?

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl k, 2014-06-03 09:12

Szia! Egyfajta bevonat van rajta, ami azért jó, mert (elvileg) nem ragad rá az étel. Ha pedig olyat sütsz -linzer, pogi, kenyér...- akkor többször is használható. Az alufix-nek, a hewa-nak is van ilyen sütőpapírja, én a Rossmann-ban szoktam venni a Rubin márkájút. Az nagyon jó. :) Nekem a hagyományos sütőpapír sokszor nem bírta a strapát, főleg, ha magas hőfokon kellett sütni valamit. Remélem tudtam segíteni! Üdv: Ági

inf3rno
inf3rno / inf3rno sze, 2014-09-03 23:45

Elvileg minden sütőpapír szilikonos, de lehet én tudom rosszul...

"A Dr-PAck sütőpapír nagy hőállóságú, vékony, nagyszilárdságú, ún. pergamenpótló alappapírból készül. A szilikonos sütőpapír típusú terméknél a ragadás-mentességet a mindkét oldalára egyenletesen, vékony rétegben, igen kis mennyiségben felhordott, formaleválasztó hatású szilikon olaj biztosítja."

Ezek szerint valami nehezen égő papírosból készül, és nem mindegyikre kennek szilikont... Btw lehet szilikon formákat is kapni, az legalább újra felhasználható...

lilibe
lilibe szo, 2017-02-04 15:46

nem mindegyik papír szilikonos.... a Rubin tényleg nagyon jó, én is felhasználom többször is...... igen vannak szilikon formák, azok is nagyon jók, de hát nem sütünk mindent formában :-)

amme
amme p, 2014-05-30 10:30

Most sülnek már alig várom,hogy megkóstólhassam.

Nosalty.hu
Nosalty.hu cs, 2014-05-29 02:15

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.05.28. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

b-n
b-n szo, 2014-02-01 17:47

Sajnos hagyományom gázsütővel nekem sem sikerült, de majd kérek a nyuszitól... és visszatérek erre a receptre!

Koni08
Koni08 cs, 2014-01-23 12:52

Isteni finom. Mindegy, hogy hogyan nez ki, vagy mennyire egyenletesen sult, akkor is finomabb, mint barmi mas :)

Szlami
Szlami v, 2013-12-29 22:38

Szia Ági!Most én is ki szeretném próbálni ezt az "egészségesebb chips" fajtát. Szilveszterre fogom sütni, egy lelkes ropogtató társaságnak. Holnap ki is próbálom az áztatott fajtát, és a normált is!:)

Köszi a receptet!:)

kojudo
kojudo k, 2013-12-10 18:12

Elsőre nem sikerült ilyen szépre, de nagyon finom lett. Köszönöm szépen a receptet!

Filamér
Filamér h, 2013-07-29 11:45

Annak, aki még nem ismeri: ha a hajszálvékonyra legyalult szeleteket néhány órára hideg vízbe áztatjuk - minden keményítő kiázik belőle - igazán pörgős-zörgős chipset nyerünk sütés után eredményként! (sütőben és olajban sült chips esetében is) Jól le kell természetesen szárítani az áztatás után, én két nagy konyharuha közé szoktam teríteni.

sziszi01
sziszi01 v, 2013-02-17 00:26

Sziasztok!
Sajnos csak megerősíteni tudom a korábbi hozzászólásokat, miszerint gáz sütőben készítve a chipset, nem lesz tökéletes eredmény. :-( ami a tepsi szélén volt az hamar megbarnult, a közepén meg volt ami kicsit nyers maradt. Azért csináltam 2 tepsivel és percek alatt elfogyott! :-)
Sziszi

inf3rno
inf3rno / inf3rno sze, 2014-09-03 23:57

A gáz sütővel az a baj, hogy csak alulról kapja a hőt. Lehet trükközni szilikonos sütőpapírral, vagy az edény lefedésével. Nem tudom ebben az esetben működhet e a lefóliázása a tepsinek, de pl én tortáknál amióta fedőt teszek rá, azóta sosem ég le, vagy esik be a közepe...

Azért lehet gázsütővel is jókat alkotni, pl: http://postimg.org/image/mgouznf15/
Én kipróbálom a receptet gázzal is meg ostyasütővel is, hátha valamelyik beválik. Nekem a szeletelő, ami hiányzik jelenleg, késsel meg esélytelen a dolog...

Ami szintén számíthat az a burgonya fajta, itt van egy táblázat, hogy mi való sütésre, és mi nem: http://agronaplo.hu/a-burgonya-fajtak-konyhai-felhasznalas-szerinti-beso...
Nekem pl van itthon Agria, az sárga, és sokkal kevésbé vizes, mint a boltban általában kapható piros héjú Desiree, ami főzésre való. Héjában sütésnél a Desiree sokszor felrobbanik a benne fejlődő gőztől, az Agriánál viszont sosem történik ilyen...

187