A pokol konyhája valóban létezik - Egy séf őszinte vallomása az éttermi konyhákra is jellemző bántalmazásról

Anna Haugh séf egy írországi konferencián mesélt arról, milyen kőkemény lelki megterhelést jelent egy konyhán dolgozni. 

Anna Haugh, a londoni Bob Bob Ricard étterem séfje arról beszélt az Írországban tartott Food on the Edge Symposiumon, hogy milyen nehézségekkel kell megküzdeni sokaknak egy-egy keménykezű séf keze alatt dolgozva. Haugh-nak személyes tapasztalat van erről a kérdésről, mert volt Gordon Ramsey és a szintén határozott fellépéséről híres Phil Howard beosztottja is - írja a FineDiningLovers.

Anna Haugh

Jó családi háttere és szoros baráti kapcsolatai miatt Hughes-t nem viselte meg annyira az a durva bánásmód, ami sokszor üvöltözésben, de akár fizikai bántalmazásban is megnyilvánult - ez utóbbi a leggyakrabban azt jelentette, hogy a mérges séfek étellel dobálták meg alkalmazottaikat.

Haugh úgy gondolja fontos, hogy megtörjék azt bennfentes hallgatást, ami a konyhák világát jellemzi, ha az agresszív viselkedésről van szó. Fontos beszélni a konyhai dolgozókat ért sérelemről ahhoz, hogy megváltozzanak a komoly lelki megterhelést jelentő konyhai mindennapok, és a szakmában dolgozók ne tekintsék természetesnek az agressziót. Ha minden marad a régiben, Haugh szerint nem lehet a szakmában tartani a jó szakembereket.

"A tisztelet tiszteletet szül, míg a megfélemlítés megfélemlítést. A konyhákban kevés a figyelmesség, a kedves hozzáállás. Minden nagy séfnek figyelmesnek és erősnek kellene lennie. Fiatal szakácsként sokszor úgy érzed, nem hall meg téged senki. Különösen fontos a támogató, humánus közeg abban az esetben, ha például a szerhasználat problémája is felmerül."

Vajon Gordon Ramsey agresszivitása csupán egy médiaszerep, vagy a saját alkalmazottaival is erőszakosan viselkedik?

Haugh elmesélt egy történetet, ami egy kedves konyhai munkatársával történt meg, aki kitűnő szakember volt, de nem beszélt jól angolul, alacsony volt, és az arcát egy deformitás csúfította el. Főnöke sosem mulasztotta el, hogy gúnyolódjon rajta - nagyrészt aljas módon, angolul, amit a beosztottja nem pontosan értett. A főnök célzásokat tett beosztottja szexualitására, azzal viccelődött, hogy biztosa pedofil a férfi. Amikor Haugh szóvátette közös főnöküknek, hogy nem kellene így bánnia az alkalmazottjával, indirekt módon megkapta érte a büntetését: főnöke mellőzni kezdte őt. A bántalmazott munkatárs végül talált máshol munkát, ahol megbecsülték.

Haugh szerint a történet legfontosabb tanulsága az, ha nem egyedül emelte volna föl a szavát munkatársa érdekében, lehet, meg lehetett volna változtatni a helyzetet. Hozzátette: nem egy eset volt, amikor neki sem volt bátorsága felszólalni.

Haugh elmondta, személyes tapasztalata, hogy a szakmában nem ritka az, ha valaki naponta 16 órát dolgozik a hét hat napján. Betegszabadságról álmodni sem mer nagyon senki.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

„Csüssz, pápá!” – Egy osztrák séf kajaszínháza a Balaton déli partján

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...