Te tudod, miért van a séfek fején ez a fura sapka?

Nyilván mindenkinek feltűnt, hogy a Bocuse d’Or séfjei (is) picit bizarr, de elegáns, magas, kéményszerű, hófehér szakácssapkákat egyensúlyoznak fejükön. De vajon honnan ered?

Úgy fest, a szakácssapkák eredete sem teljesen tisztázott, de nyilván praktikai okai voltak/vannak - az index cikke nyomán mi is utánanéztünk....

Az asszíroknál a 7. század környékén a séfek koronaszerű sapkákat hordtak – ezzel különböztették meg a „jó” séfet a „rossztól”, vagyis attól, akinek sikerült végre NEM megmérgeznie uralkodóját.

Érdekesség, hogy akkoriban az intellektuális, művelt réteget üldözték, így a receptek miatt olvasni/írni tudó séfeket is, akik a görög ortodox egyházban kaptak menedéket, szerzetesruhában – állítólag ez az egyházi sapka volt a séfsapkák elődje.

VIII. Henrik is belép a képbe, aki egy levesében talált hajszál után lefejeztette szakácsát – a séfsapkát pedig kötelezővé tette. Ez a funkció nyilvánvalóan azóta is él.

Széll Tamás a hús előkészítése közben

Az 1800-as években állítólag a franciák vezették be a hófehér színt, mivel azon látszik a legjobban a kosz, és a szokást, miszerint a konyhai dolgozók beosztását, rangját a sapkának is tükrözni kell – így a séf sapkája lett a legmagasabb.

A sapka hajtásainak száma se mindegy ám! Van, akik szerint azt szimbolizálja, hányféleképpen tudja az adott séf elkészíteni a tojást, de az biztos, hogy tapasztaltságát tükrözi – minél több a hajtás, annál jobb!

Plusz praktikus magyarázat: a sapka magassága arra is szolgál, hogy a megizzadt szakácsfejeknek legyen helyük levegőzni :)

Olvastad már Széll Tamás gondolatait a győzelemről?

A mai versennyel 95%-ig elégedett vagyok

(forrás: reluctantgourmet, index)

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek