Mediterrán bucik

E heti gasztrobloggerünk, Croque Monsieur, egy isteni bucit hozott nektek, aminek ízesítésével kedvetek szerint játszhattok. Az ünnep előtti rohanásban pár perc pihenés mindenkinek jár!

Tésztát gyúrni, sütni, az egyik legjobb dolog a világon – szerintem. Noha meglehetősen igénybe veszi a kezet, a csuklót és úgy általában az izmokat, itt valóban a szemünk láttára lesz egynemű anyag a különféle komponensekből. Nekünk köszönhetően. És ettől még inkább a magunkénak fogjuk érezni az ételt – és persze a sikert is.

Kenyeret, péksüteményt készíteni pedig azért jó, mert nem olyan bonyolult, tulajdonképpen nem is tart olyan sokáig, viszont mennyivel másabb érzés reggel a saját sütésű bucira kenni a vajat vagy vinni belőle a kollégáknak, ismerősöknek, hogy na, ezt kóstoljátok meg! Ha mediterrán fűszerekkel, ízvilággal dobjuk föl az alaptésztát, akkor ráadásul kicsit abból az életérzésből, örömből és napsütésből is odacsempészünk a konyhába, az asztalra, amitől biztosan kicsit lazábban indul (vagy éppen végződik) a nap.

Kell ennél több ilyenkor, amikor odakint cidri, zimankó, szürkeség és általános kedvtelenség van? Legyen buci, legyen mellé vaj, egy kis bor és társaság. Egyszerű és nagyon értékelhető örömök, amiket bárki megteremthet magának. És persze másnak. Mert a sütés-főzés mégiscsak közösségi játék.

További képekért kattints a galériára >>

Hozzávalók

  • 5 dkg élesztő
  • 0,5 kg finomliszt
  • 0,5 kg rétesliszt
  • 2,5 dl langyos víz
  • 1,5 kávéskanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • kb. 1,5 dl olívaolaj
  • Ebbe még tehetünk ízlés szerint: apróra vágott olajbogyót, szárított paradicsomot, aprított diót, zúzott fokhagymát, bazsalikomot, oregánót, reszelt sajtot.

Elkészítés:

  1. Az élesztőt a vízzel és a cukorral futtassuk fel – minél melegebb van a helyiségben, annál gyorsabban fog menni, de ez kb. fél óra. A tészta alapanyagait tegyük egy nagy tálba (a lisztet lehetőség szerint szitáljuk át, ettől még jobb lesz).
  2. Ha az élesztő megkelt, keverjük a liszthez és gyúrjuk a lehető legkeményebbre a tésztát. (Géppel kicsit könnyebb, de kézzel az igazi.) Ha ez megvan, szórjunk némi lisztet a tetejére, takarjuk le egy konyharuhával és tegyük félre kelni – ha jó meleg van a konyhában, kb. fél óra alatt a duplájára dagad, ha nem, kicsit tovább tart.
  3. Ha megkelt, porciózzuk szét a tésztát úgy, hogy minden adag kb. zsömlenagyságú legyen. Formázzuk kedvünk szerint, majd tegyük a zsömléket sütőpapírral kibélelt tepsire és előmelegített, 180-200 fokon süssük meg. (Úgy az igazi, ha előtte megkenjük házi készítésű paradicsomszósszal, amit némi oregánóval, bazsalikommal és balzsamecettel főzünk össze).

A rovat korábbi cikkeit itt találjátok >>

Croque Monsieur blogja >>

Croque Monsieur a Facebookon >>

Szólj hozzá!

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Story
Story k, 2013-01-22 15:17

Én is megsütöttem... az egy dolog, hogy a kinézete köszönőviszonyban sincs a képen láthatóval, de olyan kemény lett, hogy egy szöget be tudnék vele verni. :-D

balinto74
balinto74 sze, 2013-01-09 15:28

ez eléggé sütőfüggő - villanyban, légkeveréssel kb. 15 perc, de én szín alapján szoktam dönteni arról, mikor elég

sziszko01
sziszko01 h, 2012-12-31 12:34

A recept jó, az enyém most sül, leszámítva a paradicsomszószos kencét, pont így néznek ki.Kis víz+több szárított élesztőt használtam.Köszönöm :)

negyx
negyx p, 2012-12-28 20:35

Az élesztő egy dolog, valószínűleg vízből is több kellene.

balinto74
balinto74 p, 2012-12-28 11:32

Kedves cuki62 és negyx! Utánanéztem, és alighanem az lesz a gond, hogy a 2,5 dkg élesztő 1/2 kg liszthez elegendő mennyiség, ezt alighanem én írtam el. Vagyis a 1/2+1/2 kg lisztekhez duplázni kell az élesztő mennyiségét. Valamint az olívaolaj mennyiségével is lehet még alakítani a tésztán, én ezt érzésre szoktam. A többi viszont stimmel! :)

cuki62
cuki62 p, 2012-12-28 10:09

Megsütöttem én is, de az enyém sem lett ilyen mint a képen :(

negyx
negyx cs, 2012-12-27 19:38

Sajnálom, de valami nem stimmel a recepttel. Nagyon csábítóak képek, meg is sütöttem gyorsan, de köze nem lett az ittenihez. Pedig van gyakorlatom a konyhában, azt hiszem nem az én hibám...