Sóskaleves recept

1 adag
399
kcal
Sóskaleves
Sóskaleves
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyanyám a maradék továbbhasznosításának volt a mestere, a nagypapa mellett (aki agrármérnökként a káptalani uradalom - azaz az egyházi birtokok - intézője volt) hatalmas és igényes háztartást vezetett, mozgalmas társadalmi életet éltek, a 12 személyes ebédlő rendszerint megtelt vacsorára.
A nővére, Irén néném pont az ellenkezője, lévén, hogy a pasaréti körorvos feleségeként (!) a spórolás művészetét sajátította el. Kettesben éltek Imre bácsival, gyerektelenül, aki a "nehezen szerzett" jövedelmére (a háború előtt vagyunk) rettentően vigyázott, náluk aztán soha vendég meg nem fordult! A változatos étrendet azonban Imre bátyám éppen úgy megkövetelte, mint nagyapám.
Irén néném elég szép vagyont örökölt az urától, utazgatott belőle mindenfelé.
Élete utolsó éveiben velem élt kettesben, én akkor jártam egyetemre. A spórolás művészete olyannyira a vérébe ívódott, hogy teljesen pontosan tudott két emberre főzni, ami a legnehezebb feladat - egy falat maradék soha, pont jóllaktunk viszont.
A sóskalevest tőle tanultam, ahányszor főzöm, mindig hálával gondolok az együtt töltött szép évekre!
És még Paul jut az eszembe a sóskalevesről, aki a Káli Art Inn-ben az egyetlen festőtanfolyamunk angol festőtanára volt. Már több napja ette a főztömet, amikor a sóskaleves került az asztalra. Megkóstolta, és azt mondta, ezt a levest konzervben kellene árulni! Aztán módosított: engem kellene konzervben árulni!
Később, ha Londonban volt dolgom, náluk aludtam és olyankor pár napig főztem megint nekik a szállásért cserébe. Ott persze nem lehet sóskalevest főzni, nincs sóska!


hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Leves - nem is akármilyen!

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: leves

egyéb elnevezések

sóskaleves tojással
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Megtisztítom a sóskát - a levéleret a levélből magából csak akkor tépem ki, ha nagyon erős.
  2. Bő vízben mosom a sóskát, nagyjából felaprítom, nem kell apróra.
  3. Forrósítom az olajat, belevetem a sóskát és nagy lángon addig kavargatom, míg elfő a leve.
  4. Liszttel szóróm, tovább kavarom.
  5. Felöntöm a tejjel és még négy dl vizet adok hozzá, a sót, cukrot, összeforralom.
  6. Falatnyira kockázott főtt tojás a levesbetét.

statisztika

beküldve:
nézettség: 63 707
elküldve: 3
receptkönyben: 285
elkészítve: 7/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

Hozzászólások (20)

mrsgrob
mrsgrobcs, 2011-10-06 13:25

Angliában komoly nehézségekbe ötközik a sóska beszerzése, de most sikerült. Azonnal megcsináltam ezt a levest, nagyon finom, teljesen a gyerekkoromat idézi. Köszönöm a receptet!

Fabika
Fabikak, 2011-09-13 11:48

Egészen huszonéves koromig mi is pont így ettük a sóskát. Szerencsére sűrűn volt, hiszen kertes házban laktunk. Imádtam. Aztán elkerültem otthonról és csodálkoztam, hogy mások sóskamártást és sóskafőzeléket csinálnak belőle. Mások pedig azon csodálkoztak, hogy én meg csak sóskalevest. Vicces volt:) Azért ma ebédre is ezt fogok készíteni, mert az eső miatt,megint szép nagy levelek nőttek.Megkóstoltatom a kisfiammal is, aki remélem imádni fogja:)

Aaaniii
Aaaniiisze, 2011-09-07 15:37

Azért sokan vagyunk, akik pont ezt az édes-savanyú ízt szeretjük ebben a levesben, ha te másképp csinálod, szíved joga...tudod, ahány ház, annyi szokás!
Egyik kedvenc ételem a sóskaleves, a fentiek szerint elkészítve.

pilla_
pilla_k, 2011-05-10 22:18

Hello!
Aki nem szereti a sóskát az miért főzi??:)
Pont a lényeg, a sóska savanyú íze tűnik el ettől a cukormennyiségtől...kipróbáltam ezt a receptet is, sztem borzasztó! Ill. lehet finom, ha nem mint sóskalevest eszem:)
Elnézést, nem akartam megsérteni a recept feltöltőjét, de a sóska íze savanyú, ezért szeretjük!:)

csabimarika
csabimarikah, 2011-04-04 21:36

Én a sóskát össze vágom, majd, olajon meg dinsztelem,felöntöm vízzel/ nem sokkal ,majd cukrot , sót teszek bele ,és hagyom főni.két evőkanél liszt,egy tojás sárgája és tejfölből ,egy habarást csinálok , és még engedek hozzá egy kis vizet, és hozzá öntöm a sóskához közbe kevergetem. Hagyom össze főni,és ha felfőtt ,akkor lehűtöm egy kicsit , és adom hozzá a tojást.

csokisas
csokisash, 2011-03-07 18:33

Nagyon finom a recept! :) én 'hagymaimádóként' még apróra vágott vöröshagymával bolondítottam meg (az elején üvegesre piritottam az olajon) :) próbáljátok ki úgy is

gabormasszőr
gabormasszőrsze, 2010-12-15 14:58

Köszönöm a receptet, a fotót és a történeteket is. Az enyém: gyerekkoromban (60-as évek) szűkösen éltek szüleim az 5 gyerekkel, azt kellett enni, ami volt. Én amúgy is rossz evő lévén, bár a sóskát nyersen szerettem, a levest képtelen voltam megenni. Anyám ettől mindig elkeseredett, apámtól meg biztosan kaptam egy-két nyaklevest. Ezért a sóskalevesnek számomra mindig könny íze volt. A fotód hatására elhatároztam: megpróbálom, meg tudom-e már enni 50 év elteltével sírás nélkül. Sikerült, csodás volt, de a torkomban nagy gombóc volt végig... És tényleg könny íze volt.

Monie
Moniev, 2010-08-29 16:04

Kedves Ildikó!
Kíváncsian várom a sóskalevesed és azt is, hogyan fog ízleni a családnak. A történeted külön köszönöm, élvezet volt olvasni. Jah és a konzerv! Én is kérek egyet :-D

eve1122
eve1122v, 2010-08-29 00:43

A legújabb ez lesz: Ildiló konzerv! :) Ez kedves :) Szerintem a nagy hipermarketek rögtön rákapnának! :D
Tele lenne a polc :) hihi :D vicces történet..megmosolyogtató..
Viszont igaz,hogy nehéz 2 emberre főzni maradék nélükl..nekem eddig sosem sikerült..de én még rettentő fiatal vagyok,bár szerencsére annyira nem rutintalan..na és a Nosalty mindig pontos mennyiségeket ad meg,így el sem lehet tévedni..Na meg ugye ott van a :"Mit vigyünk holnap ebédre?" kérdés..Ott mindig el lehet sütni a maradékot,főleg,ha van egy "mindentmegeszekcsakTecsináld" férfiú a háznál! :)
Én nem szeretem a sóskát,de elképzelhető, hogy jövőre szezonban megpróbálom! :)
Egyébként megcsináltam a pikáns lencselvesed! Nagyon jó lett! Bár, valami egész más kerekedett ki belőle karalábéval,mert kicsi volt a zeller,meg kicsi kolbásszal,kápia paprikával,paradicsommal..de az ötlet innen származott!Köszi! Köszi, hogy vagy! Én is vennék itthonra egy "Ildikó-konzervet"! :D
U.i.:Még régebben csináltam egy sodót vörösborból a Te recepted módosításával. Nem haragudnál meg,ha feltenném, megjelölve Téged ihletőmnek? :)
Na, most megyek aludni :)
pusz Évy :)

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikók, 2010-08-31 18:50

Persze, hogy nem haragudnék, Évy, sőt! Tedd fel a vörösboros sodót és a karalábés lencse-fantáziát is! Légyszives!

üdv: Ildikó

Ui.: Az Ildikó-konzerv kérdésére még visszatérünk, bár lehet ma már NoSalty- vagy Liliomkert-konzervekben kellene gondolkodjunk :) Mindkét társulat megérdemelné a márkanevet, ha konzerveken (egyéb élelmiszereken) láthatnánk, úgy gondolom! És nagyon úgy gondolom!

Gombócka
Gombóckacs, 2010-08-05 19:37

Ez tipikusan az egyszerű de nagyszerű kategóriába tartozik, és ami plusz pozitívuma hogy hamar kész lettem vele, kóstolás után már tudtam hogy kedvenc levessé válik:) és a család is hasonlóan nyilatkozott! Köszönet érte:)

nagy csilla
nagy csillacs, 2010-06-17 15:03

Mi is szeressük a sóskát. A kertemben is termesztem,amit a nyár folyamám folyamatossan fogyasztjuk.A LEVESÉT RÉSZESITJÜK ELŐNYBEN,AMIT GALUSKÁVAL FOGYASZTUNK.

Dórianyu
Dórianyuk, 2010-05-04 08:49

szerencsére mi a város szélén lakunk (szó szerint) mellettünk már csak erdő és rét...tele sóskával...ugyhogy el kell készítenem ezt a levest!!!
Ildikó kedves!! Annyira tetszik ez a story, hogy többször is elolvastm és tényleg mintha egy regény lenne, aminek mi is a részesei vagyunk :)

Timcsike
Timcsikeszo, 2010-05-01 11:48

Anyukám által készített kedvencem... Már rég nem ettem. Sajna a piacon most sem volt senkinél sóska, és spenótot tudtam venni. azzal fogom kipróbálni.

Bia
Biap, 2010-04-23 15:32

Kedves Ildikó! Nagyon tetszik a történeted,mintha csak egy regényt olvasnék.A levest el fogom készíteni.Üdv:Bogi

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikócs, 2010-04-22 21:10

Örülök a kedves szavaknak, köszi!
Ezen a vasárnapon, április 25.-én a piacon is sóskalevest (is) főzök, a Liliomkerti vadsóskából, házi tojással, egy egészen extra finom, apró (törpe tyúkoktól származó) tojással, és persze friss, házi tejjel.
Ildikó

bibuka
bibukah, 2010-04-19 07:38

Nem csak mennyeien hangzik , az íze is mennyei én megcsináltam ,és nagyon fínom 2 napig ettem mert a férjem nem szereti a sóskát!!! De én nem bánom,mert az ő részét is szívesen vállaltam. Köszönet a receptért Ildikó!!!

Katinka
Katinkaszo, 2008-09-27 17:14

Kedves Ildikó,
Ez a leves mennyeien hangzik!
Nagyon tetszenek a receptjeid:-) És a bájos kis történetek hozzá. Élmény olvasni őket, egytől egyig.

Legfrissebb cikkek

A puding, ahogy az angolok csinálják!
A puding, ahogy az angolok csinálják!
Mi magyarok a pudingot krémnek ismerjük, na de mi történik, ha egy angolt kérdezünk? Puding angol módra, vagyis szószos sütemény!
Alacsony szénhidráttartalmú köretek
Alacsony szénhidráttartalmú köretek
Íme 10 szuper zöldséges köret recept, ha neked is számolgatnod kell a szénhidrátokat!
Fokozottan ellenőrzik a déligyümölcsöket
Fokozottan ellenőrzik a déligyümölcsöket
Kezdődik a déligyümölcsök szezonja, érdemes odafigyelni, milyen árut vásárolunk.
Sört neveztek el Puskás Öcsiről
Sört neveztek el Puskás Öcsiről
Október 23-a után kerül a boltokba a legendás Puskás Ferencről elnevezett Puskás-sör.
399